Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Perlivá bezová limonáda z kvásku
Autor: Paní Dýně
Datum: 21.05.2018
Chod: Nápoj
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Loňské jaro jsem experimentovala s přípravou perlivé bezové limonády, která by byla bez cukru a bez kvasnic. Udělat limonádu bez cukru není problém, prostě přidéte jiné sladidlo, ideálně nějaká světlý obilný (pšeničný, rýžový, kukuřičný) nebo agávový sirup. Ale vyhnout se kvasnicím a chtít perlivou limonádu? Vyzkoušela jsem ji tedy s kváskem a výsledek je výborný!

Recept na perlivou bezovou limonádu s kváskem
Ingredience:
5 větší květů bezu
1 čerstvý citron (ideálně bio)
1 lžíce kvásku
400 g světlého sirupu
5 l vody

Postup:
Natrhané květy rozložíme někde venku na tác a necháme z nich vyběhnout všechny broučky. Květy neproplachujeme, protože bychom se tím zbavili voňavého a chutného pylu.

Do velké pětilitrové sklenice dáme bezové květy, oloupaný a nakrájený citrón, kvásek, který si předem rozmícháme ve sklenici vody, sirup a vše zalijeme vodou. Obsah sklenice promícháme a necháme v teple stát. Zamícháme vždy, kdykoli jdeme kolem ;-) Je dobré sklenici zakrýt plátýnkem, aby se nám na limonádu neprášilo nebo se nám tam nedostal žádný hmyz.

Kváskovým kvasinkám trvá asi 2 dny zpracovat veškerý cukr ze sirupu a tím vyprodukovat oxid uhličitý to znamená bublinky. Dle kvalit kvásku a pokojové teploty to může trvat kratší dobu, ale i déle.
Potom limonádu zcedíme, přelijeme ji do uzavíratelných lahví a skladujeme v ledničce. Je určena k rychlé spotřebě, déle jak týden Vám nevydrží.

Tip: Pro změnu můžete ke květům přidat kousek vanilkového lusku nebo mletou vanilku.

Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Paní Dýně: Perlivá bezová limonáda
Paní Dýně: Perlivá bezová limonáda
Paní Dýně: Perlivá bezová limonáda
Paní Dýně: Perlivá bezová limonáda
Paní Dýně: Perlivá bezová limonáda
Pro přidání fotky se musíte přihlásit