Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Rybízová marmeláda
Hodnocení:
Recept č. 442, Chod: Dezert, Autor: ro.le, 31.07.2008 (2 hlasy)
Ingredience:
ovoce čerstvé, ovoce sušené, řasa agar-agar
Rybízová marmeláda
Postup přípravy / Složení MB talíře:
250g datlí povaříme se šp. soli a trochou vody a rozmixujeme dohladka. 1kg rybízu také se šp. soli v širším kastrolu pomalu zahříváme. Až to pustí dostatek vody a většina bobulí bude popraskaná (než to začne vařit) přendáme vše do cedníku a důkladně vymačkáme šťávu. Vzniklou šťávu pak asi 20minut vaříme s datlovým pyré a lžičkou práškového agaru. Planíme do skleniček a normálně zavaříme.
Poznámky autora:
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
tara, 28.07.2009
Ahoj Role, chystám se zkusit marmeládu a jen mě zajímá - co vlastně v tomhle receptu to ovoce konzervuje? mně všichni klasičtí kuchaři tvrdí, že bez cukru to prostě nejde. Jak dlouho ti taková marmeláda vydrží?
komár, 28.07.2009
Mně to taky vrtá hlavou :) myslím si,že to sušené ovoce-konkrétně datle má asi vlastního cukru dost?! a když se to ještě zavaří,tak to asi vydrží:) ro.le,rozlouskni to....
ja.s, 28.07.2009
Cukr nemá v zavařeninách žádný vliv na trvanlivost, zavařeniny vydrží i několik let. Podle mých zkušeností ty bez cukru vydrží déle, mám to vyzkoušené u jahod. Dříve jsem je dělala s cukrem a nějaké % se zkazilo. Teď je zavařuju bez cukru a vydrží. Do koupených zavařenin se přidávají chemické konzervanty aby s cukrem a jinými dochucovadly vydržely. Nebojte se zavařovat bez cukru.
ro.le, 29.07.2009
podle mě má na trvanlivost vliv hlavně kvalitní ovoce, dlouhé vaření a trošičku soli. Taky je dobré dát nahoru na marmeládu ve skleničce pár kapek citronu kvůli konzervaci.
Berenika, 14.06.2010
A dá se to i bez datlí? Nebo tam hrají nějakou zásadní roli?
ro.le, 15.06.2010
Bez nich je to kyselé jak rybíz :-)))
Berenika, 15.06.2010
Vida, to mě nějak nenapadlo... :))
petrulinka, 07.05.2012
Prosím poradíte mi někdo, jak udělat jahodovou a meruňkovou marmeládu bez cukru? Nechci tam ale přidávat sušené ovoce.
ro.le, 07.05.2012
Udělat tu určitě jde, jen když se to dělá bez cukru, tak šťávu z ovoce musíš svařit na sirup a pak máš z kila ovoce malou skleničku. Osladit také lze přidáním např. koncentrované hruškové šťávy.
petrulinka, 10.05.2012
Děkuji, vyzkouším. Ještě přemýšlím, jestli někdo zkoušel přidávat agar.
petrulinka, 10.05.2012
Ještě se naučit číst, vždyť tady v tom receptu agar je.
3HE, 27.05.2012
Blíží se období jahod a chtěla bych zkusit udělat marmeládu podle tohoto receptu.... máte někdo vyzkoušeno, jestli pak ta jahodová mar. není více datlová než jahodová?:-)
petrulinka, 23.06.2012
Já chci dnes jahodovou marmeládu vyzkoušet, jako sladidlo mám jablečný koncentrát, tak uvidím, jak bude marmeláda chutnat.
Berenika, 09.07.2012
Jahodovou dělám úplně bez cukru, jen se špetkou soli. Jahody jsou celkem sladké samy o sobě. Datle by to podle mě úplně přebily.
kaca, 12.09.2016
mi na marmoškách bez cukru vadí, že se rychle kazí, namazané na cukroví. Hledám zdravou marmeládu bez cukru použitelnou na linecké. Zkoušel na to někdo tuto verzi s datlemi prosím?
kaca, 14.09.2016
mi na marmoškách bez cukru vadí, že se rychle kazí, namazané na cukroví. Hledám zdravou marmeládu bez cukru použitelnou na linecké. Zkoušel na to někdo tuto verzi s datlemi prosím?
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz