Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Mochi (moči) - sladké rýžové placičky
Autor: anonym
Datum: 30.10.2008
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Uvaříme sladkou rýži a ihned po uvaření vezmeme dřevěný tlouk s rovnou dolní plochou a rýži silou tlučeme a zároveň třeme v hrnci 45 minut. Zrna rýže se otevřou a slepí. Dobře utlučené mochi je jakoby s bublinkami. Pak vezmeme plech na pečení, hustě posypeme rýžovou moukou a rozetřeme na něj mochi ve stejné vrstvě (1-2cm). Shora také posypeme moukou a dáme do chladu.

Necháme schnout 2-5 dní dle tloušťky. Dobře zaschlé mochi je jakoby gumové. Placku rozkrájíme na kousky, které osmažíme na oleji a potřeme rýžovým sladem. Ihned podáváme a jíme teplé! Jde o poměrně jangový dezert. Je vhodné aby ho připravoval muž (tlučení v hrnci). Mochi jsou vydatným zdrojem energie, posilují organismus.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

02.10.2012
Plavuň
Prosím vás čím tu rýži tlučete? Pokud si tlouk nevyrobíte sami, co z kupovaného náčiní se tomu podobá? Dřevěné hmoždířky v nabídkách jsou malinkaté, palička na maso moc drtivá...
07.08.2009
komár
moc mi chutnalo!jinak sladkou rýži distribuje už i probio.
19.02.2009
anonym
Beru, škoda, tak to máš suché moc. Jak píšu v poznámce u receptu, mělo by to být jen jakoby zaschlé, gumové. Použij do polévky nebo na ten nákyp - tam to změkne (rec. č. 538, 585)
19.02.2009
Beruška
Uschlo mi to do placky tvrdé jako šutr a ta pokrájet nelze - láme se. Co s tím. Zdá se mi to poživatelné jen v polévce.
30.11.2008
anonym
Ve starých poznámkách jsem našla, že Milan Dvořák na kurzu (r. 2002) říkal, že se rýže tluče 30 minut.
31.10.2008
anonym
Kalumy, je to speciální rýže sladká rýže. U nás ji taky běžně nemají, ale objednávají mě ji od Naturalu. Je lepivější než jiné rýže a používá se hlavně do dezertů a pro děti na obilné mléko a kaše. Lety, pokud chceš aby mochi měly takový efekt jaký mají mít (posílení organismu, podpora kojení,...) tak musíš dodržet tento postup. Jinak by to určitě obejít šlo.
30.10.2008
lety
Opravdu se musí tlouct rýže 45 min? To je tedy hrozně dlouhá doba, manžela k vaření moc nedostanu, nedá se to nějak obejít?
30.10.2008
anonym
Tou sladkou rýží je míněná natural-kulatozrnná,nebo jde o něco jiného.Vím,že je ve více receptech,ale ve zdravěnkách u nás jsem ji zatím neviděla,a prodávající ani neví.Díky
30.10.2008
anonym
Mochi jsou zejména vhodné pro matky po porodu a kojící matky. Také se doporučují dětem, které se pomočují, protože posilují svaly moč. měchýře. Jinak je to vynikající dezert pro každého.
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit