Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Kvašené okurky
Hodnocení:
Recept č. 463, Chod: Svačina, večeře, Autor: ro.le, 29.08.2008 (6 hlasů)
Ingredience:
okurka, cibule, mrkev
Kvašené okurky
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Kvašené okurky - RYCHLOKVAŠKY (viz. obr.) - okurky nakrájené na silné plátky naskládáme do větší sklenice, zalijeme teplým lákem, a necháme při pokojové teplotě 3-5 dní. Jsou ihned k jídlu, uchováváme v lednici. Kvašené okurky - NA ZIMU - Malé celé okurky napevno naskládáme do pětilitrové sklenice, zalijeme studeným lákem a dáme do tmy do sklepa.
Poznámky autora:
Lák: 1 litr vody, 1 lžíce soli vrchem, koření (hořčičné semínko, bob. list, tymián, kopr, pepř, nové koření,...) a trošku sirupu nebo koncentrované jablečné šťávy svaříme. K okurkám dle libosti a zvyklostí můžeme přidat i jinou zeleninu (dáváme mrkev a cibuli). Okurky naložené na zimu prý vydrží až do velikonoc.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
ro.le, 29.08.2008
Důležité je okurky ve sklenici zabezpečit proti vyplavání na povrch (používá se kus dýhy, ale já mám vyzkoušeno plastové kolečko vystřižené z obalu litrového Ecoveru na mytí nádobí) a aby hladina láku byla o něco výš než okurky. A při kvašení i uchování uzavřít plastovým víčkem.
vendy, 08.09.2008
Zkoušeli jsme rychlokvašky i kvašáky k delšímu uskladnění a obojí jsou vynikající. Je to skvělá náhrada za klasické kyselé okurky, které už několik let nanakládáme. K okurkám jsme přidáváli mimo mrkve a cibule ještě kousek křenu.
ro.le, 31.10.2008
Já dělala okurky na zimu asi v půlce září, myslíte že už by byly k jídlu? Mám dvě sklenice, tak počítám že jednu načneme teď a druhou až tak na vánoce. Kdo už jste je loni zkoušel - vydržely vám opravdu až do jara?
ro.le, 13.12.2008
Tak jsem je načala teprve až teď, po 3,5 měsících a jsou výborné! Když jsme sklenici otevřeli, tak okurky nádherně voněly jen okurkami, vůbec ne tak jak obvykle smrdí kvašená zelenina.
lety, 02.07.2009
Vyráběly jsme s ro.le okurky s cibulí a jsou moc dobré. Určitě zkusím i ty na zimu.
lety, 12.08.2009
chtěla bych se zeptat, naložila jsem 5l okurek na zimu, ale nemám sklep, tak je mám v nejchladnější místnosti, ale teď se mi na nich dělá cosi bílého, vypadá to jako sražené mléko a lítají mi kolem toho malé mušku, tak nevím, jestli to není nějak blbě. Okurky mám zajištěné plastovým kolečkem, ale sklenice mám zavřené kovovým víčkem (není vzduchotěsné). Poradíte?
ro.le, 16.08.2009
Ahoj Lety, bohužel jsem nestihla reagovat dřív. Něco jsi udělala špatně... Buď nějaká smeť, nebo už přezrálé pomačkané okurky, nebo jsi snad nedala víčka? Z receptu to koukám není moc patrné, ale jasně že se musí zavíčkovat. Já jich letos dělala několik sklenic a nejlepší mi přijdou (na pohled) ty v sedmičkách s kovovým šroubovacím víčkem. Jinak na veliké 5ti litrové sklenice dávám plastová víčka a jedno mě asi nějak nedrželo, takže to taky chytlo plíseň ze vzduchu, udělal se bílý povlak a skončily na kompostu!
Ametyst, 19.09.2009
Dělal jsem kvašky zatím 2x. (5l sklenice + omyté okurky s koprem + lák 20g soli / 1l vody svařené, po zchladnutí dávám 1 biopron 9 a leju na okurky = 30°C) První pokus: - některé okurky změklé nebo narušené - ty měkký to vyžralo :-)) - lák byl lehce zakalený + takové nasněžení na okurkách - nahoře se dělal povlak Povlak, zakalení láku, nasněžení je normálka dle mámi a babičky. v knize píšou akorát pravidelně zbírat pěnu = vyživa protu plíseň (povlak). Tvorba povlaku se během zrání snižuje. Změna pH + ochraná CO2 atmosféra jako u zelí. Jelikož mi moc chutnali tak jsem je po 5 denním zrání během týdne snědl všechny. Trávení + vyprazdńování se zlepšilo takže ten povlak nebude tak velká závada. Druhý pokus: - neporušené, nezměklé okurky - menší nasněžení Jak teplý je ten lák (80°?) + kvasí vám to?
gore.m, 19.09.2009
Mohu se zeptat proč se kvašáky narozdíl od kvašené zeleniny víčkují? A jestli používáte něco aby víčka lépe seděla či sedla? Nevo se jen zašroubují|narazi ? díky
ro.le, 19.09.2009
Ametyste, co je to biopron9?? Zakalení je dáno tím mléčným kvašením, to nic není. Mně se na pickle povlak někdy taky udělá, ale to ji nechám v teple příliš dlouho (déle jak 3-5 dní), nebo do toho něco zanesu při rukou nebo lžící. Obvykle stačí povlak sebrat a zeleninu zatížit, aby nad ní vystoupila tekutina. Nebo přidat další syrovou zeleninu, aby se kvasinky vrhly na ní :-)
ro.le, 19.09.2009
Gore, okurky by se měly zavíčkovat, asi proto aby se do nich nedostala nějaká vzdušná plíseň. Předpokládáme totiž, že je všechny nesníme během týdne, ale uchováme si je na celou zimu. Já jsem letos dala víčka plastová i klasická kovová (šroubovací i klasická) a okurky jsou ok. Snědli jsme zatím jen jedny a byly dobroučké, krásně chřupavé!
Ametyst, 20.09.2009
Inspirací pro kvašení mi byla kniha "Kvašená zelenina pro zdraví" ANAG 2008. Biopron 9 = probiotický komplex 9 kmenů pro mléčné kvašení (viz kniha). (Za stejnou cenu je 30 i 30+10 kapslí) Okurky mám zatížené dobře. Zkusím příště váš lák nebo kolečka křenu, chilli apod. (K omezení povlaku) Zelí, Daikon, Kim-či, Kvašky jdou Ok. Červená řepa je zatím oříšek. K receptu: Kolik káv. zarovnaných lžiček jednotlivých koření příjde na ten 1l láku?
ro.le, 20.09.2009
No, já myslím, že do zdravého jídla nějaké kapsle (byť obsahující bakterie ml. kvašení) nepatří. A je to i zbytečné, protože se proces mléčného kvašení nastartuje spolehlivě sám. Jinak n 1l láku dávám cca 1 bobkový list, i snítku tymiánu (nebo šp. sušeného), 3 kuličky pepře a n. koření a 1 lžičku hořčič. semínka. Opět dotaz - co je to Kim-či?
Ametyst, 20.09.2009
Kimči = Kimchi = narodní korejský probiotický salát. (pekingské zelí, daikon, naťová cibulka, česnek, zázvor, chilli paprika, sůl) (druhů + postupů přípravy je celá kupa) Dělám vodní kimči stejně tak červené zelí. http://www.uloz.to/2522854/kimchi.pdf (1.9MB) (Praktické info o kimchi)
Ametyst, 21.10.2009
Teplý lák <40°C.
Berenika, 10.07.2013
I rychlokvašky se musí pevně uzavřít? Mám kuchařku Ivy Chourové a ta uvádí, že se okurky zatíží a pováží plátnem. Momentálně totiž nemám žádnou dost velkou sklenici, kterou bych mohla pevně uzavřít, pouze kvašák. Díky.
Paní Dýně, 15.07.2013
Bereniko, tak je vyzkoušej v kvašáku, budou taky určitě výtečné :-)
flubby, 29.07.2014
okurky jsem naložila v neděli (dnes 2.den)...zalila jsem studeným lákem a uzavřela víčky...otočila, nechala uležet - lák však vytékal, otočila jsem sklenice zpět na dno a jelikož pískali a víčka byla dost nafouklá, raději jsem otevřela a vypustila vzduch...z některých lák přímo tryskal...zkusím nechat odvíčkované. mohli byste napsat podrobnější postup i pro začátečníky? ráda bych vyzkoušela znovu a tentokrát úspěšněji :-) děkuji
Paní Dýně, 05.08.2014
Těžko poradit, nevím, zda jste dělala rychlokvašky či nakládala na zimu...?
flubby, 06.08.2014
na zimu
Paní Dýně, 07.08.2014
Pokud máte lák dostatečně slaný, studený a vše dáte ihned do sklepa (šero a chald), tak to nemůže rychle začít kvasit a tryskat. Jde to pomalu, někdy se u některých sklenic stane, že po čase lák trošku vyteče, většinou ale ne. To, co u rychlokvašek trvá pár dní, trvá u těchto pár týdnů. Neotáčí se dnem vzhůru... Je nezbytné dodržet základní postup viz první věta.
Kamčítko, 28.11.2015
A rychlokvašky lze dělat i z normálních dlouhých salátových okurek? Díky.
Paní Dýně, 01.12.2015
Určitě, jen chtějí kratší dobu.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz