Detail receptu - použité ingredience a postup přípravy
 Kváskové vdolečky
Hodnocení:
Recept č. 114, Chod: Dezert, Autor: babida, 26.11.2007 (3 hlasy)
Ingredience:
mouka špaldová, kvásek, mléko obilné / sójové, sójová smetana, marmeláda bez cukru
Kváskové vdolečky
Postup přípravy / Složení MB talíře:
Vdolky jsou z celozrnné špald. mouky, zadělané pšeničným kváskem a ovesným mlékem. Přidáno trochu sezam. oleje. Těsto necháme kynout cca 5 hod. Pak můžeme smažit na oleji nebo jako v tomto případě péct nasucho na pánvi nebo v troubě. Mažeme marmeládou bez cukru a pokropíme sojovou smetanou nebo vdolek roztrhneme a vevnitř posypeme skořic. cukrem (skořice, suš. mléko) a pokapeme sezam. olejem.
Poznámky autora:
Hodnocení receptu, odeslání dotazu či komentáře k receptu
Hodnotit recept a přidávat komentáře či dotazy mohou pouze přihlášení uživatelé.
Diskuze k receptu - komentáře a dotazy
romanS, 28.02.2008
Jak se trhá takový vdolek? /nerozumím/. Taky bych rád znal množství /poměr/ surovin na to těsto.....
ro.le, 28.02.2008
Když tyto vdolečky naše babida dělala, byla jsem u toho, takže: Vezmeš asi půl kila mouky, osolíš špetkou soli, do důlku dáš asi 4 lžíce vykynutého kvásku, zaliješ troškou teplého mléka, v důlku zamícháš a chvíli necháš. Přidáš trošku oleje (odhaduji tak 3-4 lžíce) a postupně přiléváš teplé mléko a proděláváš. Těsto nesmí být řídké ani moc tuhé - prostě jako na vdolky :-).
ro.le, 28.02.2008
Mažou se buď nahoře (viz. obrázek) nebo vdolek dvěma vidličkama podél roztrhneš, dáš náplň dovnitř a zavřeš. To je rozhodně vhodné pro děti (jako je ta naše osmnáctiměsíční slečna), které už jí samostatně, aby se neumazaly.
romanS, 29.02.2008
Vidličky, trhat, plnit a zašít! Ahááááááá................no zase mi ten den něco dal! :-) Používáš Lenko sušené obilné mléko? Jaký je tady poměr s vodou, aby to bylo mléko a ne voda nebo naopak kaše?
ro.le, 01.03.2008
V tomto receptu babida použila ovesné mléko z krabice, ale můžeš dát i sušené. Já ho rozdělávám od oka :-))) a jestli potřebuješ nějaký poměr, tak to asi bude napsané na tom balení. Romane, čím víc budeš vařit a získávat praxi --- za chvíli už to taky budeš dělat od oka :-)
romanS, 01.03.2008
Spoustu věcí od oka dělám. Ale taky mám zkušenost, že v řadě případů na přesnosti záleží. Např. u kvásku. Taky u tady těch kynutých věcí a pod. Co dělám často už v oku mám. Tyhle ty "blbinky" na zpestření se ale učím. :-)
ro.le, 03.06.2008
Romane, konečně jsem ty vdolky dělala a vše poctivě vážila :-) Takže jsem použila 400g špaldové mouky, 250g pšeničného kvásku, 1/4l oves. mléka a 50g sezamového oleje. Byly vynikající, důležité je nenechat překynout aby těsto nebylo nakyslé...
romanS, 19.06.2008
Ahoj Lenko, já to nevážil, protože váhu nemám, ale snažil jsem se to trefit poměrově. Výsledek byl vcelku uspokojivý. Napadlo mě, jestli by to těsto šlo osladit sladem /Před kynutím nebo před smažením/ aby bylo chutnější? A taky se toho nesmí sníst moc, pálila mě žáha což normálně nemívám. Mazal jsem povidlama, takže taky překyselení....
ro.le, 20.06.2008
Slad určitě na začátku při zadělávání těsta a o to méně tekutin. Jsem ráda, že se ti povedly :-)
Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz