Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Tiramisu s amasaké
Autor: anonym
Datum: 12.05.2009
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Bílé jemné tofu krátce povaříme. Pak ho dohladka rozmixujeme spolu s amasaké (dělala jsem z bílé rýže a jáhel) a kouskem rostlinného másla. Amasaké musí být poměrně tuhé, pokud není tak ho předem zahuštěte škrobem nebo agarem. V misce střídáme vrstvu krému se sladovými sušenkami, které pokropíme silnější obilnou nebo pampeliškovou kávou ovoněnou mirinem nebo rumem.

Sladové kulaté sušenky kupuji od firmy Molenaartje, bílé tofu občas kupuji po větších kusech přímo v jedné čínské restauraci (v Plzni), vyjde mnohem levněji než ta běžně dostupná :-) Komu je krém málo sladký, doslaďte javorovým sirupem.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

27.03.2015
leusa
Leni, vynikající, moc jsme si pošmákli :-) sušenky jsem použila zčásti dukáty oříškové a zčásti jahelné piškoty, Prostě co bylo zrovna doma... Hned jak opět narazím na to hedvábné tofu, zase se bude podávat tiramisu :-)
25.03.2014
monchi
Leni, to by mě ani nenapadlo to malému dávat, neboj ;-) Ale i tak díky za tvoji starostlivost a připomenutí.
25.03.2014
Paní Dýně
Monchi, jen připomínám, že amasaké bych dítěti do 1 roku nedávala. Mohlo by to rozhodit zažívání, jak je to kvašené...
25.03.2014
monchi
Muff, já jsem zrovna včera připravovala amasaké a povedlo se skvěle. Použila jsem 1 díl bíle rýže kulatozrnné, 1 díl rýže natural a 1 díl jáhel. Vařit min. hodinu, pak zchladit na 60 stupňů (max!), vmíchat 1 díl rýže Koji, promíchat a nechat v teple (stačí dát do peřin nebo postavit na topení) kvasit 6-7 hodin. Pak 15-20 min. povařit (přidám ještě trošku soli na zvýraznění sladkosti) a propasírovat (přes sítko). Výsledkem je velmi sladký jemný krém ;-)
16.03.2014
muff
Skvělý dezert. Neměla jsem sušenky, tak jsem místo toho vymíchala trochu instantní kaše s uvařenou meltou, sladem a mirinem. Tofu jsem použila klasické a vůbec na jazyku nedrhlo, nedávala jsem ani máslo, místo toho jsem přidala hrst mandlí. Akorát mám problém s amasaké, někdy ho totiž nemám skoro vůbec sladké, nevíte, čím to může být? Moc horké nebo studené obilí nebo málo startéru (používám koji)? Nebo příliš dlouhé kvašení (teď jsem měla pod peřinou 9 hodin neb jsem na něj zapomněla)?
04.01.2014
marie.martina
dobry den, delala jsem dnes tiramisu vysrazenim ze sojoveho mleka, pridala amasake a sladovou vafli, polila obilnou kavou, jeste dosladila javorovym sirupem, mnamka, doporucuju a moc mi pomohly tyto stranky prave pri vysrazeni z obilneho mleka, nejak se mi to nedarilo a potom jsem si precetla jak psal go.rem a hura povedlo se, cedila jsem to pres plinku, dekuju moc
15.04.2010
Berenika
Zkoušela jsem poprvé amasaké, poprvé vlastní tofu a poprvé tiramisu. Všechno se povedlo, mám radost! :) A to tiramisu... mňam! Díky za recept!
06.06.2009
gore.m
Nigari - pardon.
06.06.2009
gore.m
Určitě, koupím mléko a nafotím výsledek... ještě jsem chtěl koupit NIGARI a zkusit mléko srazit zapomoci NIGARY, ale zatím ho nemám.
05.06.2009
anonym
gore.m - díky za super tip. Už jsem kdysi tuto variantu slyšela, ale nikdy nezkoušela. Mohl bys to tofu domácí výroby přidat jako samostatný recept, prosím?
05.06.2009
gore.m
Tak to jsme na tom úplně stejně. Já je použil, protože si myslel, že je taky nemají. Ale oni byli jen v jiném regálu - jsem zjistil o týden později :--) Tofu tip určitě zkuste. Myslím, že použít lze jakákoli mléka, jen si nejsem jistý výsledkem v gramech - aby se to vyplatilo. Např. mléka Provamel mi přijdou příliš vodnatá. Z takového TOFU pak vyrobíte už skoro všechno. Zkoušel jsem pomazánky, majonézu a tatarku. Vše výborné. S normálním TOFU mám velké problémy při mixování a vždy mi tam vadí taková ta typická chuť.
04.06.2009
monchi
gore.m: Koukám, že jsme nezávisle na sobě udělali stejnou obměnu - když jsem tiramisu před necelým měsícem poprvé dělala, tak jsem také použ. zázvorové sušenky :-) Důvod byl ten, že Molenaartje na prodejně neměli, a navíc ten cenový rozdíl je opravdu dost markantní. Díky za ten tofu-tip - rozhodně to stojí za vyzkoušení!
04.06.2009
gore.m
Taky už jsem (v Brně)několikrát sháněl jemné|hedvábné tofu - marně. Dá se ale vyrobit něco podobného. Kupte si v drogerii DM sojové mléko natural. Přiveďte ho k varu a pak přidejte 7-10 lžic citronové šťávy. Ještě chvilku povařte a pak sceďte na velmi jemném cedníku nebo přes gázu. Nechte odkapat. Získáte tak 250g krásného tofu které se chuťově opravdu blíží tvarohu nebo sýru a při mixování vzniká úžasný krém. Perfektně se hodilo i na tento recept a já za něj děkuji :-) Taky jsem trochu šetřil a použil jen zázvorové sušenky namísto uváděných Molenaartje. Zázvorové jsou asi o polovinu levnější. -)
02.06.2009
monchi
No jo no, v Praze je blaze ... ale bydlet bych tam stejně nechtěla, i když tam bezpochyby seženete vše, co se MB potravin týče. Bydlím ve Šluknovském výběžku a do Prahy jezdím výjimečně. Jinak na stránkách Rozmarýny jsem našla to jemné tofu i rýž. smetanu Isola. Díky.
02.06.2009
marketa
Monchi, a odkud jsi? V Praze ho mívají v Rozmarýně (Praha 5) a v obchůdku ZV v Sázavské (Praha 5). Rýžovou smetanu prodávají v malých krabičkách (ještě měnších než sojová smetana), je to spíš takový rýžový krém a dle Z. Terešové je lepší než ta sojová. Třeba na zahuštění a zjemnění krémových polévek. Večer se podívám a napíšu ti výrobce.
02.06.2009
marketa
Omlouvám se, Sázavská je na Praze 2 :-)
01.06.2009
monchi
Mně se nedaří sehnat hedvábné tofu :-( A s rýžovou smetanou jsem se také ještě v obchodech ZV nesetkala. Předpokládám, že je to nějaká novinka/obdoba té sojové.
01.06.2009
marketa
Tento víkend jsem zkoušela s hedvábným tofu a bylo opravdu moc dobré :-) Místo rostlinného másla jsem dala trošku rýžové smetany.
17.05.2009
marketa
Taky jsem chtěla tiramisu tento víkend vyzkoušet, ale nesehnala jsem právě to hedvábné tofu, tak příště :-)
16.05.2009
monchi
Použila jsem tofu natural a i přesto, že směs byla krásně dohladka rozmixovaná, tak krém na jazýčku drhnul - mí nemakro rodinní příslušníci prý měli pocit, jako když jedí mouku. To však bylo právě tím tofu. Jakmile seženu jemné (hedvábné) tofu, tak tiramisu vyzkouším znovu. Jo, a taky hned poznali, že tam chybí rum (dala jsem totiž mirin). Mně osobně však tiramisu i přes všechy výtky chutnalo...
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit