Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Zapečená rýže se zelím
Autor: anonym
Datum: 12.05.2008
Chod: Svačina, Večeře
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Ingredience:
cibule
robi maso
zelenina divoká
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Kdysi jsme měli doma oblíbený recept na zapečenou rýži s mletým masem a kysaným zelím, toto je jeho veganská obměna. Postupně se do pekáčku vrství rýže, "maso" a kysané zelí.

Nejprve si uvaříme rýži natural (nám více chutná ta kulatozrnná) nebo použijeme uvařenou rýži z předchozího dne.

Dále si připravíme "masovou náplň", na kterou použijeme buď uzené tofu, robi maso nebo něco podobného. Na oleji orestujeme 2-3 cibule, přidáme nahrubo nastrouhané tofu (nebo nudličky robi), osolíme a okořeníme dle potřeby. Já mám takovou svoji vlastní směs ala grilovací koření (paprika, kmín, pepř) nebo tam dávám kari koření nebo úžasnou sůl s kořením Harisa. Tofu krátce restujeme s cibulí a pak ho trochu podlijeme a pod pokličkou 5 minut dusíme.

Jako třetí vrstvvu použijeme syrové nebo sterilované kysané zelí. My máme domácí kvašené zelí celoročně, takže dáváme syrové. A množství dle chuti ;-)

Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařené rýže, na to vrstvu připraveného "masa" z tofu a to překryjeme kvašeným zelím. Na zelí pak přijde druhá půlka rýže.

Misku zakryji alobalem a rýži dám péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Rýži peču celkem asi 60 minut, ale 10 minut před dopečením odstraním alobal, aby se rýže trochu opekla.

Tip: Rýži natural vaříme asi 45 minut v poměru rýže : voda - 1 : 2. Když máme čerstvé bylinky nebo kopřivy (zejm. na jaře), tak je můžeme nasekat a do uvařené rýže vmíchat.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Paní Dýně: Zapečená rýže se zelím a tofu
Paní Dýně: Zapečená rýže se zelím a tofu
Paní Dýně: Zapečená rýže se zelím a tofu
Paní Dýně: Zapečená rýže se zelím a tofu
Pro přidání fotky se musíte přihlásit