Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Ovesné koláčky s makovou náplní
Autor: Terez
Datum: 05.01.2010
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Těsto: 500 g jemných ovesných vloček, 125 g tuku Ceres, 200 ml ovesného mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce kokosu, špetka mleté skořice, špetka soli

Maková náplň: namletý mák, rozinky (nebo i datle) rozmixované s trochou vody, švestková povidla bez cukru, mletá citrónová kůra - vše smícháme a dusíme asi 30 min



Všechny ingredience smícháme a zpracujeme ve vláčné těsto. Tvoříme malé kuličky, vprostřed uděláme důlek a naplníme náplní. Plech vymažeme olejem, nebo pokládáme přímo na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

Recept na těsto je z knihy Makrobiotické nedělní vaření - D. Lužná. Autorka doporučuje koláčky plnit marmeládou bez cukru, dobré jsou taky plněné jen švestkovými povidly.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

30.03.2015
evelin
Upečeno, ochutnáno se spáleným jazykem a je mně jasné, že nebudou mít dlouhou trvanlivost. :) Dala jsem půl napůl vločky a pomleté jáhly na mouku, tuk alsan, mandlovo-jáhlovo-rýžové domácí mléko, přistrouhla jednu větší mrkev a nahoru šly domácí povidla smíchaná s trochou rozmixovaných mandlí. Vyšlo mně přesně 50 koláčků a pekla jsem asi 35 minut na 180. Delikatesa, moc děkuji za inspiraci.
09.11.2014
luciruzi
Po dlouhé době jsme dostali chuť na mák a syn rozhodl, že koláčky upečem. Zvolila jsem variantu půl napůl vločky ovesné a jáhelné, trocha rýžové mouky a omylem i dost skořice. Pekli jsme na 180 cca 20-30min. Moc dobré!
26.04.2013
stevey
A co téma ztužený tuk - respektive většinou je to palmový tuk, který se k mému zděšení vyskytuje skoro všude, špaldové sušenky, ořechová másla, rostliná másla a i mnoha receptech na těchto stránkách. Na webu je spousta info o škodlivosti palmového tuku - co na to říkáte?
01.03.2013
Paní Dýně
Konečně jsem je také vyzkoušela a byly vynikající :-) Místo mléka jsem použila sojkyšku, nahoře švestková povidla a mleté oříšky.
12.02.2013
veverunka
Právě jsem je vyndala z trouby a jsou fantastické:o)peču je pro přítele do práce, aby kolegové ochutnali něco MB:O)tak doufám,že budou mít úspěch... a příště zkusím i na slano.. každopádně dávám hlas:o)
24.01.2010
komár
Vendy se koláčky moc povedly.Úplně nejvíc dobré byly ty makové!nebylo by špatné jako obměnu přidat do těsta trochu kokosu(ale asi jen pro zdravé jedince....)
24.01.2010
Vendy
Dělala jsem s náplní makovou a povidlovou, ty makové byly takové sušší, ale obojí moc dobré ! Jako tuk jsem použila Alsan.
21.01.2010
Petra
Dělala jsem je včera, místo tuku jsem dala olej a těsto krásně drželo pohromadě, plnila jsem domácími povidly a byli vynikající...nezbylo vůbec nec :-) Dávám hlas!
10.01.2010
monchi
Použila jsem 250g ovesných a 250g jáhelných vloček (ty je třeba předem propláchnout ve studené vodě, jelikož bývají nahořklé). Většinu placiček jsem plnila makovou směsí a ze zbytku těsta jsem udělala náplň naslano: placičku potřít Tataráčkem (Sivo), poklást kvaš. zelím a navrch dát malé kostičky uzeného tempehu. Po dopečení ihned zastříknout shoyu a nechat chvilku vychladnout. Ňam!
06.01.2010
anonym
Terez - ty koláčky vypadají báječně!
06.01.2010
Terez
Jen jsem chtěla ještě dodat, že místo tuku Ceres, dávám do těsta i jakýkoli jiný tuk, klidně i olej a těsto i tak pěkně drží. A ještě tip k náplni-zároveň s rozinkami jsem rozmixovala i slunečnicová semínka a oříšky a kápla jsem tam taky trošku javorového sirupu (ale bylo to pak dost sladké).Tak dobrou chuť:)
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit