Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Dýňový koláč se skořicí
Autor: Paní Dýně
Datum: 13.12.2020
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy

Tohle je náš oblíbený podzimní koláč - vegan dýňový cheesecake, navíc je bez cukru, protože je slazený jen sirupem dle vašeho výběru. Jeho úžasnou sladko-kyselou chuť si určitě zamilujete.
Na koláč budeme potřebovat formu o průměru 28 - 30 cm. Formu si klasicky vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem.

Ingredience na korpus:
200 g hladké mouky
100 g mletých mandlí
5 g kakaa
4 g prášku do pečiva
špetka soli
70 g oleje
80 g sirupu (rýžový, agávový, pšeničný, javorový)

Ingredience na náplň:
500 g hedvábného tofu
250 g dýně hokkaido
150 g sirupu (viz výše)
100 g rostlinné smetany (sójová, mandlová, kokosová)
1 lžíce kukuřičného škrobu
šťáva z 1-2 citronů
1 lžička skořice

Postup:
Na korpus nejprve smícháme všechny suché ingredience a pak do nich vmícháme olej a sirup. Těsto vyválíme a přeneseme do formy nebo ho tam namačkáme mokrýma rukama. Můžeme si nechat malý kousek těsta na vykrájení motivů, kterými pak ozdobíme náplň.

Dýni dáme vařit do vody se špetkou soli, pak zcedíme a necháme vychladnout (použijeme jan dýni bez tekutiny). Všechny ingredience na náplň dáme do mixéru a vytvoříme hladký krém. Citronové šťávy, skořice a sirupu dáme tolik, aby krém byl sladko-kyselý. Náplň nalijeme na syrový korpus, ozdobíme ořechy a tvary vykrojenými ze zbytku těsta.

Koláč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a bez otevírání pečeme minimálně 1 hodinu. Pokud máme tu možnost, pečeme s párou, nebo alespoň na dno trouby dáme pekáček s vodou. Po upečená troubu jen trochu otevřeme a koláč necháme pomalu vychládat. Prudká změna teplot způsobí popraskání koláče!

Bezlepková varianta: použijte směs bezlepkových muk (já používám stejným dílem pohankovou, kukuřičnou, jemnou rýžovou mouku a kukuřičný škrob). Pokud se těsto drolí, přidejte trochu vody.

Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Paní Dýně: Dýňový koláč se skořicí
Paní Dýně: Dýňový koláč se skořicí
Pro přidání fotky se musíte přihlásit