Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Kečupová omáčka z melounu
Hodnocení:
Recept č. 454, Chod: Hlavní jídlo, Autor: ro.le, 20.08.2008 (6 hlasů)
Ingredience:
meloun vodní, cuketa, umeocet, škrob kukuřičný, ocet rýžový, kroupy ječné
Kečupová omáčka z melounu
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Kečup: Z melounu vybereme zrníčka a nakrájíme na kostky. Přidáme stejné množství cukety (použila jsem žlutou, zelenou bych za tímto účelem oloupala) a spolu se solí, umeoctem a kořením (nové k., bob. list, pepř, tymián) rozvaříme na potřebnou konzistenci což trvá min. 2 hodiny. Nakonec vyndáme koření, rozmixujeme, zahustíme škrobem a ještě dochutíme octem. Lze nalít do skleniček a zavařit.
Poznámky autora:
Obilovina: ječné kroupy vařené s kombu. Luštěnina: nákyp z fazolí a cukety z předešlého dne opečený na pánvi. Polito kečupem a doplněno brokolicí
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
Rady, 21.08.2008
Omáčka je naprosto dokonalá, dlouho jsem nejedla tak dobrou. Díky za skvělý recept.
ro.le, 21.08.2008
Jsem ráda, že chutnalo. Recept na melounový kečup je z knížky p. Lužné Makrobiotické nedělní vaření. Ale je to tam pouze z melounu, což bylo na nás příšerně sladké, proto jsem přidávala cuketu.
Beruška, 23.07.2009
Dík za úžasný nápad. Použila jsem lehce přezrálý meloun a patizon a aby se to nemuselo vařit tak dlouho, tak jsem to rozmixovala. S těstovinama to bylo vynikající.
ro.le, 23.07.2009
Já jí zrovna taky v úterý dělala a musím říct, že i když dám meloun a cuketu 1:1 tak je to na nás pořád ještě moc sladké. Takže melounu stačí rozhodně menší díl!
Vendy, 28.07.2009
Omáčku jsme měli dnes k večeři k paprikám plněným nattem a byla to opravdu delikatesa :-), manžel to nazval gastronomickým zážitkem .... Dala jsem podle doporučení ro.le o něco více cukety než melounu, omáčka byla sladká tak akorát, jen nebyla tak krásně červená jako na fotce.
monchi, 07.08.2009
Z omáčky jsem dělala "kečup", který jsem zavařila. Původně jsem chtěla poměr melounu a cukety 1:1, ale nakonec jsem melounu vydlabala o něco více než cukety. Dáša Lužná uvádí ve své kuchařce (MB nedělní vaření, kečup z melounu, str. 193) i "nastrouhané kyselejší jablko", tak jsem ho tam také přidala. Vždy, když dělám omáčku alá "rajčatová", tak kromě výše uvedeného koření dávám i "hřebíček" - pak je to chuťově opravdu nerozeznatelné od rajské! Vařila jsem asi 3 hodiny a po rozmixování byla konzistence akorát, takže nebylo třeba ničím zahušťovat.
komár, 27.06.2010
Dala jsem také menší díl melounu,ani jsem kupodivu nemusela ničím extra zahušťovat,všem moc chutnala,dávám hlas!!
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz