Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Zeleninová směs v soli - Domácí vegeta
Autor: Janka
Datum: 13.11.2008
Chod: Svačina, Večeře
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Zeleninu: 1000g mrkve, 1000g petržele, 400g celeru, 700g cibule, 50g česneku, 150+150g celer. + petržel. natě, pomeleme na masovém mlýnku a promícháme s 700 g soli (nejlépe mořské). Plníme do menších sklenic se šroubovacím víčkem. A máme hotovo.

Jedná se o zeleninové dochucovadlo do polévek či omáček, nejlépe využitelné v zimě. Vhodné také na cestování pro rychlou přípravu polévky. Při uschování v chladu a suchu, vydrží 2 roky.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

06.10.2010
majka
je to super,rozšírila som to aj po rodine(sestra,svokra...)a všetkým chutilo.
04.10.2010
Beruška
Myslím, že by to mohlo vydržet i v té skříni, v lednici to bude tutovka. Zkus obě možnosti a pak poreferuj, jak to dopadlo.
04.10.2010
pauli
Mně se té vody totiž zdálo až moc.. Ok. A navíc nemáme sklep, tak doufám, že mi vegetky ve skříni neshnijí.. Nebo je mám radši dát všechny rovnou do ledničky?
04.10.2010
Beruška
Vodu rozhodně neslívat, vše napěchovat do sklenic a zavřít a dát pokud možno do chladu a tmy.
03.10.2010
anonym
A tu slanou vodu, co zelenina pustila, mám slít nebo nechat? Jak moc se to má do sklenic pěchovat? Vydrží to když to uskladním ve spíži? Díky!:)
17.05.2010
Beruška
Zeleninu jsem vyráběla loni na podzim, skladuji ji ve sklepě a načatou láhev v lednici a nekvasí. Sůl konzervuje spolehlivě.
16.05.2010
anonym
No já mám tuto směs koupenou u Věrky CH. už rok a půl v lednici (používám jí opravdu příležitostně) a ani náznak kvašení.
15.05.2010
gore.m
Tak i přes tu sůl se mi zdá, že to ve sklenici trochu kvasí. Dnes jsem tuto domácí vegetu poprvé použil a co je na tom nejpodstatnější je, že to chutná skvěle! Už nikdy více práškové směsy :-)
11.05.2010
Beruška
Zelenina podle Věrky Chasákové je : 1 kg mrkve, 1 kg petržele, 1 kg celeru, 1,5 kg pórku, 0,5 kg celerové nati, O,4 kg petrželové nati, 10 stroužků česneku a 1 kg soli. Vše pomlet na masovém mlýnku (na pórku se mi zahltil, takže jsem část zelených natí nasekala) a napěchovat do sklenic. Vypadá taková zelenější a je výborná.
10.05.2010
anonym
Díky velkému obsahu soli to nebude kvasit, takže kyselou chuť nečekej. Stále to bude slané, jen ta zelenina trochu poměkne.
10.05.2010
gore.m
Tak hotovo. Už se to chladí :-) Na první ochutnání je to dobré. Jsem zvědav jestli to bude chutnat jako kvašená zelenina, nebo co to udělá :-)
10.05.2010
anonym
A recept od Věrky Chasákové máš jiný? Tenhle je totiž od paní, která k Věrce jezdí a kupuje jí od ní.
10.05.2010
Beruška
Dělala jsem ji loni na podzim podle receptu Věrky Chasákové a je vynikající. Používám celou zimu k dochucování polévek, omáček, kvašeného těsta, prostě všude, pokud je to vhodné tak ji před použitím proplachuji na sítku vodou, ale většinou to není třeba - nahrazuji tím sůl event. sojovou omáčku.
09.05.2010
anonym
Já tuto vegetu zatím nevyráběla, ale podle mě by bylo dobré, kdyby se to pár dní/týdnů proleželo.
09.05.2010
gore.m
Rád bych se zeptal: je to potřeba nechat nějakou dobu odležet, nebo to je ihned ke spotřebování? Díky
16.02.2009
moony
Výborný nápad! V naší rodině se dělalo něco podobného, akorát se zelenina smíchala s trochou rozpuštěného másla a soli a zavařila do sklenic. V otevřené sklenici se to ale rychle kazilo..Tohle je mnohem jednodušší a vydrží díky soli opravdu dlouho. Dávám hlas!
25.11.2008
anonym
Tuto vegetu jsem osobně nedělala, ale koupila jsem si jí přes Věrku Chasákovou. Je to vynikající dochucovadlo.
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit