Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Dort s "šlehačkou" z amasaké
Hodnocení:
Recept č. 703, Chod: Dezert, Autor: ro.le, 30.07.2009 (2 hlasy)
Ingredience:
mouka špaldová, kokos, mléko obilné / sójové, rýže bílá, řasa agar-agar, meloun vodní, ovoce čerstvé
Dort s "šlehačkou" z amasaké
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Dort měl 3 vrstvy: 1. vrstva - něco jako korpus na višňový koláč (č.699) ale může být i nepečená jako např. jáhly uvařené v obil. nápoji s mandlemi. 2. vrstva - šlehačka z amasaké. 3. vrstva - melounovo-rybízový agar. Meloun zbavíme peciček a nastrouháme. Vzniklou vodu povaříme se šp. soli a agarem, vmícháme rybíz (nebo něco jiného spíše kyselého) a nalijeme na dort.
Poznámky autora:
Šlehačka z amasaké: amasaké si připravíme z bílé rýže a když je hotové, tak ho převaříme spolu s agarem. Větší část dáme jako 2. vrstvu dortu a zbytek si necháme na ozdobu. Utuhlý zbytek dáme do pytlíku se zdobičkou a dort tím ozdobíme.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
monchi, 30.07.2009
ro.le, to je nádhera! Mám dotaz k té šlehačce: bílou mouku povaříš s vodou na kaši, necháš vychladnout, vmícháš rozemletou naklíč. pšenici, necháš fermenovat atd.? Prostě postup stejný, jako když děláme amasaké z kterékoliv jiné obiloviny? A kolik mouky je zhruba potřeba?
Vendy, 31.07.2009
Amasaké z bílé mouky ? Asi se ti tam ro.le vloudila chybička a mělo tam být z bílé rýže...... Dort vypadá úžasně, určitě i užasně chutnal...určitě brzo vyzkouším :-)
ro.le, 31.07.2009
to je tak, když něco dělám o půlnoci... samozřejmě, že amasaké je z bílé rýže. V receptu to opravím.
monchi, 31.07.2009
...to mě přesně napadlo, když jsem ten dotaz odeslala... že ses asi přepsala a měla tam být nejspíš bílá rýže ;-)
pinzetka, 09.08.2009
davam hlas dort chutnal cele nasi rodine i tem odpurcum mb
komár, 12.08.2009
Dávám hlas tomu melounovo-rybízovému agaru.Udělala jsem si ho jen tak samotný :-)moc mi chutnal,příjemně osvěží!!
Vendy, 16.08.2009
Také dávám hlas, dort byl výborný :-) ! Ovocnou vrstvu jsem udělala z melounu a ostružin. Krém z amasaké (šlehačku) jsem místo s agarem povařila s vanilkovým bio pudinkem.
kaca, 11.09.2014
Prosím poradíte aspoň orientačně poměr rýže (amasaké):agar ve šlehačce? Dort vypadá fantasticky :)
Paní Dýně, 14.09.2014
Agar dávám podle dávkování na sáčku a postupně zkouším, zda dostatečně tuhne - odeberu trošku na talířek a dám do lednice.
koubulka, 08.11.2017
zdravím, chci se optat, nezkoušel někdo bezlepkovou verzi korpusu? smíchat mouky ryzovou s jahlovou? chtela bych neco dortoveho - ne jen uvarene jahly, neb budou jist i klasicti stravnici a ja jsem bezlepkova :-). dekuji
Paní Dýně, 08.11.2017
Zkuste koupit někou směz bezlepkových muk, jinak by postup mohl být stejný.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz