Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Jablečný linecký koláč
Hodnocení:
Recept č. 445, Chod: Dezert, Autor: ro.le, 12.08.2008 (20 hlasů)
Ingredience:
slad obilný, mouka špaldová, mouka pšeničná, jablka, rozinky, ořechy
Jablečný linecký koláč
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Linecké těsto: 15dkg tuku (palmový, Alsan nebo jen čistý kukuřičný olej), 15 dkg sladu, 30dkg mouky (pšeničná + špaldová). Těsto rozválíme na plech, uděláme vyšší okraje a na to dáme nastrouhaná jablka, rozinky, oříšky, skořici. Upečeme.
Poznámky autora:
Recept je z kurzu zdravého životního stylu - Strnadelová, Zerzán, srpen 2008.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
ro.le, 13.08.2008
Jelikož nám tento koláč na kurzu moc chutnal, hned jsem ho doma u příležitosti Klárčina svátku vyzkoušela. Dala jsem ale méně sladu, jelikož se mě to tam zdálo až zbytečně moc sladké. Tak tedy: 15dkg tuku (10 ztuženého, 5 oleje), 10dkg sladu, 30dkg mouky, špetka soli, lžíce vody. Těsto jsem nechala přes noc odležet. Trochu jsem si ho pak nechala a nastrouhala ho nahoru na jablka.
ro.le, 13.08.2008
Těsto se zdá být jakoby drobivé, ale po namačkání do formy a upečení drží krásně pohromadě. Doporučuji.
xylda, 16.08.2008
Souhlasím s ro.le a dávám hlas 10dkg sladu. Jen jsem dala více vody. Je to výborný koláč.
Marketa, 26.08.2008
Také jsem pro 10 dkg sladu. Na jablka jsme daly ještě švestky a posypaly žmolenkou (sušené mléko, rýžový slad, sezamový olej, rýžová mouka). Mňam.
lety, 29.08.2008
Také jsme zkoušeli, použili jsme směs kukuřičné a pohankové mouky (kvůli naší bezlepkovosti) a povedl se nám skvěle. Jen jsem byla překvapená, že mi vyšlo krásné, vláčné těstíčko, které se vůbec nedrobilo. Taky mi stačilo 10 dkg sladu.
vendy, 03.09.2008
Včera jsem koláč také vyzkoušela a hned musím receptu přidat bod, protože je opravdu moc dobrý. Sladu jsem dala také jen 10 dkg a úplně to stačilo ! Těsto bylo vláčné a dobře se mi s ním pracovalo.
Rege, 05.09.2008
Mě vyšlo těsto drobivé, koláč byl opravdu moc dobrý, ale zdá se mi, že je tam moc tuku.
hanča, 12.11.2008
Koláč rychlý jednoduchý a výborný.
Sunny, 04.02.2009
Tak už jsem taky vyzkoušela. Výborný koláč, měl úspěch i na makro-srazu v Brně. Dala jsem tuk v kombinaci Alsan a slunečnicový olej, přišlo mi, že slunečnicový olej, i když ho bylo maličko, dodal těstu výrazné aroma, ale na závadu to nebylo. Kukuřičný tak aromatický není?
pauli, 12.09.2009
Vynikající! Trošku jsem si upravila mouky (kamutová+špaldová) a oleje (kokosový+olivový) a příště z nastrouhaných jablek nevymačkám tu šťávu (výsledek je trošku sušší než jsem čekala).
Terez, 05.01.2010
Naprosto vynikající koláč, nejlepší, který se mi kdy povedl:). Díky za skvělý recept. Dělala jsem ho už několikrát a vždycky měl úspěch. A ještě lepší je s posypkou od Markety.
květinka13, 19.11.2010
I já se připojuji s chválou, vynikající! Nešel mi teda absolutně vyválet, ale namačkala jsem jej do formy a krásně se propekl. Dávám hlas!
ha.jaja, 18.04.2011
přidávám se k výbornému hodnocení, držela jsem se zkušenosti ro.le a nechala odležet přes noc, měla jsem problém s tím těsto rozválet, ale jak píše květinka, do formy šel pěkně natlačit a byl vynikající
muff, 15.05.2014
Tento vynikající koláč peču už léta a chutná naprosto všem. Vždycky nastrouhám víc jablíček a co se nevejde na korpus, z toho peču rovněž naprosto skvělé placičky (recept č. 310). K osvědčené bezlepkové kombinaci rýžová, kukuřičná a amarantová mouka jsem tentokrát přidala asi pětinu množství žaludové mouky, trochu citronové kúry a lžičku umeocta. Naprostá delikatesa. Těsto vonělo jakoby po nugátu nebo čokoládě a tak i chutnalo. Ze zbytku (dělala jsem z půl kila mouky) jsme s dcerou upekly sušenky. Taky nemají chybu.
lidanova, 15.07.2014
Bezkonkurenčně výborný jablkový dezert(s 10 dkg sladu). Člověk nedokáže zůstat jen u jednoho kousku.
Iv, 18.02.2015
Dopředu se omlouvám za tento komentář. Proč je ve zdravé výživě palmový olej?!!!Nejhorší tuk, který existuje, a je ironií, že nejvíce tohoto jedu obsahují tzv. zdravé potraviny, zdravá výživa! Má nejvíce cholesterolu a navíc díky jeho používání (a je opravdu přidáván všude) se drancují pralesy. Nemůžete tady přece uvádět tenhle jed! Díky
Paní Dýně, 04.03.2015
V receptu jsou navržené tři druhy rostlinného tuku, které na kurzu uvedla V. Strnadelová. Recept je 6 let starý, tehdy nikdo proti palmovému tuku nic neměl.
Venisy, 06.10.2015
Nemůžu to ani přiznat. ;-) Je 21:30 a já jím 3. kousek koláče. Pekla jsem ho na zítřejší návštěvu ke kamarádce, ale vůni z trouby se nedalo odolat, kousíček jsem ochutnala a jsem ztracená. Výborné je to!!! Tento koláč musí nadchnout i nemakro strávníky. Těším se (teda jestli něco ještě zbude :-) ), že ho dám ochutnat mojí mlsné babičce, která mému vaření zrovna nefandí a pak jí řeknu, že je bez cukru, vajíček,... Bude koukat! :-D
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz