Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Domácí seitan (postup výroby)
Autor: Dei
Datum: 26.03.2008
Chod: Oběd
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
1kg pšeničné bílé mouky smíchat 5,5 dcl vody, udělat ve velikánské nádobě těsto, zalít vodou a prát až zbude mb žvýkačka - seitan, vodu přecedíme a to co se odlepilo slepíme se seitanem, rozdělíme na kousky, necháme odpočinout v chladu, poté vaříme 2O min v silném vývaru z kořenové zeleniny a misa.

Varianta 2: balíček pšeničného lepku smícháme s pšeničnou bílou moukou (1,5:1) zalijeme vodou se sojovkou, uděláme těsto, rozdělíme, uvaříme 20 min v silném vývaru z kořenové zeleniny a misa. Před uvařením lze uchovat v lednici i měsíc. Z obou variant získáme neuvěřitělně chutný kus seitanu za pár kaček, kam se hrabe seitan speciál a pro děti je vhodnější.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

21.02.2011
jamaji
Co znamená silný zeleninový vývar??? díky
13.04.2010
Dei
po dlouholetých zkušenostech doporučuji opravdu tak 40 min odležet, bude se s ním lépe pracovat a vyplachovat střídavě studenou a horkou vodou, vždy se těsto jakoby zcvrkne, zdrcne. čím větší kousky, tím se musí vařit dýl. gore.m příprava seitanu je úžasná diagnostická metoda, jsme v takové kondici, jaký se nám povede seitan :) nejlepší mouka je úplně ta nejobyčejnější 00 za 4,50 :)
13.04.2010
Merlinit
Hned na první pokus za jedna!
20.11.2009
gore.m
Děkuji za odpověd. No mě z 0.5kg zbylo tak 10dk, takže to bude asi v pořádku. Škrob jsem tam určitě neměl, vymyto bylo důkladně .-) Ale i tak po uvaření byl výsledek dosti měkký, připomínal hodně převařené těstoviny. Trochu mě to překvapilo, protože znám kupovaný a ten je takový tuhý. Vařil jsem dle návodu 20minut.
20.11.2009
lucia1604
gore.m - výsledný seitan je množstevně asi tak třetina původního těsta... těsto se musí opravdu důkladně proprat, aby nezbyl ani kousek škrobu... po uvaření seitan rozhodně není blemtavý... když jsem ho vyráběla poprvé, tak jsem v něm měla pár cucků škrobu a ty byly blemtavý, ale vydloubala jsem je... nebylo jich moc a pro příště jsem věděla, že musím vymývat důkladněji :) snad jsem aspoň trošku poradila
17.11.2009
gore.m
Rád bych se zeptal... používáte nějaký specielní typ pšeničné mouky? Seitan jsem vyráběl poprvé a docela mě překvapilo, že mi po praní skoro nic nezbylo :-) Taky byl výsledný sejtan oproti kupovanému poněkud blemtavý. Udělal jsem někde chybu?
19.10.2009
lucia1604
Seitan jsem dělala už mnohokrát a přišla jsem na to, že se vzniklé těsto musí nechat odpočinout (tak hodinku), než se začne s vymýváním - pak se to netrhá a drží to dobře pohromadě. Pak krájím na plátky a vařím poměrně dlouho a ještě nechám ve vývaru vychladnout. Přiznám se, že kupovaný jsem ještě neochutnala, neměla jsem ho zatím ani kde koupit.
11.08.2009
anonym
že by byl hodně jangový - příliš slaný, hutný a ochucený?
07.08.2009
komár
eňo ňuňo seitánek,ale proč se vlastně ten kupovaný (chuťově fakt pozadu)nedoporučuje??
22.10.2008
anonym
Seitan na pórku byl moc dobrý, přidala jsem ještě hlívu :-)
21.10.2008
anonym
Škrob do týdne nakysne, ale může se používat i tak (dokud nezhořkne). Rozhodně doporučuji domácí seitan vyzkoušet, je mnohem nadýchanější a chutnější než kupovaný. Je prý velmi vhodný (nejen) pro děti - ty jej mohou od 1 roku a kupovaný prý by vůbec děti i starší neměly jíst.
21.10.2008
anonym
Seitan jsme právě doma vyrobili :-) Měli jsme stejný recept od Věrky Chasákové, jen radila těsto v prví vodě vymývat asi 10 minut a pak ještě ve dvou vodách propláchnout. Plátky nebo kousky vařit déle, 45minut, ve vývaru se shoyu. První vodu z proplachování necháme ustát a spodní vrstvu uchováme v lednici a používáme na zahušťování. Je to vlastně tricena - pšeničný škrob.
26.03.2008
Dei
Seitan na porku: Cibulu a porek osmahneme na oleji, přidáme seitan, podusíme, zahustíme kuzu, dochutíme sojovkou.
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit