- Bez omezení (0)
- Čaje, sušené ovoce a zelenina (0)
- Konzervované potraviny (0)
- Koření a bylinky (0)
- Luštěniny a produkty z nich (0)
- Mořské řasy (0)
- Nápoje, instantní nápoje (0)
- Obiloviny a obilné produkty (0)
- Ochucovadla, kondimenty (0)
- Ořechy, semena, oleje (0)
- Slady a sirupy (0)
- Sladkosti (0)
- Slané pochutiny (0)
- Výrobky ze dřeva a přírodnin (0)
- Přírodní mýdla a koupele (0)
- Osiva, bio osiva (0)
- Knihy, tiskoviny (0)
- Ostatní (0)
- telefon: +420 374 802 039
- (po-pá 8:00-11:00)
- e-mail: info@pani-dyne.cz
Provoz e-shopu Paní Dýně bude ukončen k 31. 12. 2022. Děkujeme všem zákazníkům za úžasných 15 let provozu e-shopu!
Cena s DPH | 17 Kč |
Skladem | 0 ks |
Práškový pektin z citrusových plodů je skvělé, čistě přírodní zahušťovadlo, které využijete při přípravě domácích džemů, zavařenin a sirupů.
Balení 10 g pektinu stačí na 1 kg ovoce.
Ovšem pokud vyrábíte zavařeniny z ovoce, které samo nějaký pektin obsahuje (rybíz, angrešt, jablka), můžete dát pektinu ještě méně - 5 g na 1 kg ovoce.
Výborné je, že pektin nezmění chuť ovoce a zavařenina má skvělou konzistenci.
Použití: Běžně se udává, že se pektin vmíchá do odváženého sypkého cukru, který vmícháte do rozvařeného ovoce. Pektin totiž v kontaktu s jakoukoli tekutinou začne rychle absorbovat vodu a směs kvapem gelovatí. Samotný pektin do horkého ovoce nesypejte, vznikly by vám tam hrudky, které se nerozvaří!
Pokud zavařujete džemy bez cukru a chcete zahušťovat přírodním citrusovým pektinem, použijte následující postup. Chtělo to trochu experimentování, protože pektin vyžaduje speciální zacházení.
- Pokud si vaření džemu plánujete, tak pektin připravte den dopředu nebo alespoň hodinu předem.
- Na kilo ovoce vezmeme 5 - 10 g pektinu.
- Toto množství vsypeme do 2 dcl vody a snažíme se ho co nejlépe rozmíchat. Většinou se to nepodaří hned a máme tam hrudky. To ale vůbec nevadí, co chvíli s tím zamícháme a ono se to po chvíli rozpustí rovnoměrně. Pokud by vám tam přeci jen hrudky zůstaly, tak nakonec vemte tyčový mixér a pektin rozmixujte.
- Ovoce v kastrolu se širokým dnem posypeme špetkou soli a pomalu je přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme asi 10 minut, poté přidáme sladidlo (obilný, agávový nebo javorový sirup, med nebo rozvařené datle) a zase 10 minut vaříme.
- Pak již jen do ovoce vlijeme rozpuštěný pektin (hustou tekutinu) a vše krátce 1-2 minutky povaříme.
- Do hotového džemu můžete přidat trochu citronové šťávy.
- Džem plníme do vyvyřených skleniček a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Složení: pektin z citrusových plodů
Alergeny: na obalu neuvedeno
Dodavatel: Natural Jihlava JK s.r.o.
Země původu: Itálie
Balení: 10 g