Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Perníčky - velikonoční, vánoční
Hodnocení:
Recept č. 336, Chod: Dezert, Autor: Dei, 26.03.2008 (9 hlasů)
Ingredience:
mouka špaldová, slad obilný, karob/kakao, škrob kukuřičný, šťáva jablečná koncentrovaná, ovoce sušené, řasa agar-agar
Perníčky - velikonoční, vánoční
Postup přípravy / Složení MB talíře:
1200g mouky, 250g tuku (provamel), 100ml oleje, 600ml sladu, vinný kámen (prášek do pečiva), balení perníkového koření, 2lž kakaa/karobu, 4-5lž maizeny, citronová a pomerančová kůra, jablečný koncentrát nebo rum :) Všechny ingredience smícháme, uhněteme, necháme odpočinout, vyválíme, vykrájíme, upečeme na pečícím papíře do růžova, necháme vystydnout.
Poznámky autora:
Můžeme poslepovat marmeládkou (já jsem rozvařila ve vodě sušené meruňky a rozinky s citronovou kůrou z jednoho citronu a se skořicí a troškou agaru, rozmixovala a ještě za tepla mazala), ozdobit polevou, tmavá: palmový tuk a kakao/karob; světlá palmový tuk a maizena (ze sušeného obilné mléka byla spíš dohněda)
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
Dei, 26.03.2008
Těsto je univerzální, stačí jen vyměnit vykrajovátka :) Recept mám od svého kamaráda, úžasného mb kuchaře, který připravoval dezerty pro Madonu, když byla v Praze a momentálně působí v dobré čajovně na Václavském náměstí a v restauraci Zadní Vrátka v Milíčově ulici na Žižkově (malá reklamka :).
Dei, 27.03.2008
úplně jsem zapomněla, dle původního receptu do perníčků patří ještě 2 lžičky pepře a lžička chilly.
aknela75, 07.04.2008
Perníčky jsem dělala, jen mi zůstaly tvrdé. Ale po čase trošku změkly. Je taky pravda, že jsem nepoužila celou dávku Provamelu, ale dala jsem to napůl se ztuženým tukem.
ro.le, 25.11.2008
Letos bych je chtěla vyzkoušet, tak to snad stihnu :-) Dei, je nutné perníčky péct předem jako klasické perníčky, které až po čase změknou?
neon, 27.11.2008
Dei: to myslis vazne s tim peprem a chilly?? to zni trochu drsne do perniku
dei, 27.11.2008
role...když je slepíš marmeládou, tak stačí na rozležení pár dnů, když budou jen tak, tak je potřeba je upéct předem a mít je někde v chladu, jako klasické perníčky. Neone... to víš že jo :) je to recept od jednoho kamaráda - naprosto vynikajícího mb kuchaře, ale já tam chilly a pepř nedávám, kvůli malýmu, ale ochutnala jsem je a jsou supr.
ro.le, 27.11.2008
Tak jo, o víkendu je upeču :-)
ro.le, 28.11.2008
Dneska jsem udělala těsto z 1/2 dávky, ale musela jsem přidat více tekutin, aby se to dalo prodělat. Rum + jabl. koncentrát dělal tak 0,5dcl a k tomu ještě 2 lžíce vody. Dei, pamatuješ si kolik tekutin jsi dala ty a jak jsi to měla tuhé?
vendy, 30.11.2008
Já jsem perníčky dělala včera, taky z poloviční dávky a kromě jabl. koncentrátu jsem žádnou jinou tekutinu nepřidávala. Chvíli trvalo, než jsem těsto zpracovala, nechala jsem ho půl dne odležet a pak se mi s nim pracovalo velmi dobře. Perníčky jsou chuťově výborné, ale zatím dost tvrdé, takže jsem zvědavá jestli do vánoc změknou...pokud tedy budou mít šanci změknout, dětem tak chutnají, že už mi n
ro.le, 30.11.2008
Já je pekla dneska a jsou výborné. Vykrájené jsem je ozdobila kousky mandlí a tak upekla. S těstem se moc pěkně pracovalo :-) Také jsou zatím tvrdší, ale předpokládám, že časem změknou.
dei, 03.12.2008
ro.le...tekutin málo, jabl koncentratu stejne tak rumu jen na okořenění, dvě lžíce víc bych nedávala. záleží na mouce, ale většinou jsem s žitnou moukou žádné problémy neměla, to s pšeničnými je to horší :) když je slepíte marmeládou nebo krémem změknou skoro hned. jinak jim to trvá dlouho
vendy, 03.12.2008
Dei, ty děláš perníčky s žitné mouky ? V receptu je uvedená špaldová....
ro.le, 03.12.2008
Já bych na ně taky žitnou nedala, jelikož ji mám obvykle dost hrubou. Dala jsem bílou pšeničnou napůl s celozrnou špaldovou. A tu jsem ještě 3x prosila abych se zbavila otrub.
Dei, 04.12.2008
no vidíteto, to bylo tím, že jsem ted dělala perník z žitné mouky :)
Dei, 08.12.2008
tak ted jsem se ptala různých lidí a polovina peče perníčky z žitné a polovina na z klasické... tak nevim. ale já mám takový dojem, že poprvé, na vánoce, jsem je dělala z žitné a byly vynikající, těsto bylo úžasný a vůbec se netrhalo a na velikonoce jsem je dělala ze špaldový a to se mi to trhalo. tak to asi namíchejte :)
ro.le, 08.12.2008
Já je dělala z cz špaldové a trochy bílé pšeničné a těsto se vůbec netrhalo.
Dei, 11.12.2008
hodně záleží na té mouce. ted jsem dělala kolečka na vosí hnízda z pšeničné celozrnné od countrylive a těsto bylo naprosto úžasný.
e.luci, 13.12.2008
Dei, prosim, nedas sem ten recept na vosi hnizda? Diky. Jinak pernicky super!
Marketa, 14.12.2008
Perníčky jsem pekla 10 min na 175 C. Chuťově jsou moc dobré, jsem zvědavá, jaké budou, až změknou :-)
neon, 18.12.2008
Ted me tak napadlo, jaktoze ve vetsine vanocniho cukrovi neni psana sul? Nemyslite, ze vzhledem k mnozstvi oleje, sladu, karobu a dalsich jinovych surovin, by ji tam bylo dost potreba? Do chleba na takove mnozstvi testa davam lzicku.
Marketa, 01.01.2009
Neone, mně to bylo také divné, tak jsem pro jistotu do každého těsta pár zrníček soli přidala. Jako jediný důvod, proč v receptech sůl není, mě napadlo to, že pečení je velký jang. Ale jak píšeš, chleba se taky peče a sůl se do něj dává.
ro.le, 02.01.2009
Já myslím, že to bereme tak automaticky že tam patří pár zrníček soli, že to jen Dei zapomněla napsat. Já osobně do těsta dávám raději kapku shoyu nebo tamari, protože myslím že se to lépe dostane do těsta než sůl.
Dei, 11.01.2009
role díky...samozřejmě že tam patří špetka soli, ale je to taková samozřejmost, že mi to vypadlo :)
ro.le, 11.01.2009
Perníčky byly moc dobré. Ty slepené marmeládou krásně změkly do druhého dne, ty neslepené jsou doteď tvrdé, ale taky dobré. Mám je ráda namáčené do čaje :-)
stevey, 12.01.2009
Ro.le já mám úplně stejné dojmy: s rozinkovým promazem a marmeládou měkoučké hned a dobré, jinak bez promazu tvrdé. Můj muž si je namáčel do čaje a moc mu to chutnalo a to je neMB:-)
Dei, 24.03.2010
jojo, perníčky chutnají každému, však už se na ně chystám :)
klara.sr, 21.12.2010
K perníčkům do krabice jsem dala kousek rozkrojeného jablka - do druhého dne byly měkké :-)
kaca, 08.12.2013
Jaké je prosím dávkování bio prášku do pečiva? Dala jsem podle instrukcí na obale ale jde tam ten prášek dost cítit. Nevím kolik mohu ubrat aby aspoň trošku naskočily? Jinak jsou bezva :)
kaca, 22.01.2014
Nedá mi to abych perníčky ještě nepochválila - takto tvrdé nám přesně vyhovují :) Skoro dvouletý synek chroupe jeden několik minut a je spokojený, kdyby byly měkčí, háže do sebe jeden za druhým!
manitua, 21.11.2014
Skvělý recept, měla by jsi kontakt na toho tvého kamaráda, od kterého jsi ten recept dostala? Rád bych se s ním spojil :-)
myšLenka, 02.12.2014
Jsem nadšená. Chuťově jsou senzační. Dala jsem chilly i pepř, myslím, že to bude osvěžující změna. Ale je to rozhodně dospělácká verze! Jsou takto dost pikantní. S těstem se nádherně pracovalo - dala jsem vše dle receptu.
ivule, 11.12.2014
Díky za recept. Těsto se mi teda moc nepovedlo, byla fuška ho vyválet, jak se drobilo, ale kupodivu perníčky i přesto krásně drží a jsou výborné. Velký problém je ale udržet mládě, aby je nesnědlo na posezení :)
luculinek, 10.01.2016
Dobrý den, perníčky jsou moc dobrý. Chtěla jsem se zeptat, kde ten pan kuchař pracuje teď. Hledala sem tu restauraci Zadní vrátka, ale ty stránky neexistujou. Děkuju. Lucka
anonymní, 29.11.2016
luculinek - ta restaurace již dávno nefunguje. Momentálně kamarád vlastní již svou restauraci, Estrella v Praze v Ostrovní ulici. určitě mnozí znají :) Vřele doporučuji, stále se zlepšuje.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz