Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Jablková buchta
Hodnocení:
Recept č. 498, Chod: Dezert, Autor: Marketa, 22.10.2008 (17 hlasů)
Ingredience:
mouka pšeničná, mouka kukuřičná, sirup obilný, jablka, rozinky, mirin, semínka dýňová, semínka lněná, semínka sezamová, semínka slunečnicová, ořechy, mák
Jablková buchta
Postup přípravy / Složení MB talíře:
1 hrnek hladké pšeničné mouky, 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky, 1 hrnek kukuřičné mouky, 1 hrnek nasekaných/namletých ořechů/semínek/máku, 1 BIO prášek do pečiva (na 1 plech), špetka soli, skořice, 1 hrnek kukuřičného/rýžového sirupu, 2 hrnky nakrájených oloupaných jablek, předem (v mirinu) namočené rozinky.
Poznámky autora:
Důkladně promícháme suchou část, přidáme jablka, obalíme je suchou směsí a nakonec přidáme sirup a rozinky. Těsto zaděláme vodou nebo obilným mlékem na konzistenci hustší krupicové kaše. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme cca 40 min při 180 C.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
ro.le, 22.10.2008
Marketo, pšeničná mouka celozrnná nebo bílá?
Marketa, 22.10.2008
Recept je z kurzu p. Terešové.
Marketa, 23.10.2008
Ta hladká pšeničná mouka je bílá, poluhrubá je celozrnná. Obě jsem kupovala ve zdravé výživě. Buchtu je možné ještě potřít polevou nebo mandlovým máslem nebo pokapat sladěnkou. Ale dostatečně sladká je i bez toho :-)
Beruška, 27.10.2008
Perfektní, pro jedlé i pro nemakrouše i bez polevy.
ro.le, 09.11.2008
Výbroná buchta. Dost sladká a to jsem místo sirupu dala jen necelý hrnek ječmeného sladu. A taky myslím, že stačí bez polevy.
Evik 24, 14.12.2008
Buchta je výborná.....
linjada, 27.01.2009
moc chutnala i všem mým neMB přátelům. dávám plný počet hlasů
xylda, 28.01.2009
Už jsem tuhle výbornou buchtu dělala 2x a pokaždé se po ní jen zaprášilo.
hanulka, 05.03.2009
buchta opravdu výborná-doporučuji a dávám hlas :-)
xylda, 30.03.2009
Zkusila jsem tuhle buchtu udělat úplně bez sladu a byla výborná. Jen jablíček bylo trochu víc než 2 hrnky a rozinky byly půl na půl s datlemi povařené ve vodě se špetkou soli.
Vendy, 13.09.2009
Buchta byla moc dobrá, jen na nás dost sladká, místo sirupu jsem použila slad, příště ho dám určitě o něco méně. Jinak rychlé, výborné...dávám hlas !
Terez, 05.01.2010
Skvělý recept, buchta nám moc chutnala, díky!
orisek, 27.01.2010
Nezkousel jste to nekdo bez toho prasku do peciva?
ro.le, 27.01.2010
Zatím ne, ale klidně bych ho nahradila lžící kvásku.
orisek, 30.01.2010
Dekuji za odpoved ro.le. Ja jsem to ale myslela tak, jestli jde ta buchta udelat bez jakehokoli kypridla nebo kvasku. Momentalne nemam doma ani to ani to a ta buchta me laka, jen nevim, jak by to bez toho dopadlo:-)
ro.le, 30.01.2010
Tak to vyzkoušej, určitě se to povede i bez toho!
orisek, 01.02.2010
Takze jsem to vyzkousela bez kypriciho prasku i kvasku a vysledek je chutove moc dobry. Konzistenci to ma spise jako makovec (davala jsem misto orisku mak). Jen jsem mela jablka misto krajeni na kousky radeji nastrouhat. Kdyz ta buchta neni naskocena, kolem kousku jablek se vytvorily praskliny a kratery, takze vypada dost nevzhledne:-)
tara, 07.02.2010
Mě zase vůbec nevyskočila ani s prdopečem a navíc se uvnitř nepropekla. Nevím, jestli jsem tam nedala moc toho mléka. Kolik jste ho na ten poměr uvedený v receptu dávali? já jsem těsto po plechu roztírala stěrkou, takže nebylo zrovna tekuté, spíš kaše. Tak nevím, kde byla chyba. Ale chutná dobře.
orisek, 08.02.2010
tara: a jak jsi to dlouho pekla? Ja nevim, cim to je, ale temer vsechny buchty, ktere jsem podle zdejsich receptu zkousela, jsem pekla tak o pul hodiny dele, nez se v receptech uvadi.
tara, 09.02.2010
pekla jsem to 40 dle receptu, ale spíš uvažuju, jestli dlouho nestálo těsto než jsem ho dala píct. Čekala jsem na uvolnění trouby... ale zas tak dlouho to nebylo, tak nevím. Mělo to stejnou konzistenci, jako všechny karbanátky, které jsem se pokoušela místo smažení péct v troubě - na povrchu vyschlé a jakoby udělané, uvnitř nedodělané.
orisek, 09.02.2010
tara: tak jsem to vcera pekla zas, tentokrat jsem do testa jablka nastrouhala a dala jsem kyprici prasek. Naskocilo to pekne, ale zase se to hrozne dlouho peklo a jak jsem to porad kontrolovala, zase ta buchta splaskla. Pekla jsem to hodinu a pul, pak jsem to vzdala, Po vychladnuti to ale bylo dobre a chutne, i kdyz uprostred ponekud mazlave.
tara, 10.02.2010
To je teda zajímavé. A kolik jsi tam dávala toho mléka/vody?
orisek, 10.02.2010
Na 2 hrnky mouky, hrnek orechu a hrnek jablek jsem dala necely hrnek vody.
ha.jaja, 18.04.2011
buchta nám chutnala, osobně mi přišla hodně sladká, ale dětem to evidentně nevadilo. pěkně naběhla, na můj vkus mírně drhla na jazyku, chutnější mi přišla druhý den, kdy byla vlhčí a mírně chlazená (měla jsem ji v komoře), to neměla chybu
Petra Sokolova, 06.05.2011
Me by zajimalo, jeslti je makrobioticke pouzivat prasek do peciva i kdyz je bio...
ro.le, 08.05.2011
Otázka spíše zní, co je makrobiotické pro nás? Záleží na mnoha okolnostech a na našem přístupu k makrobiotice. Když se to vezme kolem a kolem, tak makrobiotické je vlastně úplně všechno...
ajka, 15.10.2011
Buchta se mi vůbec nepodařila, ani s práškem do pečiva nenaskočila, z plechu nešla oddělat a vevnitř byla mazlavá a mokrá, ani sladká nebyla :( Nevím, kde byla chyba (moc vody?), vše jsem dělala podle receptu a po dopečení vypadala nádherně...
matejpet, 30.01.2013
Vynikající. Podle momnetálně dostupných surovin doma jsem upravila na: 1hr CZ pš.mouky, 1hr CZ ječné, 1hr kukuřičné krupice, málo rozinek doplnila pár datlemi a namočila v jablečné šťávě, k trošce mandlí přidala sezam a slunečnicové semínko. Pekla jsem ve vyšší kameninové formě, takže to trvalo asi o 10 minut déle, po 40 minutách to uvnitř bylo ještě moc vlhké.
matejpet, 30.01.2013
A ještě jsem ke skořici přidala perníkové koření.
superhrn, 19.03.2013
Buchta výborná. Dala jsem necelý hrnek Sladovitu a zas tak sladké to nebylo, příště dám více. Nedala jsem teda rozinky, tak to bylo třeba tím. Ale buchta vynikající, jen se po ní zaprášilo.
superhrn, 19.03.2013
Jen bych chtěla podotknout ohledně toho co tu čtu. Buchtu jsem měla upečenou ani ne za 30 minut a mazlavá nebyla. Krásně mě naskočila hned.
Mysh, 09.04.2013
Buchta je výborná, použila jsem slad místo sirupu a dala ho o dost méně. Buchtu jsem ještě podélně rozkrojila a namazala hruškovomalinovými povidly, byla to pohádka. Příště zkusím bez sladu jen s těmi povidly. Pekla jsem necelých 40 minut a byla krásně rovnoměrně propečená.
yogi, 10.04.2013
hrnek je nejaka objemova miera,alebo je to akykolvek hrnek? :).zodpoveda to anglickemu cups,alebo je to ine? dakujem.
superhrn, 20.04.2013
Dala jsem mouku hladkou špaldovou (nejsem pro bílou mouku), celozrnou žitnou a kukuřičnou mouku a výborné.
marite, 02.01.2014
prave jsem dopekla, parada, buchta vyborna, vybehla krasne, upekla se za stanovenou dobu proste super, a to mi peceni vylozene nejde.... muj zaprisahly ne mb manzel se muze utouc :) diky moc za tento recept
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz