Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Velikonoční mazanec
Hodnocení: nehodnoceno
Recept č. 626, Chod: Dezert, Autor: monchi, 15.04.2009
Ingredience:
kvásek, mouka špaldová, slad obilný, citron, rozinky, ořechy
Velikonoční mazanec
Postup přípravy / Složení MB talíře:
500 g špald. mouky, 6 PL kvásku, 6 PL sladěnky, 250 ml teplé vody, 100 ml oleje, 100 ml sladu, špetka soli, citr. kůra, rozinky, sekané ořechy, skořice. Mouku vysypeme do mísy, přidáme kvásek, olej, sůl, skořici, kůru, rozinky, ořechy a vodu s rozpuštěnou sladěnkou. Vymícháme kypré těsto, které necháme kynout na teplém místě pod vlhkou utěrkou několik hodin. Mazanec a pečeme v předehřáté troubě.
Poznámky autora:
Recept je z knihy pí. Lužné "Nedělní mb vaření". Já jsem ale dělala 1/2 dávku (viz foto), zde uvádím dávku celou. Výsledný mazanec byl na můj vkus příliš mastný a nesladký. Proto bych ubrala olej a přidala slad. A navíc bych vodu nahradila teplým obilným mlékem. Výše uvedený recept je již upravený!
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
Olga, 24.04.2009
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaký kvásek mám použít. Já si doma peču kváskový chléb a mám tedy chlebový kvásek z žitné mouky. To můžu použít i do mazance? Nebo mám vytvořit z jiné mouky? Moc děkuji za odpověď.
hanulka, 24.04.2009
ahoj,taky bych se chtěla zeptat na ten kvásek.může použít sušený kupovaný?-jestli ano,jaký by byl nejlepší.díky moc
monchi, 24.04.2009
V původním receptu je uveden kvásek pšeničný, ale já jsem použila žitný, protože také peču kvásk. chléb a mám ho tudíž v zásobě, a šlo to bez problémů také. Jinak se sušeným nemám moc dobré zkušenosti - dříve jsem z něj sice párkrát pekla chleba, ale výsledek byl nic moc. Domací čerstvý je prostě lepší...
hanulka, 29.04.2009
můžu prosím poprosit o podrobný recept na ten domácí kvásek?-díky.ještě nikdy jsem ho nedělala.
monchi, 29.04.2009
Hanulko, já jsem zatím zkoušela jen kvásek žitný. Pšeničný kvásek, dle mého názoru, vyrobíš obdobně - prostě místo celozrnné mouky žitné použiješ cz pšeničnou :-) Zde je pěkný odkaz na stránky (i s fotkama), kde najdeš návod na výrobu domácího kvásku, podle něhož jsem tehdy postupovala... stále mám ten původní, který jen "přikrmuji"... http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku
hanulka, 30.04.2009
moc díky,hned se do kvásku pustím a pak vyzkouším ten mazanec :-)
matejpet, 18.03.2013
Asi mi až pozdě došlo, že 6PL sladěnky znamená sušeného sladu? Něco se peče, ale těsto bylo velice tekuté, hodně nakvašené, musela jsem ještě hodně dohušťovat další moukou. Uvidíme, co z toho vzejde :)
matejpet, 18.03.2013
Tak po první zkušenosti musím říct, že těch 6PL kvásku mi přijde strašně moc. Celé mi to v troubě úplně vyběhlo z formy (bochník se z toho ani náhodou udělat nedal, přestože jsem ještě nakonec kvůli lepivé konzistenci přidala o hodně víc mouky, než je psáno v základu), a chutná to víc jako chleba, než jako buchta. Sladké to celkem je, ale také hodně žitné.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz