Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
sváteční perník
Autor: Dei
Datum: 05.12.2008
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
3 hrnky žitné mouky smícháme s čtvrt-půl hrnkem oleje, 1-1,5 hrnku vody (podle toho jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řidké, takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2lž kakaa, 1dcl jablečného koncentr., slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli.

Pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 40 min na 200°C. Těsto musí být suché, když se do něj píchne špejlí. Vystydlé namazat hruškovými povidly, možno polít čokoládou.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

13.01.2016
leusa
Pardon - přepsal se mi koláč: samozřejmě dýňový, ne daňový :-))
13.01.2016
leusa
Holky, citronovou polevu jsem jednou dělala tuším to bylo na takový daňový perník/koláč. Myslím, že tam šlo mandlové máslo, soj./ovesná smetana, slad nebo sirup (ale vzhledem k táhlosti kremu tipuji spíš ten slad) a samozřejmě šťáva z citronu. Chuťově byl naprosto vynikající, dobře si to pamatuji, ac je to uz hoooodně dávno, co jsem to dělala, protože mě naprosto dostalo, jak je to tě tradiční Cukrové polevě podobné. Taky ale tudíž neručí zcela za složení, přesto myslím, že jsem na nic nezapomnela. Poměr surovin upravujte dle potřeby a chuti. Jen byl sice táhlý, ale stále trosku tekutý. Tak jedine ho zahustit skrobem/agarem a prevarit, aby zcela ztuhl.
28.08.2012
anonym
A kde jsi ho jedla? Recept na citronovou polevu bych také užila...
17.08.2012
rybka
Jedla jsem takový a naprosto vynikající perník, a byl i s citrónovou polevou, chutnala úplně jak klasická citrónová poleva, co ji znám z dětství - nevíte někdo jak se dělá?? Dodala perníku jedinečnou chuť!
27.03.2012
matejpet
A druha verze s zitnou moukou dopadla bohuzel tristne, vznik tzv. zakalec (termin zde pouzity u jineho receptu, tusim na chleba, pro nedopecenou srazeninu pod nafouklym, lehce spalenym vrskem)... Nevite, cim to, prip. jak se tomu vyhnout?
26.03.2012
matejpet
Poprvé jsem dělala ze surovin, co dům dal, neměla žitnou mouku - tedy z rýžové, pohankové a špaldové po jednom hrnku. Místo rozinek a oříšků jen pár datlí. Byl vynikající, ještě lepší druhý den (po vyndání byl uprostřed trochu mazlavý, přestože jsem ho pekla skoro hodinu, ale do druhého dne trochu vyschl a celek se pěkně spojil).
13.08.2009
xylda
Perník byl výborný, namazala jsem ho meruňkovou marmoškou bez cukru, do těsta jsem nedávala slad, jen jabl.koncentrát a rozinky a byl sladký až až.
29.03.2009
sylvik
je výborný.do těsta jsem přidala 2 nastrouhaná jablíčka,rozinky a vlašáky.místo kakaa jsem dala karob.vynechala jsem jabl.koncentrát.pekla jsem na hlubokém plechu vyloženém pečícím papírem.nahoru jsem namazala jablečnohrušková povidla a polila karobovou polevou a posypala kokosem.mňamka
02.03.2009
hanulka
perník jsem včera taky pekla a vůbec se mi nepovedl :-( kokos se mi začal pálit,a celkově chuť nějaká hořká a nic moc.a tak krásně nadýchaně,jak je na obrázku taky nevypadal.tak snad příště
23.02.2009
petritka
Jak už jsem psala do diskuze, perník se mi moc nepovedl... Těsto mi nenakynulo a také se mi po 20 min připálil /trouba peče dobře/.. jaké množství sladu?? Smícháte nejprve suché ingredience a potom přidáte ostatní?? Nějak se mi nedaří péct bez cukru...
07.12.2008
lety
Teda, ten vypadá dobře. Myslím, že ho zkusím na Štědrý den místo vánočky. Už se mi sbíhají sliny.
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit