Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Ovocné knedlíky - švestkové
Autor: anonym
Datum: 20.08.2008
Chod: Svačina, Večeře
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy

Těsto: uvařené studené jáhly smícháme s pohankovou moukou, pohankovou krupicí nebo i kukuřičnou či rýžovou moukou - zkrátka co máte doma. Pokud neřešíte bezlepkovou stravu, přidejte obyčejnou pšeničnou krupici. Vypracujeme husté těsto, ze kterého jde moukrýma rukama vytvarovat kulička.
Do těsta balíme ovoce (dle sezóny - jahody, borůvky, jablka, třešně, švestky). Ideální je pracovat rukama namáčenýma do vody. Lžící nabereme těsto a vytvoříme z něj placičku, do které zabalíme ovoce a vykoulíme kulatý knedlík.
Mezitím si dáme vařit vodu, do které přidáme lžíci jablečného octa. Do vroucí vody dáváme knedlíky, počkáme až vyplavou a poté vaříme 3-5 minut dle velikosti. Lépe je vždy jeden knedlík zkusit vyndat a rozkrojit, zda těsto není syrové.
Hotové knedlíky na talíři rozkrojíme nebo roztrhneme vidličkou, aby vyšla pára a ochutíme dle libosti. Můžeme posypat rozstrouhaným povařeným bílým tofu, opraženou kokosovou moučkou a/nebo polít sladkou smetanovou omáčkou (olej, sirup, suš. mléko, maizena, voda). Samozřejmě můžeme jen dosladit sirupem a polít smetanou - chuťově je nejlepší sójová smetana Provamel bio 250 ml.


 

Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

28.01.2015
Paní Dýně
To je škoda, marite, já tyto knedlíky dělávám často, s náplní i bez, a povedou se vždycky. Je důležité mít studené jáhly, ideálně z předchzího dne.
23.01.2015
marite
Já sice žádný začátečník nejsem ale knedlíky se mi rozpadaly stejně, v hrnci mi odplavala náplň a ty co se nerozpadly v hrnci se rozpadly po vyndání na talíř. Těsto mělo konzistenci dobrou tak nevím kde byla chyba. Nevadí zůstanu u svých pohankových z lámanky a pohankové mouky :)
22.07.2012
Doubravka
Nevěřila bych, že ovocné knedlíky neposypané cukrem a nepolité máslem mohou být dobré. Nicméně jsem do výše popsané sladké omáčky přidala trošku arašídového másla a byla to lahoda. Běžně potřebuji sladké něčím zajíst, nebo si jít vyčistit zuby, co vařím bez cukru, tak touto potřebou netrpím. Děkuji za parádní návod.
20.09.2011
anonym
Jáhly není nutné mlít, jen je potřeba je nemít vařené do sucha a pořádně do nich rukou mouku zapracovat. Je to docela dřina, ale ten výsledek ....
20.09.2011
Heda
Můžete prosím někdo napsat poměr kolik jáhel a mouky? Zkusila jsem je i přesto, nemám mlýnek, tak bez mletí a šlo to také, jen některé se mi rozpadly. Čím to může být? Zdá se mi, že jsem asi dala málo mouky. Jsem úplný začátečník, něco takového jsem dělala poprvé. Snad by to chtělo opravdu namlýt, aby to těsto bylo hladší...nevím. Děkuji předem.
03.09.2010
marketa
A ze zbytku těsta jsem zkoušela slanou variantu, ale moc se mi nepovedlo odhadnout poměr náplň:těsto, takže je to spíš o tom těstě... :-) Příště se to snad povede lépe :-)
03.09.2010
marketa
Tak jsem je zase po roce udělala (v sezóně už podruhé) a opět sklidily všeobecný úspěch :-) Do té sladké omáčky ani nedávám to obilné mléko, i tak je moc dobrá!
13.09.2009
janiky
Doporučuji: zkuste knedlíky uvařit v páře, z čerstvého ovoce 10min, ze zmrazeného ovoce 15min. Ve vodě knedlíky už dávno nevařím, v páře je to lepší (pod pařáček nalít dostatek vody, při více várkách knedlíků vodu dolévat,aby se úplně nevyvyřila, pařáček pokrýt plátěným ubrouskem a na něj pokládat knedlíky).
08.09.2009
Nufka
Dávám hlas, byly výborné! Manželovi teda nechutnaly, nevím proč, byly luxusní, myslím, že pokud je jídlo podobné nějakému klasickému které zná, tak potom srovnává, je to 2.sladké makrojídlo, které jsem vařila a u něj taky 2.neúspěch, asi mu sladké makro nechutná. Přesto dávám hlas, díky, pochutnala jsem si.
11.08.2009
anonym
Dneska jsem je dělala meruňkové, těsto pouze s rýžovou moukou a jáhly ani nemlela. Jen to šlo ztuha prodělat těsto. Byly vynikající!
11.08.2009
anonym
Moje mamka vždycky do vaření bramborových knedlíků přicmrndla trochu octa, aby se neovařovaly. Nevím, zda to má nějaký efekt u jáhlových, prostě jsem to tam dala :-)
07.08.2009
monchi
Ro.le, proč jsi do vody přilila trochu jablečného octa? Udělala jsem to, jak píšeš, ale neznám důvod...
07.08.2009
monchi
Vynikající! Sladkou omáčku jsem ochutila skořicí a nastrouhané tofu jsem povařila v jablečném moště s kapkou tamari - doporučuji!
27.08.2008
marketa
Nám taky moc chutnaly! Jen místo pohankové mouky jsme daly ječnou a místo tofu mletý mák. Běžné ovocné knedlíky na mě byly vždycky přeslazené, ale tyhle jsou akorát :-) Opravdu výborný recept, vřele doporučuji :-)
22.08.2008
lety
Byly naprosto výborné. Jen u nás bylo všeho málo, málo knedlíků, málo tvarohu a málo omáčky. Budu je zítra dělat znovu z rynglí pro velký úspěch a udělám dvakrát tolik všeho.
Vaše výtvory
Paní Dýně: jahodové knedlíky
Pro přidání fotky se musíte přihlásit