Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Dětské: Sladký nápoj z amasaké
Autor: anonym
Datum: 20.12.2007
Chod: Nápoj
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Ingredience:
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Připravíme si amasaké z rýže (zde: rýže natural + bílá rýže). Hotové amasaké rozředíme vodou a povaříme cca 15 min, abychom zastavili proces kvašení. Amasaké prolijeme přes cedník a získáme lahodné sladké mléko. Přecezené obilí z amasaké můžeme použít na dezert nebo do kaše.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

20.05.2015
monchi
alenkac, nejlepší je amasaké hned po uvaření zavařit do skleniček - pročti si diskuzi k receptu, tam najdeš návod...
28.04.2015
alenkac
prosím, zkoušeli jste někdo hotové amasaké (kaše) zmrazit? Já dělám vždy velké množství, ale déle jak 5 dní mi v lednici nevydrží.Nebo jak se má postupovat při skladování?
15.11.2013
venisy
Děkuji za radu, Paní Dýně!
15.11.2013
Paní Dýně
Rýže s koji se ani nemele, jen se přidá k teplému obilí. Je to již uvařená rýže, která je naočkovaná koji a pak usušená (není tedy syrová).
14.11.2013
venisy
Prosím prosím, mohl by mi někdo detailně popsat použití rýže s koji na výrobu amasaké? Chápu to dobře, že rýži s koji z balíčku tak jak nevařenou (možná i nepropláchnutou) umixuji či umelu a přidám k obilovině?
30.05.2012
3HE
Díky:-) Ale nejdříve musím sehnat tu ozimou pšenici - nevím, kde se kupuje? Vnašízdravé výživě paní nemá ani tušení, že to existuje - ona začala plno věcí objednávat až po mých urgencích...:-)
28.05.2012
anonym
Záleží, jak moc ji váš hmoždíř rozdrtí... Vyzkoušejte!
27.05.2012
3HE
Recept už jsem našla:-) jde uděl amasaké, když klíčky podrtím v hmoždíři? nemám žádný malý mixérek apod:-)
27.05.2012
3HE
můžete mi, prosím, prozradit, kde najdu recept na amasaké? A kde se kupuje ozimá pšenice? V naší maloměstské zdravé výživě ji nemají:-() Díky
07.06.2009
anonym
Když uděláte amasaké ze zbytku kroupové kaše, tak z něho získáte nápoj chuťově i barvou podobný kakau!
24.04.2009
monchi
Přesně takovou odpověď jsem čekala :-))) Díky, ro.le, za rychlé odpovědi.
24.04.2009
anonym
Já to tak dělám a obvykle spotřebuji do týdne, dýl nevydrží jelikož ho sníme :-)))
24.04.2009
monchi
Ještě dotaz k uchování samotného amasaké: můžu hotové amasaké (z rýže, jáhel apod.) nalít po uvaření horké do skleničky, zavřít a takto uchovat nějakou dobu (+- měsíc) v lednici? V podstatě si vyrobit to, co se za draho prodává v obchodech (tam to navíc ani není v lednici). Děláte to tak někdo?
23.04.2009
anonym
Tak normálně :-)
23.04.2009
monchi
Sklenička určitě mokrá nebyla, takže je nejpravděpodobnější, že pšenice nebyla pořádně usušená. Teď právě suším, tak ji nechám déle, než posledně. A tu skleničku v lednici máš asi uzavřenou na fest, aby tam nešel vzduch, že?
23.04.2009
anonym
Tak ta pšenice asi nebyla dobře usušená. Nebo byla mokrá sklenička. Já jí skladuji ve skleničce v lednici a vydrží několik měsíců.
23.04.2009
monchi
Ještě, ro.le, prosím prozraď, JAK a JAK DLOUHO amasake skladuješ? Já jsem posledně dala usušené klíčky pšenice ozimé do skleničky (neumleté) a skladovala v lednici. Po zhruba 2 měsících však shnily :-( Předpokládám, že to byla asi dost dlouhá doba...
02.04.2008
anonym
Nevím, v knížkách se to prostě tak píše.
02.04.2008
marketa
Ro.le, proc nesmi klicek zezelenat? Ja delala amasake ze zelenych klicku a myslim, ze se povedlo - bylo sladke. Psenici klicim v klicici misce.
31.03.2008
anonym
Je potřeba ozimá pšenice nebo koji, se špaldou se to nepovede. Vyzkoušeno. Při klíčení nejdříve vyrazí kořínky a pak až klíček. Ten musí být jen pár milimetrů a nesmí vám zezelenat. To už je pozdě. A klíčím to na talíři na utěrce - položit na polovinu a druhou přikrýt a kropit shora. Utěrka nesmí vyschnout.
31.03.2008
Dei
a jak dlouho to necháváš naklíčit, já jsem to tudle zkoušela se špaldou a naklíčilo to jen malinko, proplachovala jsem to a klíčilo to asi 3 dny, sladké amasake nebylo, asi jsem to nechala moc, bylo to nakyslé, uáááá
26.03.2008
anonym
Normálně na radiátoru nebo u kamen.
25.03.2008
marketa
Ještě mi, Ro.le, prosím, prozraď, jak tu naklíčenou pšenici sušíš. Mám jí teď trochu víc, tak bych si ji taky chtěla schovat do zásoby. Předem díky :-)
18.03.2008
anonym
My pšenici klíčíme ve větším množství a aby bylo do zásoby. Proto usušit.
18.03.2008
marketa
Ja jsem delala amasake take z naklicene psenice podle kucharky p. Chourove, ale nesusila jsem ji. Ma to suseni nejaky vyznam? Amasake se, myslim, docela povedlo, bylo uzasne sladke.
18.03.2008
anonym
jasně, naklíčit, usušit, umlít
18.03.2008
Dei
naklíčenou?
18.03.2008
anonym
Amasaké dělám s ozimou pšenicí. Pokud je tu někdo, kdo by si troufl do našeho slovníčku pojmů napsat jak se dělá amasaké a jaké s tím máte vlastní zkušenosti, ozvěte se, prosím, e-mailem.
17.03.2008
Dei
ro.le jak děláš amasaké? s koji ryží? nebo to necháš nakvasit jen tak?
20.12.2007
aknela75
To musím vyzkoušet, až bude víc času. Pár minutek odpočívám, tak koukám na nové recepty. Fakt to vyzkouším.
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit