Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Polévka Koikoku
Hodnocení:
Recept č. 324, Chod: Polévka, Autor: ro.le, 19.03.2008 (4 hlasy)
Ingredience:
ryby, lopuch kořen, mrkev
Polévka Koikoku
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Vezmeme menšího kapra, vykucháme a vnitřnosti bez žlučníku a žluči vrátíme zpět. Celého kapra i s hlavou, ploutvemi a šupinami opláchneme, na několika místech nařízneme páteř a dáme ho do talkového hrnce. Přidáme vodu, kořen lopuchu (popř. mrkev), v bavlněném sáčku zavázané vyvařené větvičky z čaje bancha a pod tlakem vaříme několik hodin (2-6hod). Pak vyjmeme sáček s čajem a vše rozmixujeme.
Poznámky autora:
Vznikne hustá tekutina, která slouží jako základ polévek. Je vhodné ji v malých částech zamrazit. Do této polévky dáváme vařit zeleninu a dochutíme ji misem. Také je vhodné přidat kysané zelí pro doplnění enzymů. Tato polévka má léčebné účinky, protože doplňuje krev a posiluje vitalitu. Proto je vhodná protěhotné a kojící matky, rekonvalescenty a velmi zesláblé lidi. /Z kinhy Radost z jídla/
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
ro.le, 19.03.2008
Já jsem zatím lopuch neměla čarstvý, tak vždy použiji několik mrkví. Lopuch kupuji v bylinkách sušený, ale jelikož je dřevnatý, tak ho tam dávám do sáčku také jen vyvařit. Jinak já osobně po uvaření vše přeberu a kosti, které úplně nezměkly, vyndám, protože je pak polévka jemnější. Až poté mixuji.
Danča, 13.05.2010
Jak dlouho musím kapra vařit v tlak. hrnci? A dá se použít i jiná ryba?
ro.le, 13.05.2010
Jak je psáno v receptu - 2-6hodin. Důležité je sehnat opravdu kilového kapříka (což bývá veliký problém) nebou použít jakoukoli jinou podobnou rybu stejné velikosti. Třeba i pstruha nebo lína. Větší kapříci jsou moc tuční.
ha.jaja, 06.05.2011
Polévku vařím i z necelého kapra, většinou jen z půlky, oproti receptu výše však přidávám daleko více ingrediencí - dle D. Lužné Vaříme dětem..., a sice: 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibuli, kombu, list zelí, kousek hokaido, kousek zázvoru, dále již zmíněný lopuch (podařilo se mi už několikrát sehnat čerstvý) a banchu, sůl. Mám zkušenost, že aby byly kosti dokonale měkké, je optimální polívku vařit 4h. Poprvé mi to přišlo hodně a vařila jsem jen 2h, kosti ale nezměkly úplně. Taky doporučuji před umixováním vyjmout zázvor, vlásky tam zůstávají i po rozmixování. Co nesníme hned, uchovávám v zavařovačkách v chladu a při ohřívání přistrouhám kořenovou zeleninu a přidám miso. Je to VYNIKAJÍCÍ polívka, krásně zahřeje, vařila jsem ji i na Štědrý den jako rybí sváteční. Kromě celkového posilnění má i podporovat tvorbu mléka u kojící ženy.
Lunitare, 20.08.2012
Je to celkem jasné, ale pro ujištění mám dotaz ke kaprovi. Z kapra vyndáme jen žluč se žlučníkem ? Skřele, oči, střeva, atd. se nechává vařit ve vývaru ?
ro.le, 28.08.2012
U nás ryby kuchá manžel, takže žluč vyndavá, ale nějaké ty vnitřnosti nevyhazujeme. Co to ale je já nemám tušení. Oči nevyndaváme. Čím menší kapr, tím lépe. Ať vám vyloví klidně kilového kapříka, ten je nejlepší.
matejpet, 27.02.2013
Tak jsem koikoku konečně udělala. Malého kapříka v pražském krámě sehnat je zřejmě nemožné, takže je z pražmy. Vynikající. Možná kvůli tomu druhu ryby mi připomíná mixovanou rybí polévku, co se prodává ve skleněných lahvích v Bretani (a vlastně její průmyslová varianta i v běžných supermarketech po celé Francii). Pražma byla malá a kosti po třech hodinách krásně měkké, takže se všechno za chvilku perfektně rozmixovalo.
Paní Dýně, 28.02.2013
Petro, nezměnila jste si e-mail? Vše se mi vrací zpět... LR
matejpet, 01.03.2013
Ještě by mě zajímalo, jak to vidíte s přidáním trochy koikoku už do ranní miso polévky. Je ryba jako dost silný jang na začátku dne méně vhodná, než např. až k obědu?
Paní Dýně, 01.03.2013
Tady bych se řídila chutí... Pokud vám tato polévka bude po ránu dělat dobře, tak proč ne. Každý jsme jiný, nelze se jenom řídit pravidly.
ivinkak, 12.04.2013
Pochopila jsem správně, že se mixuje i s kostmi? Děkuji, I.
Paní Dýně, 16.04.2013
Ano, celé se to rozmixuje - kosti tomu dodávají právě tu potřebnou sílu.
lulu, 17.04.2013
Jelikož jsem dva týdny po porodu a došla mi zásoba, kterou jsem dostala od své kamarádky, tak jsem včera polévku uvařila. Je opravdu výborná a musím říct, že mě opravdu po porodu postavila strašně rychle na nohy! Mohu jen doporučit :)
mrkevpalenka, 28.11.2013
Dobrý den, kolik mám dát toho kořene lopuchu? Sehnala jsem jen sušený. Lenka
Paní Dýně, 04.12.2013
Stačí trošku, protože dodá polévce takovou specifickou pachuť a konzistenci - pak se trochu "táhne" za lžící.
leusa, 11.01.2014
Děvčata, a kde seženete ten kořen lopuchu? Nikde jsem ho neobjevila, tak jsem dala mrkev a další kořen.zeleninu. Díky za tipy :-)
Paní Dýně, 29.01.2014
Pokud byste ho někdo chtěl objednat, napište mi. Já ho občas v e-shopu mívám. http://pani-dyne.cz/e-shop/Detail-Produktu.aspx?VyrobekID=522
Raduska98, 07.02.2017
Potrebuji si udelat tuto polivku,ale mam psychicky problem s tim,ze bych pak mela jist i vnitrnosti,kosti,supiny a hlavne oci:-( co s tim?:-(
Paní Dýně, 09.02.2017
Pokud ti to vadí, tak vykuchat vnitřnosti a stáhnout kůži. Ale pokud dáš vše (mimo žluči), tak o to větší léčebný efekt to bude mít. Kosti fakt změknou ;-)
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz