Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Domácí seitan z pšeničného lepku
Hodnocení:
Recept č. 920, Chod: Hlavní jídlo, Autor: ro.le, 02.06.2010 (4 hlasy)
Ingredience:
lepek pšeničný, mouka pšeničná, shoyu
Domácí seitan z pšeničného lepku
Postup přípravy / Složení MB talíře:
1 hrnek lepku smícháme s 2 lžícemi hladké bílé mouky a potom vmícháme 1 hrnek vody s 1 lžíci sójovky. Vše promícháme a seitan necháme odpočinout - nabobtnat. Tak máme během jendé minuty to, co při vymývání škrobu z mouky nám trvá min. 20 minut. Těsto necháme alespoň hodinu stát nebo přes noc. Potom vaříme 30 (plátky) až 45 minut (velké kusy) v silném a slaném zeleninovém vývaru.
Poznámky autora:
Výsledkem je jemný a nadýchaný seitan. A také velmi levný, protože z 1 hrnku lepku (cca 200g) uděláte skoro kilo hotového seitanu. Seitan vřele doporučuje i Věra Chasáková, která ho doma dělá skoro každý týden. Podle ní je seitan vhodný i pro bezlepkáře, kterým prý zdravotně vadí jen kombinace lepek + škrob.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
kvinek, 03.06.2010
Seitan vypadá krásně pórovitě a chutně. Recept je skvělý už kvůli úspoře času, konečně na něj dojde i u mě doma :-) Jen jsem se chtěla zeptat, kde seženu lepek - u nás ve zdrvaé jsem na něj nenarazila, ale zkusím se zeptat. Případně která firma ho distribuuje? Děkuji
kvinek, 03.06.2010
Akorát jsem zabrousila do e-shopu a všimla si, že tam pšeničný lepek odminula přibyl :-) Čímž jsem si odpověděla na první otázku .. Ale přesto by mě zajímalo, zda se dá sehnat i v kamenných obchodech,abych zbytečně nemusela platit poštovné dražší než ten produkt ... :-)
ro.le, 03.06.2010
Já se s ním právě doteď v obchdech nesehnala. Koupila jsem ho přímo u výrobce ve velkém balení.
Beruška, 04.06.2010
Seitan vyrábím z výběrové hladké mouky: z 1 kg mouky a 0,55 l vody vypracuji těsto, nechám odpočinout, pak v míce zaliju cca 2 litry vody a promývám - promačkávám. Voda zbělí vymytým škrobem a nevadí, pokud se těsto rozpadne na více kusů. Sliju přes cedník (po usazení používám jako škrob k zahušťování), opět zaliji vodou a celý postup opakuji tak dlouho, dokud se škrob vymývá. Teplota vody nehraje roli, já používám vlažnou. Výsledná hmota je kompaktní porézní lehce bělavá a nejsou v ní žádné hrudky. Tu potom nakrájím na plátky a vařím v silném vývaru cca 45 minut. Pokud jsem srovnávala se seitanem vyrobeným z lepku, tak ten můj je lehčí, více nadýchaný. A navíc mouka je dostupná všude. Zdůrazňuji, že to musí být hladká výběrová.
ro.le, 04.06.2010
Ano, to popisuješ recept č. 342. Tohle je podstatně rychlejší s téměř stejným výsledkem.
Beruška, 04.06.2010
Promiň, nenašla jsem ho.
gore.m, 06.06.2010
Právě, že mi osobně při výrobě seitanu z mouky trochu vadí ta jeho lehkost a nadýchanost. Je z lepku tužší? Jak to dělají, že ten kupovaný je tak tuhý?
ro.le, 06.06.2010
Ten kupovaný je dělaný taky přímo z lepku, pokud vím. Tenhle je pěkně díratý, ale zároveň pružný a drží perfektně pohromadě.
akdarmu, 26.07.2011
tak jsem ho dnes konečně vyzkoušela a povedlo se!!!vyzkouším ho smažený,moc se těším:-)))
marikamat, 05.09.2013
Ráda bych se zeptala, jak hotový seitan uchovat, pokud ho vyrobím víc, než spotřebuji. Mrazit ho nechci. Máte někdo zkušenost s jeho zavařením? V nějakém nálevu? A ještě bych ho ráda více ochutila, ale nějak se mi to nedaří. Ten domácí mi pořád přijde dost bez chuti proti kupovanému. Děkuji.
Kamčítko, 21.07.2014
Chtěla jsem se zeptat... To vaření 30-45 minut je konečná úprava nebo se to vždycky musí uvařit než se s tím něco pak bude ještě dělat? A seitan vlastně není plnohodnotná bílkovina jako třeba tofu, že? Děkuji za objasnění :)
Paní Dýně, 21.07.2014
Hotový seitan pak již můžete jen prohřát...
Paní Dýně, 21.07.2014
Plnohodnotná bílkovina...? Záleží s čím to srovnáváte. Když nejíme maso, tak je potřeba, aby jsme přijímali kompletní rostlinnou bílkovinu a to v jednom jídle. Část potřebných aminokyselin je v obilovinách, část v luštěninách, proto je potřeba je jíst zároveň. Ne nadarmo se v americe jedla kukuřice+fazole, na východě rýže+sója(tofu) a u nás hrách s kroupama nebo jáhly s čočkou... Pokud si tedy občas dáte k obědu obilí a seitan a jindy máte bílkoviny i z luštěnin, je to určitě v pořádku. Pestrost především :-)
Kamčítko, 28.07.2014
Ano, myslela jsem tím kompletní bílkovinu :)
stepankastepanka, 27.02.2015
Neuvěřitelně rychlý a velmi dobrý,což především záleží na následné úpravě.Já jsem ho vařila v čerstvém hovězím vývaru a dali jsme si ho se špenátem a knedlíkem.Vynikající.Děkuji za recept a kdyby někdo měl nápad,jak seitan nakládat sem s ním,receptů je málo :0)))) mějte se
Paní Dýně, 04.03.2015
Já osobně seitan nenakládám, ale dochucuji ho různě kořením.
simanova, 29.05.2015
Budu poprvé vyrábět seitan a chci se zeptat proč se přidává hladká mouka. Jakou tam má funkci?
Paní Dýně, 03.06.2015
Bílou mouku přidávat nemusíte, ale s ní je seitan jemnější a chutnější.
Tonantzin, 14.04.2017
Perfektní.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz