Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Jáhlové šišky s mákem
Autor: anonym
Datum: 19.01.2008
Chod: Svačina, Večeře
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Studené vařené jáhly smícháme s trochou kukuřičné mouky a maizenou a rukama vypracujeme tuhé těsto. Vlhkýma rukama vyválíme šišky, které povaříme v osolené vodě. Důležité je šišky vyndavat jakmile vyplavou. Dále upravujeme dle potřeby. Zde: na pánvi zahřejeme sezamový olej, přidáme sirup a na této směsi šišky (studené a oschlé!) restujeme dokud nezezlátnou. Sypeme mletým mákem.

Úprava máku: mák propereme a vysušíme na pánvi nebo na plechu v troubě. Ještě horký rozemeleme. Takto upravený mák má oříškovou chuť i vůni. Toto jídlo je vhodné jako dezert nebo jako hlavní jídlo, ale v tom případě by mu měla předcházet vydatná zeleninová polévka.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

28.01.2016
leusa
Byly jedním slovem vynikající :-) a mak jsme také dusili v banche s rozinkami a na závěr i mrkvičkou. Mňamózní a ty černé pusinky všech malých stravniků... :-D
17.06.2014
petra k.
naprosto úžasné, moje 5-letá dcerka šišky s mákem miluje a na těchto si opravdu pochutnala :)
15.04.2014
kaca
První noky-knedle, které se mi ve vodě nerozvařily, jinak raděj napařuju :) Akorát jsem asi moc zahustila (na půl hrnku syrových jahel 2 vrchovaté lžíce maizeny a 4 kuk.mouky), po vyplavání chutnaly syrově, ale ve zdraví přežily dalších cca 5min vaření. S cibulkou, tempehem a špenátem je to luxus, díky!
03.11.2013
zelvicka.
Super,návštěvě i mým dětem chutnalo. Časem zkusím i ten mák :)
11.03.2013
lulu
Dnes jsme delali a bylo to opravdu super! Jen misto kukuricne mouky jsem mela pouze pohankovou ;)
09.12.2012
veruspo
Dneska jsem vyzkoušela a byla to opravdu mňamka :-)
05.06.2011
anonym
povedly se....i manžel ocenil :-)
06.05.2011
ha.jaja
Dnes jsme měli (spolu s mrkovou krémovou polívkou) k obědu, mák jsem upravila dle Nedělního vaření D. Lužné, tj. dusila v bancha spolu s kombu a rozinkama 3/4h a na závěr přidala najemno nastrouhanou mrkev. Válečky šly hezky tvarovat, po vylovení se mi však některé zlomily vejpůl (což nijak nevadilo, možná jsem tomu přispěla sama tím, že jsem je lovila malým sítkem). Byla to velká dobrota, na manžela jsem použila i fígl s falešným cukrem ze sušeného mléka, chutnaly celé rodině, určitě zkusím i variantu se zelím
12.02.2010
Vendy
Šišky byly výborné, s těstěm se dobře pracovalo a to jsem ani nedávala maizenu, pouze jáhly a kukuřičnou mouku, stejně jako dávám na jáhlový knedlík. Šišky hezky držely tvar. Polovinu jsem udělala na sladko s mákem a druhou s kyselým zelím a tempehem.
06.04.2009
hanulka
jáhlové šišky jsem o víkendu dělala a byly suprové :-)
02.02.2008
anonym
Zunno, těsto chce mít fakt dost tuhé. Já jáhly nikdy nemixuji, pak je to vždy dost mazlavé.
01.02.2008
Zunna
No, skúsila som to, ale mne sa este nikdy ziaden knedlik nepodaril, takze ani tieto sisky. Dokonca som aj tie jahly ciastocne rozmixovala, ako uvadza Hanka Zemanova ale nic moc. Sisky sa z toho tvarovat nedali. Tak som to sadzala do vriacej vody cez haluskaren a mali sme halusky. Neboli sice zrovna reprezentativne :-)) zato chutilo to fakt perfektne.
30.01.2008
strejcinka
Tyhle šišky jsou fakt skvělé! Dělám je i naslano jako přílohu nebo s uzeným tofu. Jsou báječnou náhradou bramborových knedlíků :-)
19.01.2008
anonym
Jídlo inspirováno Biokuchařkou Hanky Zemanové
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit