Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Obilné placičky
Hodnocení:
Recept č. 326, Chod: Dezert, Autor: ro.le, 19.03.2008 (11 hlasů)
Ingredience:
jáhly, mouka pšeničná, strouhanka kukuřičná (mišutka)
Obilné placičky
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Uvařené obilí (nejlépe zbytek snídaňové kaše) smícháme s trochou pšeničné mouky a necháme v teple zkvasit pár hodin. Trochu to zesládne a zeřídne, tak podle potřeby zahustíme mišutkou nebo moukou. Těsto nabíráme lžící a klademe na olejem vytřenou pánev, kde pomalu na mírném ohni pečeme z obou stran.
Poznámky autora:
Tyto placičky připravuji, zejména když jdeme s malou do kolektivu jiných dětí jako alternativu k jejich piškotům :-) Nejlepší jsou ze zbytku jáhel. Pokud na ně uvaříme marmeládu ze sušeného ovoce a ozdobně ji nastříkáme, vznikne nám vynikající dezert.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
xylda, 23.06.2008
Mám ovesno-kuskusovou kaši s moukou od rána v teple. Jak dlouho je pár hodin a nebo podle čeho poznám, že je to zkvašené akorát?
ro.le, 23.06.2008
V zimě jsem to nechávala i půl dne (přes noc), teď v tom teple pár hodin stačí. Poznáš to, že to zeřídne a mírně zesládne. Čím déle to necháš, tím to začne kysnout....
xylda, 23.06.2008
placičky jsou super, zrovna jsem je dopekla, budou k snídani. Těsto bylo celý den na balkoně na slunci. A kam se hrabou piškoty..........:)
stevey, 23.06.2008
Zkouším je dělat často, ale bohužel se mi také často nedaří, těsto se přilepí k pánvi a jde špatně otáčet (mám z Ikey, ale ne teflonovou, i když je to nějaký nepřilnavý povrch), zkoušela jsem to dělat i pomalu, ale většinou stejný výsledek. Jinak by my velmi chutnaly.
ro.le, 24.06.2008
Jestli se přichycují tak nechat víc opéct nebo přidat tuk. Nebo další varianta je dát na plech pečící papír, lehce potřít olejem nebo úplně bez něj, rozetřít kvašené těsto a zapéct v troubě.
hanulka, 06.04.2009
placičky jsou úúúúúúúúúžasné :-)
hanulka, 06.04.2009
ještě jsem se chtěla zeptat,jestli bude vadit,když to nechám přes celou noc kvasit(cca 9hodin).chtěla bych si je udělat,než půjdu ráno do práce,protože když je udělám večer,tak druhý den už nejsou tak moc dobré a křupavé :-)
monchi, 06.04.2009
Lze použít celozrnnou špaldovou nebo žitnou mouku? Jde o to, zdali pak to kvašení proběhne tak, jak má? Teprve se je chystám dělat...
xylda, 06.04.2009
Monchi, zrovna o víkendu jsem je dělala s žitnou moukou a byly super. Jáhlové....
ro.le, 07.04.2009
Já dávám vždy celozrnnou pšeničnou mouku, z té to kvasí nejlépe. Žitná jde do kysela. Hanulko, 9hodin je dlouhá doba, možná to bude trochu nakyslé. Vyzkoušej, ale raději to nech na chladném místě nebo v lednici.
hanulka, 07.04.2009
role moc díky za info.po placičkách se včera v práci jen zaprášilo,i když jsem je dělala druhý den večer.kolega není MB,dal si na ně marmeládu a jen se olizoval.zítra budou čerstvé,dám těsto podle tvé rady na noc do ledničky a uvidíme jaké ráno budou :-) díky
lety, 12.04.2009
naprosto vynikající, byla jsem překvapená, jak byly sladké. Jen mi poměrně dlouho trvalo než se upekly. 12 placiček jsem pekla na pánvi snad víc jak půl hodiny, aspoň jsme se jich nepřejedli. Ale naprosto srovnatelné s klasickými lívanci.
Merlinit, 21.03.2010
Nechala jsem ležet čtrnáct hodin, přesto nějak ne a ne kvasit. Pravda,nemám doma žádný hic. Nicméně placky byly i tak vynikající!
Merlinit, 25.03.2010
Tak druhý pokus dopadl na 1*- nechala jsem ležet 228 hodin a jáhly začaly milostivě i kvasit. Moje paní bytná, velký odpůrce čehokoli zdravého, se nechala přesvědčit k ochutnání a ještě v noci mi přišla sdělit, že "jo, a támdleto je, nerada to přiznávám,oproti veškerému očekávání neuvěřitelně chutné!"
ro.le, 29.03.2010
228 hodin? Tak to je trochu přehnané, ne? :-))) Když dělám něco podobně kvašeného, tak to nechávám pár hodin až půl dne, déle ne. Čím déle to kvasí, tím kyselejší výsledek (mám na mysli oblast kyseliny-zásady, ne chuť). A vzpomínám si, že paní Průchová na konzultaci říkala, že kvašené (dezerty) nedoporučuje moc často, že to dost překyseluje.
Merlinit, 01.04.2010
To jsem se uklikla, bylo to 28 hodin. :-)
xylda, 07.04.2010
Dneska jsem placičky dělala ze zbytku kroupovo-rýžové kaše a jsou dobré, to jen pro jarní inspiraci:-)
hanulka2, 21.01.2012
mám dotaz, kolik je trochu pšeničné mouky? lžíce stačí? mám zbytek jahel, jsou dost husté, tak si moc nedokážu představit, že to opravdu zřídne a zesládne :o) nechám se překvapit. Chci dnes dělat na odpo svačinu pro malou, tak uvidíme..
ro.le, 23.01.2012
Dejme tomu na hrmek vařeného obilí tak 1-2 lžíce mouky. Povedlo se to?
hanulka2, 24.01.2012
Povedlo :o) Placičky byly výborné. Opravdu nasládlé. Udělala jsem k nim borůvkovou omáčku a já i dcera jsme se olizovaly :o)Jinak mouky jsem dala opravdu tak lžíci, max dvě..
Vladkaknapikova, 02.03.2012
Tak jsme si moc pochutnali, placičky se nelepily, krásně se daly obracet.
kaca, 15.03.2013
co kdyby se přidalo trochu kvásku?
Ajka, 18.01.2014
Můžu se zeptat, tu kaši, do které dáváte lžíci mouky, máte hodně hustou nebo řidší? V jakém poměru obilovinu k vodě vaříte na tyto placky? Já měla kaši od snídaně (jáhly s dýní), řidší (1:2,5), dala jsem do toho lžíci mouky a nechala kvasit 3,5 hodiny. Hodně to ještě zřídlo, tak jsem to dohušťovala celkem dost Mišutkou, ale stejně se strašně lepily na pánev a vyšla z toho mazlavá neforemná hmota, ani to nedrželo tvar a obracet to vůbec nešlo. Kde jsem udělala chybu? Ro.le je má na fotce tak krásné! Tak jsem to snědla jako kaši a sladké to díky fermentaci bylo. Jen opravdu nevím, jak docílit tak krásných placek. Poradí někdo?
Paní Dýně, 29.01.2014
Placičky jde dělat jak z kaše, tak z obilí husté konzistence. Vždy to zřídne, adekvátně k původní konzistenci. Pak je nutné zahustit, jak píšu v receptu moukou nebo mišutkou, jde i kuskusem nebo polentou (zde je to nutné nechat chvíli stát), a to do takové konzistence, aby šly tvarovat placičky. Žádná věda to není... :-)
Venisy, 14.02.2015
Nedělejte mi chutě. ;-) Fotka vypadá báječně, recept zní skvěle.. Jenže já nemůžu lepek, natož pak pšenici. Šla by mouka nějak obejít? Použít koji?
Paní Dýně, 04.03.2015
Tak se nechte inspirovat a používejte jen suroviny, které můžete. Zkuste zasypat nějakou bezlepkovou moukou a nechat kvasit déle - přes noc, možná celý den.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz