06.09.2024 - 08.09.2024
Počet volných míst: 1
Intenzivní víkendový kurz vaření - základní (1)
Termín: 6. - 9. září 2024
Místo: Spálené Poříčí
Cena: 4.950 Kč
Zvu Vás na intenzivní kurz vaření vyvážené stravy na základě makrobiotických principů (vegan), kde Vám mohu předat svoje znalosti a kuchařské zkušenosti ze svojí dlouholeté praxe. Kurz bude probíhat v malém kolektivu do 12 osob.
Cílem tohoto kurzu je získat základní přehled o vyvážené stravě, sezónních potravinách, vhodných a nevhodných způsobech výběru a úpravy surovin, o zásadotvornosti a energiích potravin (jin a jang).
Pro koho je kurz určen?
Tento kurz není vhodný pro každého ;-) Je koncipován pro vážné zájemce, kteří se chtějí naučit vařit podle principů makrobiotiky, tento koncept víceméně znají a ví, v čem je to pro ně potřebné. Ráda Vás naučím konkrétní postupy a vše Vám názorně ukážu. Kurz je velice intenzivní a do poslední minuty našlapaný informacemi a vařením, proto se na kurzu určitě nebudeme věnovat vysvětlování např. proč nejsou potraviny jako bílý cukr, bílá mouka, brambory nebo banány zdravé.
Co si z kurzu odnesete?
- Probereme základní principy makrobiotické stravy.
- Tematicky se zaměříme na obiloviny, luštěniny, zeleninu a dezerty bez cukru.
- Naučíte se připravovat zeleninové vývary a správně uvařit miso polévku.
- Ukážeme si, jak správně používat základní mořské řasy, sůl, sójovou omáčku, umeocet a miso pastu.
- Naučíte se vyrábět speciální dochucovadlo "gomasio", které je léčivé a nenahraditelné při dosolování hotových pokrmů.
- Naučíte se dělat chutné ranní obilné kaše i kompletní vyvážená jídla.
- Budete u všech denních jídel (snídaně, oběd, dezert, večeře), které budeme společně připravovat. To znamená, že uvidíte i to, co se v knihách nedočtete.
- Dostanete vytištěné informace a recepty.
- A budu moc ráda, když se ode mne naučíte vařit s radostí i lehkostí a zároveň efektivně využívat čas strávený v kuchyni. Protože život není jen o vaření a mytí nádobí, ale velmi důležité je, abychom si uměli udělat i čas na sebe, naše zájmy a rodinu ;-)
Ubytování je v podkroví zámku Spálené Poříčí v bývalých prostorách internátu střední školy (2-4lůžkové pokoje, sociální zázemí je společné na patře) a kurz vaření probíhá v kuchyni v objektu zámku.
Strava zahrnuje plnou penzi včetně dezertů a pitného režimu.
Cena kurzu: 4.950 Kč
V ceně je zahrnuto: 2x ubytování, 2x plná penze, dezerty, nápoje a kurz vaření (16 hodin). Pobyt začíná v pátek večeří a končí v neděli obědem.
Vezměte s sebou kamarádku nebo partnery! Spálené Poříčí a okolí nabízí spoustu krásných míst k pěším i cyklo-výletům. Cena pobytu bez kurzu je 1.950 Kč.
Záloha: Po rezervaci termínu vyplníte přihlášku a budete vyzváni k zaplacení zálohy 2.000 Kč za účastníka kurzu. Doplatek uhradíte v hotovosti při příjezdu.
Storno podmínky: Pokud dojde ke stornování pobytu z Vaší strany 8 a více dní před začátkem akce, vrátíme Vám přijatou platbu ve 100 % výši. Pokud stornujete pobyt 0-7 dní před začátkem akce, tak předem přijatá platba propadá ve prospěch pořadatele a tím zaniká nárok na její vrácení.
Těším se na Vás ;-)
Rezervace pobytu:
Mgr. Lenka Rojíková, DiS.
tel. 776 815 273
e-mail: info@pani-dyne.cz
Informace o ubytování a zajímavostech v okolí: www.zamekspaleneporici.cz
REFERENCE
Ahoj Lenko. Základní kurz se mi moc líbil, byl plný informací, hodně jídel jsem navařily a myslím, že jsi nám toho hodně ukázala a řekla (když si vezmu, jak krátký čas jsme na to vše měly?). Vše bylo svižné, energické, jasné a srozumitelné. Navíc plné dobré atmosféry, pozitivní energie, smíchu a humoru. Odjížděla jsem v neděli plná dojmů a dobré pohody. Do jaké míry zařadím makrobiotiku do svého jídelníčku nedokáži říci, budu si ji postupně na sobě testovat zařazováním jednotlivých makrobiotických jídel do stravování. Jako diabetik a musím vše dělat pomalu a postupně, zkoumat vliv jednotlivých jídel, dochucovadel a ingrediencí na moji hladinu cukru v krvi. Ale věřím, že nakonec určitou změnu jídelníčku ve prospěch makrobiotiky udělám, protože mi tento systém stravování přijde sympatický a určitě má logiku.
Ještě jednou Leni děkuji za krásně strávený víkend a třeba někdy na viděnou na nějaké další Tvé zajímavé akci. Se srdečným pozdravem Alena S.
Moc ráda bych se zdravěji stravovala, ale pobyt u sporáku je pro mne utrpením. Vařím pouze pro sebe … Poslední volné místo na kurzu však čekalo zřejmě právě na mě. Nakonec jsem ani chvilku nelitovala: ubytování na zámku mně velmi vyhovovalo, zahrada a rybník u zámku malebné, společenství dalších 10ti milých, přátelských, vtipných a zvídavých lidí bylo velice příjemné, kuchyně prostorná, od rána zalitá sluncem a prakticky dobře vyřešená a hlavně: lektorka Lenka nás nenechala ani chvilku vydechnout: zahrnovala nás praktickými radami a tipy, jak si zdravé vaření zjednodušit, odpověděla na každou všetečnou otázku a opravdu obětavě se nám věnovala. Jídla, která jsme pod taktovkou její vařečky vytvořili, byla úžasná chuťově i na pohled, přidávali jsme si a olizovali se až za ušima. Dostali jsme skripta s předpisy a základy zdravého vaření, máme množství fotografií a dokonce videa od Peti, která vše dokumentovala. Jsem vděčná, že jsem mohla vidět, jak se co připravuje, nakládá, vaří, peče...
Vůbec jsem nečekala, jak rychle se překulí dva dny a najednou neděle odpoledne, loučení a doufám a těším se, že Lenka brzy uspořádá pokračování ?.
Moc a moc děkuji za vše, ♥ Dagmar F.
Leni, chci poděkovat tobě, za to, že jsme se potkaly a trochu i poznaly. Bylo to pro mě velice dobré rozhodnutí, že jsem se kurzu zúčastnila. Intenzivní kruz vaření byl naprosto úžasný, ve velmi příjemném prostředí zámku Spálené Poříčí a super skupinou žen. Leni, předala jsi nám spoustu svých skvělých receptů, tipů a triků, jak vše připravit a ušetřit si čas, a jak vykouzlit neuvěřitelné dobroty. Je to úplně o něčem jiném, být osobně zapojen do vaření, pod vedením zkušené kuchařky, než jen vařit doma podle receptů. Tento kurz mi dal hodně, i když vařím makrobiotiku již několik let. Na kurzu jsem si uvědomila některé aha momenty, které jsem před tím nepovažovala za důležité. Doporučuji tento kurz všem, kdo chcete zvládat zdravé a chutné vaření a nevíte jak a s čím, a z které strany začít. Kurz utekl rychle jako voda a všichni jsme se rozjížděly domů s nadšením, vše znovu vyzkoušet a pochlubit se, co všechno jsme se za tyto 2 dny naučily. Leni, děkuji ti za tvé velké srdce předat a podělit se s ostatními o své znalosti, zkušenosti, recepty, báječnou atmosféru a prostě vytvořit ten nej víkend nám všem.
Pavla Z.
S kurzem vaření pro začátečníky jsem byla moc spokojená. Dostalo se nám od Lenky Rojíkové spousta informací, praktických ukázek, vychytávek. Věnovala se nám opravdu hodně, odpovídala na všechny dotazy a i když to bylo jistě pro všechny náročné, vše to skloubit, s klidem to vše zvládala. Kromě toho se nás sešla dobrá parta, takže i z tohoto pohledu to bylo moc fajn. Už se těším na pokračovací kurz.
Pavla Š.
Účast na kurzech vaření makrobiotiky a zdravého životního stylu Lenky Rojíkové, Paní Dýně, mohu všem vřele doporučit. Byla jsem úplný začátečník a vařit jsem moc neuměla. Víkendový kurz je ale koncipovaný i pro takové zájemce - doslova nabitý informacemi. Zároveň jsme si ihned mohli vše sami vyzkoušet uvařit, takže nové věci si člověk osahá a díky tomu i zapamatuje. Lenka nás také vybavila příručkou s recepty a všemi důležitými informacemi, takže co nezůstalo v hlavě, mohla jsem si později dohledat a připomenout.
Po příjezdu domů jsem tak byla ihned schopná naskočit na nový jídelníček a věděla jsem, co dělat. … Odejdete s kompletním základem teorie i praxe a s nadšením, jak jednoduše se dá zdravý jídelníček připravit a jak neuvěřitelně skvěle to může chutnat.Po příjezdu z kurzu jsem doma zažila menší šok. Manžel, do té doby "masožravec", zpočátku jen obezřetně ochutnával, co jsem si to uvařila. Během týdne ale už jedl stravu se mnou a pořád za mnou chodí, jak je z toho paf, že je to hrozně dobrý, a že mu ta strava velmi svědčí. Hubne, má spoustu energie, není unavený po jídle, jako dříve býval, lépe se mu spí, a přitom se může dosyta a chutně najíst a bez výčitek i mlsat - protože péct a připravovat dobroty se na kurzu naučíte taky! :-) No a teď už mi manžel kouká pod ruce a chce se to naučit všechno vařit taky! :-) Co víc si může žena přát. :-)
Moc Lence děkuji, za tuhle pozitivní změnu, kterou nám do života vnesla!
Jana R.
Kurz makrobiotického vaření pro začátečníky 5.-7.11.2021 u Paní Dýně byl super, nabytý informacemi a mě osobně přivedl ke kompletní změně stravy, i když jsem původně přijela jen jako doprovod kamarádky, která nechtěla jet sama. Informací pro úplného začátečníka bylo opravdu mnoho, podkladové materiály byly dostatečné. Organizace kurzu byla výborná, Lenka vše dokázala srozumitelně a jasně vysvětlit a měla zájem, aby všichni všechno viděli. Jídla, která jsme se naučili vařit, byla velmi chutná a přesto nenáročná na přípravu. Lenka vysvětluje i příznivé účinky jednotlivých surovin na lidské zdraví, takže kurz není jen o vaření, ale též o sdílení informací o zdraví. Lenka dokáže stmelovat lidi, takže se na kurzu vytvořila báječná atmosféra a prima parta, která je spolu neustále v kontaktu a sdílí si navzájem své kuchařské úspěchy i rady. I prostředí zámku ve Spáleném Poříčí, kde se kurz konal, bylo pěkné. Určitě se zúčastním pokračujícího kurzu a mohu Lenčiny kurzy i catering vřele doporučit.
A jak ovlivnil kurz makrobiotického vaření můj život? Nyní mám již makrobiotickou stravu skoro měsíc, 3x denně si vařím dost často podle receptů na www.pani-dyne.cz a už nyní vidím na sobě velké pokroky. Za měsíc jsem zhubla 4 kila, přes boky i v pase mi ubyly 3 cm, jím mnohem více než před změnou stravy, ale mám více energie, elánu, neustále dobrou náladu, lépe se mi dýchá. Měla jsem dlouholeté problémy s otékáním nohou a pocitem těžkých nohou i přestože, jsem jsem se denně hýbala. Do 14 dní od změny stravy tyto problémy úplně zmizely. Před změnou stravy jsem měla často neustálou bolest hlavy, dráždivý kašel, občas i bolesti břicha, ale teď i tyto obtíže jsou pryč. Dostavily se i nějaké eliminace nejen na fyzické, ale i na psychické úrovni, ale to je proces detoxikace těla a i přesto se každým dnem cítím lépe a lépe.
Leni, ještě jednou díky za super víkend a za to, že makrobiotiku dále šíříš mezi lidi. Jen tak dál a ať se Ti jen daří a daří! S úctou a pozdravem, Jitka K.