Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Kváskový chlebík s rýží a sojovými boby
Hodnocení: nehodnoceno
Recept č. 304, Chod: Svačina, večeře, Autor: Petr Toman, 26.02.2008
Ingredience:
kvásek, mouka pšeničná
Kváskový chlebík s rýží a sojovými boby
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Společně 2-3min hněteme 2/3 kvásku ze zavařovačky, 600g pšeničné mouky a 400g vody. Přidáme 4g moř.soli, 4g kmínu, trochu rostl.oleje, někdy chlebové koření, někdy navíc mouku žitnou či špaldovou, vařenou rýži či luštěniny (3 hrsti). Hněteme 3-5min. Necháme 2-4h kynout při 25-30°C. Přikryjeme formu a v páře pečeme cca 1h 45min. Zakryjeme utěrkou a necháme zcela vychladnout (přes noc).
Poznámky autora:
Kvásek opět dokrmíme – 130g mouky z pšenice dvouzrnky + 100g vody, smícháme vařečkou a na mírném topení necháme vykynout k neuzavřenému víčku (cca 4h – někdy se ale k víčku ani nedostane, záleží na jeho náladě:-), pak víčko uzavřeme a dáme kvásek do ledničky, kde by měl týden bez krmení vydržet.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
ro.le, 26.02.2008
Petře, chtěla jsem se zeptat proč používáš do chleba pšeničnou mouku z dvouzrnky? Všeobecně se pšeničná mouka nemá používat, protože na ni máme generační zátěž. Dvouzrnka je natolik jiná (něco jako špalda), že se jí to netýká?
Petr Toman, 26.02.2008
Dvouzrnka je nejméně šlechtěný druh pšenice a její alergení zátěž je dokonce nižší než u špaldy. Viz: "Z dietetického hlediska je důležité, že dvouzrnka je lehce stravitelná, neobsahuje antinutritivní složky, působí příznivě i na trávící trakt a má i pozitivní účinek na snižování obsahu cholesterolu v krvi. Konzumace dvouzrnky vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v někte
Petr Toman, 26.02.2008
dokončení....Konzumace dvouzrnky vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii výbec nevyvolává. Vliv dvouzrnky je individuální, vždy ale konzultujte její použití s lékařem!
Petr Toman, 27.02.2008
Lenko, více se o Dvouzrnce dovíš zde - http://www.probio.cz/vyrobky/psenice-dvouzrnka.htm
ro.le, 27.02.2008
Prosím tě, jak jsi tu někde psal, pšenici kupuješ přímo od pro-bia. To jako v obchodě Pro-bia, nebo v nějakém velkoobchodu? A může ji tak koupit i normální člověk, nebo jen podnikatel s ŽL?
ro.le, 27.02.2008
A ještě, Petře, jeden hloupý dotaz :-) ohledně tvého mlýnku na mouku (http://www.vegetarian.cz/zajimavosti/mlyn2.html) To dělá jen mouku, nebo i vločky? Docela mě to láká, ale je to tedy pálka...
Petr Toman, 27.02.2008
Mlýnek - já mám zkušenosti jen s moukou, vločky mě nikdy nenapadli a asi ani bych nevěděl, jak na ně:-) Pokud máš nápad, sem s ním:-)) Pálka to je, to máš pravdu, ale za podstatné beru, že je to mlýnek s kameny a ne náhražkou. Dále už nemusíš kupovat mouku, ale vždy jen celá zrna a mouku s umlít vždy zcela čerstvou a hrubost nastavit dle své libosti:-) Probio - pro pytel jsem si byl osobně u nich
Petr Toman, 27.02.2008
Probio - pro pytel jsem si byl osobně u nich ve Starém Městě. Dovoz byl dost drahý. Ale pokud seženeš někoho s živností, třeba najdeš levné řešení. Dotázej se na objednavky@probio.cz. Já si teď jedu pro 25kg pytel Dvouzrnky za 1000Kč.
Petr Toman, 27.02.2008
Info z Probia - "Dvouzrnka loupaná je balená ve 25 kg pytlích. Cena je 32,- Kč za 1 kg včetně DPH. Pokud jste jako soukromá osoba bez nákupu na živnostenský list, tak musíte počítat s 25% přirážkou z ceny zboží a to z důvodu podpory prodejen se zdravou výživou" Úspora je 250Kč, když 500g stojí běžně 25Kč. No, jde hlavně o to, že máš doma železnou zásobu:-)
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz