Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Jáhlová bábovka - pečená
Hodnocení:
Recept č. 535, Chod: Dezert, Autor: ro.le, 25.11.2008 (24 hlasů)
Ingredience:
jáhly, kokos, rozinky, citron
Jáhlová bábovka - pečená
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Uvaříme 250g jáhel se šp. soli, vmícháme 150g kokosu, 70g rozinek předem namočených v mirinu, 250ml vanilkového pudinku Provamel a citronovou kůru. Vše společně rozmixujeme, vmícháme 70g rozinek (opět namočených v mirinu) a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 15 minut na 220°C a potom 40 minut na 150°C. Ve formě necháme vychladnout a ztuhnout a až pak vyklopíme.
Poznámky autora:
Recept uveden v Zrnění 4/08. Bohužel jsem zrovna doma neměla kokos tak jsem dala nahrubo rozsekané mandle, ale ty asi nesály tak jako kokos tak nám to moc neztuhlo. Ale chuťově vynikající, jako klasická tvarohová bábovka.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
xylda, 27.11.2008
Výborná bábovka. Neměla jsem provamelový puding, tak jsem uvařila puding z krabicového vanilkového rýžového mléka a kukuřičného škrobu.
ro.le, 27.11.2008
A dávala jsi ten kokos? Jak to bylo nakonec tuhé? S tím Provamelem je to kvůli té vanilkové chuti a taky je poměrně sladký.
xylda, 27.11.2008
Lenko, dala jsem tam 20dkg kokosu místo 15dkg, protože mi ujela ruka:)a tuhé to bylo akorát, krájela jsem jí na plátky a drželo to. To mléko bylo taky dost sladké,jo a těch druhých 7dkg rozinek jsem tam taky nedala. Nesla jsem jí ochutnat kamarádce, tak jsem zvědavá co na to řekne, když nejí MB.
xylda, 28.11.2008
Dávám hlas i za kamarádku.
Nufka, 21.01.2009
Dnes jsem zkoušela a byla dobrá, konzistence výborná, ale nebyla ani trochu sladká. Nejdřív jsem si myslela, že to je tím, že jsem neměla mirin, ale až nyní jsem si všimla, že 70g rozinek je rozmixovaných v těstě a 70g dalších je zamícháno a já dala jen 1x 70g rozinek vmícháných celých do těsta:-) Tak příště budu číst pozorně a zkusím to znovu. Ro.le, to mirine tomu dodá hodně sladkosti?
ro.le, 23.01.2009
Mirin je mírně nasládlé rýžové víno. Nedává se kvůli doslazení, ale kvůli vůni a chuti (jako rum do pečiva)
linjada, 27.01.2009
moc mi to neztuhlo nevím, čím to - vyšlo mi to jakoby zdrclé ...ale doma moc chutnal
Jitrenka, 31.01.2009
Opravdu prima recept. Místo Provamel pudinku jsem uvařila 250 ml bio vanilkového pudinku z prášku v rýžovém mléce. A rozinky namočila do rumu, Mirin si snad pořídím časem... :) Zajímavá sytá chuť...
hanulka, 05.02.2009
Chtěla jsem se zeptat,ten provamel puding normálně nasypat přímo do těch jáhel?když mám jiný puding ten tam mám přímo taky nasypat nebo uvařit dle návodu(je to na půl litru mléka,to se mi zdá hodně na ten poměr jáhel)
ro.le, 05.02.2009
Provamel pudink je hotový pudink v krabici.
hanulka, 06.02.2009
moc díky za radu,provamel pudink jsem ještě neměla,tak jsem nevěděla,že je už hotový.
rapunzel, 20.02.2009
zajímalo by mě, jak dlouho tahle bábovka přibližně vydrží. je sice pečená, ale přece jenom z jáhel, tak si nejsem jistá..myslíte, že 3 dny jsou v pořádku??
ro.le, 20.02.2009
Tři dny v chladu jsou určitě ok, ale myslím, že vám zdaleka tak dlouho nevydrží :-)
stevey, 20.02.2009
jiná varianta: a la biskupský chlebíček - jáhly po uvaření nechat několik hodin kvasit s moukou (3:1), přidat různé druhy povařeného sušeného ovoce, případně ořechy, sušené obilné mléko nebo trochu oleje. Po upečení zdobit MB čokoládou.
Marketa, 27.02.2009
Ta bábovka je úžasná! Úplně tvarohová! Akorát jsem si ji trošku přisladila rýžovým sladem, což možná příště už neudělám. A taky dám asi o trošku méně kokosu, je tam při kousání dost cítit, ale jinak 1*!
moony, 10.03.2009
Dávám hlas!Zkoušela jsem o víkendu a byla výborná. Sice jsem ji musela péct déle, protože pořád nebyla tuhá, ale nakonec to dopadlo dobře:-)
rady, 11.03.2009
Moc dobrá, drží pěkně pohromadě. Jen na mě opravdu hodně, hodně sladká. Překvapilo mě použití hotového pudingu Provamel, který je slazený třtinovým cukrem. Příště něčím nahradím.
ro.le, 11.03.2009
S třinovým cukrem? Provamel sójový vanilkový dezert 525g - složení: voda, pšeničný sirup, sójové boby, pšeničný škrob, vanilkový extrakt, zahušťovadlo, mořská sůl
rady, 11.03.2009
Tak to je nějaká zrada. Já mám Provamel Soya Dessert vanille Bio 1L v tetrapacku, což názvem vypadá stejně. Složení : voda, třtinový cukr, loupané sojové boby, pšeničný škrob, kukuř.maltodetrin, vanilkový extrakt, zahušťovadlo, mořská sůl.
ro.le, 12.03.2009
Zkus koupit to menší balení (taky tetrapack). I když je dost divné, že v litrovém je cukr a v malém ne???
vendy, 12.03.2009
Tak jsem bábovku také včera poprvé vyzkoušela a povedla se mi, po upečení a vychladnutí držela krásně pohromadě, a chuťově moc dobrá, dávám hlas !
monchi, 14.03.2009
Samé pozitivní ohlasy mě konečně přiměly bábovku vyzkoušet. Konzistenci jsem trefila, po upečení krásně šťavnatá. Dělala jsem "mramorovou", tzn. že do poloviny těsta jsem zamíchala lžíci karobu - mohu jen doporučit tuto "2 in 1" /2 chuti v jednom/ verzi. Pochopitelně dávám hlas :-)
lety, 02.04.2009
Nevíte někdo, prosím, proč proti této bábovce paní Průchová tak brojí? Když tam nedám puding s cukrem a vynechám hrozinky, tak je to přece poměrně dobré kombinace a rozhodně mi nepřijde ani moc jin, ani moc jang. Zajímalo by mě to, moc děkuji za odpoděď.
monchi, 03.04.2009
lety, když ale vynecháš rozinky a puding, tak co z toho bude? Jáhly + kokos? Také jsem ten komentář v Zrnění 01/09 četla - myslím, že ten kokos jí dost vadí (v její knize "Jak jste klamáni" je uveden pod kolonkou "vyloučit"), a pak rozinky + Provamel - asi příliš sladké, a navíc "pečení" - to také odsuzuje.
ro.le, 05.04.2009
podle mě je to o kombinaci největších extrémů v receptu: kokos + Provamel (zejm. vanilkový extrakt) + citronová kůra
Berenika, 14.06.2010
Tak tahle bábovka mně vůbec nevyšla... asi to bylo tím, že jsem těsto trochu zředila obilným mlékem, protože bylo dost husté a tyčákem šlo špatně mixovat... příště zkusím asi trochu víc pudinku...
Zoja, 10.08.2010
Tak jsem vyzkoušela bábovku. MB nejsem, ale musím říct, že byla moc dobrá :-) Akorát jsem měla problém s vymazáním formy, protože nesmím lepek. Ale nakonec jsem to vyřešila strouhaným kokosem. Těsto bylo hodně tuhé a nešlo pořádně rozmixovat. Myslím, že pro příště bude lepší umixovat rozinky zvlášť a poté přidat do těsta, dohromady s těstem to téměř nešlo. Dávám hlas :-)
lolitt, 27.09.2010
odporucam jahly varit v jablkovom moste s pernikovym korenim a vanilkou, je to uzasne stavnate a sladke!! :) dala som tam aj kokos (asi 20 dkg) a aj trosku orieskov a okrem hrozienok aj susene marhule, mnam! Puding som tam vobec nedala a polku cesta som robila kakaovu a polku bez, uzasna farebna dvojkombinacia :)
majka, 23.10.2010
skvelá bábovčička,s návštevou sme ju zjedli na posedenie.
Tína, 01.02.2011
Paní Průchová nemá tento recept ráda asi kvůli Provamelu. Je fakt hóódně sladký a docela málo přírodní.
sylvik, 06.02.2011
dělala jsem jí už podruhé a je opět výborná.místo mirinu jsem rozinky zalila horkou vodou s troškou citronové šťávy a do těsta jsem dala citr.olej místo kůry.
ha.jaja, 05.05.2011
Jelikož jsem neměla bábovkovou formu, napěchovala jsem těsto na hluboký plech, stačilo pak péct asi o polovinu kratší dobu. Po vychladnutí jsem pak natřela ještě pudinkovou vrstvou (neměla jsem provamel, proto jsem uvařila puding z půllitru obilného mléka, půlku dala do těsta a půlku pak použila jako polevu - zahuštěnou agarem), vše krásně ztuhlo, krájela jsem na malé čtverečky, chutnalo celé rodině i nemb návštěvě. Ještě lepší mi přišla odleželá, kdy jakoby zvlhla. Jen jsem neměla plech vysypávat kokosem, na můj vkus už ho tam pak bylo příliš. Čím vysypáváte běžně plech vy? Většinou totiž používám keramickou formu, kterou není potřeba mastit ani vysypávat.
luiss, 11.12.2012
Prosím, jak jste uvařila ty jáhly, můžou být mírně rozvařené? jaký poměr jáhly:voda? Díky
Paní Dýně, 11.12.2012
1:3 poměr jáhly : voda
lulu, 17.02.2013
Skvela! Deti me donutily ji vyklopit a nakrajet jeste horkou, takze to nebylo uplne ono, ale po vychladnuti ... luxusni!!!
Valik, 08.05.2013
Prosím o radu. Už jsem to zkoušela podruhé a ani jednou to nebylo ono... poprvé jsem jáhly hodně rozvařila a pak ještě dala trošku vody, aby to šlo mixovat a výsledek byl - pečená kaše s kůrkou ;-) teď podruhé jsem trápila mixér, nakonec jsem to rozmixovala jen tak napůl, prostě v té hustotě to lépe nešlo. Pekla jsem na plechu, aby to bylo rychleji. Není to špatné, ale ne MB konzument by to myslím neocenil... děkuji.
luciruzi, 17.10.2015
Chuťově moc dobrá bábovka, ale chce to dost dlouho péct. Po vychladnutí a vyklepnutí jsem zjistila, že uvnitř je kaše, takže i s talířem jsem jí dala ještě min. na hodinu dopéct. Těsto jsem měla dost husté - jestli to není tím. Možná přidám příště víc tekutin, dám prdopeč a trochu hrašky - ta by to mohla podržet.
teja, 24.03.2016
Vcera jsme dělali a skvěle se povedla. Vařila jsem v jabl. moštu s rozinkami.
leusa, 25.03.2016
Vypadá skvěle a drží báječně :-) Těsto jsem nalila do Beránka a jeste zbylo i na slepičku. Tak snad třeba zbude něco i do pondělka ;-) jinak věřím, že i chuťově bude vynikající. nechala jsem jáhly před mixovaním ještě několik hodin fermentovat s cz moukou, tak jsem si nebyla jistá tou finální konzistencí a raději pekla něco přes hodinu. A kaše z toho rozhodně není :-) Už se těším, az zítra jednoho ochutnáme...
leusa, 26.03.2016
Chutná výborně, jen je zespoda dost měkká. Není to sice kaše, ale taková ztuhlá kaše... ;-) přitom zvrchu se upekla pěkně do tuha až krupava, jak nebyla forma zpočátku prikrytá. A to jsme zatím vyklopili jen malou slepičku, tak jsem zvědavá, jak bude vypadat ta větší ve formě Beránka, až ho vyndáme z formy...
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz