Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Špaldový chléb
Hodnocení:
Recept č. 258, Chod: Svačina, večeře, Autor: stevey, 06.02.2008 (1 hlas)
Ingredience:
mouka špaldová, kvásek, semínka slunečnicová, semínka lněná, vločky ovesné
Špaldový chléb
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Těsto vypracujeme ze špaldové mouky s přidáním malého množství ovesných vloček (2 - 3 lžíce jemných vl.),soli, drceného kmínu,mletého anýzu (nemusí být),asi po 1 lžíci slunečnicových a lněných semínek, asi 2 - 3 lžice žitného kvásku a vody. Necháme kynout nejlépe přes noc nebo půl dne a pak pečeme při 200 stupních 1 hodinu.
Poznámky autora:
Chléb dělám vždy od oka.Vodu dávám dle potřeby,přidávat postupně špalda hodně saje ale těsto musí být spíš řídší. Po propracování bude pružné-propracování je důležité.Dělám z časových důvodů hnětačem a pak dávám kynout do vymazané a vysypané skleněné mísy a přiklopím ji a takto i peču,je pak štavnatější a není tak suchý. Ke konci pečení trochu pokapu studenou vodou a ještě na chvilku přikryju.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
stevey, 07.02.2008
Ještě mohu doplnit, že se mi osvědčilo chléb i v té skleněné formě na pečení skladovat, také přiklopený a pak myslím déle vydrží měkký.Místo vloček lze použít trocha pohanky nebo celý udělat jen ze špaldy.Já dělávám asi tak 3/4kg mouky, ale klidně jde na zkoužku i z půl kila a více samozřejmě také, když budou jedlíci co to sní.
ro.le, 13.02.2008
Dnes jsem chléb pekla a na to že to byl první pokus tak se povedl výborně. Jen jsem měla problém odhadnout množství a trochu mě to v noci překynulo. Takže kdo má hranatou formu jako já (25x12x7) je to asi tak na 400g mouky. Dále jsem neodhadla sůl a dala lžičku, což je na náš vkus slanější - příště dám míň. Pekla jsem to odklopené, ale do trouby jsem dala kastrůlek z vodou.
mihni, 06.08.2010
Děkuju za super nápad péct chleba přiklopený, to mně nějak nenapadlo:) Opravdu není tak vysušený. Se skladováním jsem měla taktéž problém, v utěrce i papírovém sáčku rychle ztvrdne....tak jsem zvědavá, jak to bude tentokrát.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz