Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Malinový džem bez cukru, s citrusovým pektinem
Autor: Paní Dýně
Datum: 25.06.2018
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Letos poprvé zavařuji džemy s přírodním citrusovým pektinem. Chtělo to trochu experimentování, protože pektin vyžaduje speciální zacházení. Všude se píše, že pektin je potřeba vmíchat do sypkého cukru, jinak s ním džem nezahustíte. Ale Paní Dýně na to vyzrála ;-)

Maliny obsahují minimum přírodníko pektinu, takže tady musíme dát plnou dávku, tj. 10 g pektinu na 1 kg ovoce, aby nám džem zgelovatěl. Místo cukru osladíme světlým pšeničným sirupem, aby nám džem zůstal krásně čirý.

Ingredience:
1 kg malin
mořská sůl
600 g pšeničného sirupu
10 g přírodního citrusového pektinu v prášku
200 g vody
citronová šťáva

Postup:
Nejprve si připravíme pektin. Pokud si vaření džemu plánujete, tak si pektin připravte den dopředu nebo alespoň hodinu předem. Na kilo malin vezmeme 10 g pektinu. Pektin vsypeme do 2 dcl vody a snažíme se ho co nejlépe rozmíchat. Většinou se mi to nepodaří hned a mám tam hrudky. To ale vůbec nevadí, co chvíli s tím zamícháme a ono se to po chvíli rozpustí rovnoměrně. Pokud by vám tam přeci jen hrudky zůstaly, tak nakonec vemte tyčový mixér a pektin rozmixujte.

Maliny v kastrolu se širokým dnem posypeme špetkou soli a pomalu je přivedeme k varu. Ovoce za občasného míchání vaříme asi 10 minut, poté přidáme sirup a zase 10 minut vaříme. Pak již jen do ovoce vlijeme rozpuštěný pektin a vše krátce (1 minutu) povaříme. Do hotového džemu můžete přidat trochu citronové šťávy.

My máme rádi maliny s pecičkami, nevadí nám to. Pokud vám ano, tak si po prvním rozvaření maliny přepasírujte, abyste měli čirou šťávu.

Džem za horka plníme do připravených skleniček a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Pšeničný sirup v receptu můžeme nahradit jiným světlým sirupem (kukuřičným, javorovým, agávovým) nebo třebas medem. Každopádně cokoli z toho bude lepší než cukr, byť nám zdravé výživy nabízí ten "zdravý" třtinový.

Když už si s domácím džemem bez cukru dáme tu práci, tak si pečlivě připravíme i skleničky a víčka. Skleničky je vhodné před použitím vyvařit (udává se vařit je ponořené ve vodě min. 10 minut) nebo je alespoň vypláchneme vařicí vodou. Víčka, která obsahují gumové těsnění, se naopak doporučuje opláchnout alkoholem (vodkou nebo slivovicí). Obojí nám zajistí to, že se zbavíme špíny a bakterií, které by nám pak způsobily kažení džemu.

Džemujte s radostí a láskou!
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Paní Dýně: Malinový džem bez cukru
Paní Dýně: Malinový džem bez cukru
Paní Dýně: Malinový džem bez cukru
Paní Dýně: Malinový džem bez cukru
Paní Dýně: Malinový džem bez cukru
Pro přidání fotky se musíte přihlásit