Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Polévka z pečeného celeru
Autor: Paní Dýně
Datum: 12.02.2018
Chod: Polévka
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Mám ráda pečený celer - ze směsi pečené zeleniny ho většinou vyzobávám, abych předběhla ostatní. Také miluji celerové hranolky a tak mě dlouho lákala tato polévka z pečeného celeru. Vyzkoušela jsem ji na podzim a rozhodně se v našem jídelníčku ustálila. Příprava je sice zdlouhavější, ale rozhodně se vyplatí.

Tak tedy: Připravíme si větší, zhruba půlkilový celer, očistíme ho a nakrájíme ho asi na dvoucentimetrové kostky. Ty dáme na plech (dávám pečicí papír), postříkáme je olivovým olejem, posypeme sušenou rozmarýnou nebo tymiánem a pečeme je cca 45 minut na 180°C. Celer by měl mít dozlatova opečené okraje, nesmí být hnědý, spálený.

Mezitím si připravíme zeleninový vývar, asi 1 litr. V polévkovém hrnci na oleji orestujeme jednu větší cibuli, můžeme ji nakrájet na větší kusy, protože se polévka bude mixovat. Přidáme pokrájené 1-2 stroužky česneku, pečený celer, trochu soli a bílého pepře, zeleninový vývar a 0,5 dcl bílého vína. Pokud nemáte po ruce víno, nevadí, polévku můžete v závěru dochutit umeoctem, který polévce dodá stejně navinulou chuť.

Vše vaříme asi 15 minut a poté rozmixujeme na hladký krém. Pokud polévku v této fázi dosolujeme, ještě ji necháme přejít varem, aby sůl nebyla syrová. Polévku z pečeného celeru můžeme zjemnit smetanou nebo na talíři posypat chlebovými krutony.
Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Paní Dýně: Polévka z pečeného celeru
Paní Dýně: Polévka z pečeného celeru
Paní Dýně: Polévka z pečeného celeru
Pro přidání fotky se musíte přihlásit