Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Vánoční cukroví: Vanilkové rohlíčky od Paní Dýně
Autor: Paní Dýně
Datum: 14.01.2018
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Ingredience:
430 g jemné mouky (ideálně špaldová bílá)
300 g rostlinného tuku nebo másla
150 g sirupu (kukuřičný, pšeničný nebo agávový - já dávám 50:50 pšeničný a agávový)
160 g mletých oříšků (mandle a lískové)
---
sušená rostlinná smetana
mletá vanilka

Všechny ingredience zpracujeme na těsto, které necháme v chladu odpočinout do druhého dne. Aby těsto neoschlo, tak ho zabalíme do folie.

Poté z těsta vyvalujeme rohlíčky, které po upečení ještě za tepla obalujeme v sušené sójové smetaně s trochou mleté vanilky.

Je to starý rodinný recept, který mám od mamky - mamka ho upravila na bezcukrovou variantu. S těstem se báječně pracuje a rohlíčky jsou krásně křehoučké.

Často se mě ptáte, JAKOU MOUKU MÁTE DO CUKROVÍ POUŽÍT. Cukroví je pamlsek, který si dopřáváme svátečně a rozhodně nám zde nejde o vysokou výživovou hodnotu. Cukroví chceme mít jemné a křehké, proto do něj patří bílá mouka nebo bílá napůl s velmi jemně mletou celozrnnou nebo chlebovou moukou.
Celozrnnou mouku dáváme primárně tam, kde do těsta přidáváme tekutinu (litá těsta, chleby) a kde se namleté slupky zrna před pečením zpracují fermentací (kynutí kváskem). Pokud pečete cukroví jen z celozrnné mouky, tak může být tvrdé, mírně nahořklé a hůře stravitelné. Když přeci jen část mouky nahradíte moukou celozrnnou, tak určitě počítejte s tím, že těsto budete mít tužší (přidejte tekutinu) a je vhodné ho nechat o něco déle odpočívat, aby mohly vnější části zrna dostatečně nabobtnat.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Paní Dýně: Vanilkové rohlíčky
Paní Dýně: Vanilkové rohlíčky
Paní Dýně: Vanilkové rohlíčky
Paní Dýně: Vanilkové rohlíčky
Paní Dýně: Vanilkové rohlíčky
Paní Dýně: Vanilkové rohlíčky
Paní Dýně: Vanilkové rohlíčky
Pro přidání fotky se musíte přihlásit