Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Makovec z kvásku
Hodnocení:
Recept č. 200, Chod: Dezert, Autor: ro.le, 20.12.2007 (5 hlasů)
Ingredience:
mouka špaldová, ořechy, mák, slad obilný, kvásek
Makovec z kvásku
Postup přípravy / Složení MB talíře:
20 dkg špaldové mouky, 20 dkg mletých oříšků, 4 lžíce máku, 5 dkg oleje, 10 dkg sladu, 10 dkg kvásku. Smícháme suché ingredience (mouka, oříšky, mák), přidáme špetku soli a vmícháme postupně kvásek, olej a slad. Pokud je těsto hodně tuhé (záleží na savosti mouky) můžeme přidat trochu vody.
Poznámky autora:
Vše dobře proděláme a vlijeme do olejem vymazaného a mišutkou vysypaného pekáče. V něm necháme 2-4 hod nakynout a poté upečeme.
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
Rege, 12.01.2008
Kvásek by měl být jaký? Já dala žitný, a část šp.moky nahradila pro jistotu žitnou, vody jsem musela dát dost, ale povedl se. Možná by bylo dobré přidat rozinky.
ro.le, 13.01.2008
Rozinky by určitě byly na chuť dobré, ale já se kombinaci obilovina + ovoce snažím co nejvíce vyhýbat. (Viz. Ovocné řezy Autor: nevril, 07.01.2008 Poznámky autora) Jestli ti připadá málo sladký, přidej více sladu. Kvásek do sladkých věcí dávám pšeničný.
ro.le, 05.12.2008
Tentokrát jsem dala 30 dkg mouky a 10 dkg mandlí a asi 15 dkg kvásku. Povedlo se také.
gore.m, 23.01.2010
Makovec mi nějak moc nenakynul a byl hrozně suchý. V podstatě každé pečivo které dělám z kvásku (mimo chleba) mám hodně vysušené - pekl jsem 30min. Nevíte čím to je? Díky
ro.le, 24.01.2010
Tak zkus přidat vodu. Taky záleží jaký máš kvásek - já většinou tekutý jako lívancové těsto. Je nutné ho půl dne před použitím vyndat z lednice, rozředit vodou a vmíchat trochu mouky. On pak alespoň o polovinu nakyne než ho použiju.
gore.m, 24.01.2010
S kváskem pracuju stejně, ale je opravdu možné, že jsem měl těsto tužší. Mělo být blíž lívanci nebo listovému těstu? resp. tekuté nebo pevné? Jinak byl dobrý, snědl se celý dávám hlas.
ro.le, 24.01.2010
No listovému těstu určitě ne! Moc si tu konzistenci nepamatuju, dělala jsem ho naposledy před rokem. Ale už pár dní se na něj chystám, tak potom dám vědět.
Beruška, 01.02.2010
Podle fota se mi zdá, že je tam nějaká poleva, nebo se pletu. Pokud tam je, tak jaká?
ro.le, 01.02.2010
No, to ti po dvou letech přesně neřeknu. Ale udělala bych tu klasickou, je uvedena u receptu č. 449, možná přidat se škrobem trochu agaru.
gore.m, 01.02.2010
Tak jsem jí dnes dělal znovu a už to bylo lepší. Tentokrát jsem dal 200ml vlažné vody a pekl jsem jen 35 minut. Zase mi ale kynutí vyšlo cca na 2,5h, příště to určitě zkusím nechat ty 4. Jen musím dodat, že váš makovec je podstatně tmavší než můj, takže příště dávku maku určitě zdvojnásobím. :-)
ro.le, 01.02.2010
Tmavost určitě udělaly také mleté vlašské ořechy.
superhrn, 12.03.2013
Nevím kde se stala chyba, ale vůbec mi to nenakynulo. Přitom kvásek jsem měla moc hezký, naběhlý. Dělala jsem z žitného kvásku. Není tu napsáno na jak velký plech se to dává. Ale já to dala na klasický plech a výška poloviční než je na obrázku. Jinak moc dobrý. Polevu jsem nestihla udělat, jen se po makovníku zaprášilo.
ZS, 30.07.2014
Pečete to v horkovzdušné, nebo klasické? Jaká teplota je ideální? Dekuji moc.
Paní Dýně, 05.08.2014
Normální trouba, cca 180°C. Proti vysušení lépe vložit do trouby také kastrůlek s vodou.
luciruzi, 16.11.2014
Dala jsem málo vody, takže moc nevykynul a je sušší, ale udělám k tomu pudingovou polevu a bude! :o) Dala jsem poměr 300g mouky a 100g ořechů, maku dost.
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz