Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Jablkový koláč z mrkvového těsta
Autor: Vendy
Datum: 14.12.2008
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
300g špaldové mouky hl, 300g jemně strouhané mrkve, 250g palmového tuku, 1 lžička kypř. prášku bez fostátů Náplň : 6-8 jablíček, 2 lžíce rozinek, sluneč.semínka, ořechy, špetka skořice, 2 lžíce maizeny.

Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 2 části. Jednu vyválíme, dáme do pekáčku, zvedneme okraje. Na těsto klademe ne tenké plátky nakrájené jabka, semínka, ořechy, skořici.Druhý plát vyválíme, přiložíme nahoru, spojíme s okraji spodního těsta a propícháme vidličkou.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

21.11.2015
leusa
Tak vysledek se moc povedl a chutná výborně :-) takhle občas něco přístrouhat i do těsta není vůbec na škodu. Přidala jsem ale víc mouky a naopak míň tuku tedy oleje. Měla jsem mrkvicku uz delší dobu nastrouhanou, nez jsem se dostala k testu a tak asi pustila nějakou šťávu a bylo třeba to krapet zahustit. Možná jsem přecejen nemusela, asi by to i tak stačilo, v receptu je ale vyválet těsto a to před dozahuštěním moc válet neslo. Příště zkusím nepřidávat a bude to zase trosku jiné :-)
02.01.2015
Feitka
Můj koláč také vypadá trošku jinak než na obrázku, do náplně jsem dala pouze jablka a skořici. Do těsta 120 g másla, mouku a mrkev dle receptu. Výborný!!!
01.01.2015
blankalisa
Výborný, peču i na slano
29.01.2013
lynks
i s mákem místo ořechů vynikající!!!po uležení jde krásně rozválet s mín tuku.
15.10.2012
trochofora
šlo by použít místo špaldové mouky pohankovou?
13.10.2012
torquiose
Vcera jsem tento kolac upekla a zarolovala jako strudl. Podle ostatnich komentaru jsem vynechala kyprici prasek a maizenu, a take slunecnicova seminka. Mela jsem doma mene mkrve a mouky, tak jsem dala jen po 200g, a misto palm. tuku maslo 120g. Do naplne jsem dala jak mlete tak sekane vlasske orechy. Mnozstvi naplne jsem neredukovala, jen mnozstvi testa. K zarolovani pomohl pecici papir podobne jako bambusova podlozka pri rolovani sushi.
01.08.2012
lulu
Dneska rano jsem ho upekla a manzel ho nemuze prestat jist :D Je opravdu skvely!!! (take jsem dala mene tuku a vynechala jsem kypr.pr.)
10.06.2012
Berenika
Opravdu vynikající těsto! Taky jsem měla koláč méně střapatý, ale asi to bylo menším množstvím tuku.
20.02.2012
Irce
Výborný. Dlouho jsem se odhodlávala ho udělat, většinou mi doma chyběl tuk, ale výsledek stojí za to. I neMB si pochutnávali. Ráda posílám hlas Vendy a poděkování paní Zdeničce :-)
01.02.2012
Vendy
Koláč na fotce je dělaný přesně podle receptu, dnes už jsem si recept také upravila a dávám méně tuku. Ale mrkve je tam určitě 300g, jak je uvedeno.
30.01.2012
ajka
Koláč je moc dobrý a s těstem se velmi dobře pracuje! Dala jsem méně tuku (v receptu mi ho příjde hodně - já jsem dala něco přes 100g palmového tuku), a i přes bylo těsto dost mastné, takže to úplně stačí. Příště dám větší vrstvu jablíček a posolím je, aby byla ještě sladší. P.S. Není v koláči na fotce víc mrkvičky než v receptu? Můj koláč nebyl tak střapatý, jako je ten na fotce, ta mrkev tam úplně jakoby zanikla ;-) ivis.e: Já ho peču na cca 180°C asi tak přibližně 40 minut. Musíš to hlídat (hlavně okraje) ;-) Ze zbytku těsta jsem dělala ještě šátečky plněné stejnou náplní (jablíčka, ořechy, rozinky, semínka) a ty jsem pekla tak asi cca 10 min. na stejnou teplotu.
30.01.2012
ivis.e
Hmm to vypadá dobře, jedná se o pečený koláč,že?... na kolik stupňů a jak dlouhou zhruba pečete?
05.11.2011
Didis
Skvělý koláč, chutnal celé rodině. Jak už psáno výše, nedávala jsem prášek do pečiva a tuku jsem dala 200 g. Těsto je perfektní, výborně se s ním pracuje, jelikož nemám váleček, tak jsem vypracovávala rukou a šlo to bez problému. Díky moc za inspiraci!
12.08.2011
kataj
koláč je výborný....chutná i neMB návštěvám! Dělám s menším množetvím tuku a bez kypř.prášku..Škrob také nedávám.
18.04.2011
ha.jaja
koláč byl výborný, jen mi těsto nešlo dobře vyválet, takže jsem jen dorozválela rukou, přidržela jsem se komentářů ostatních a taky použila míň tuku (místo palmového tuku jsem použila máslo)
28.11.2010
majka
úplne super!!!
11.04.2010
Terez
a ještě-dělala jsem ho taky bez prášku do pečiva a není tam vůbec potřeba
11.04.2010
Terez
Toto těsto je opravdu úžasné!! Dneska jsem z něho dělala štrůdl, šlo to jedna radost. S těstem se mi pracovalo i tímto způsobem výborně, stačí ho jen víc vypracovat a nechat chvíli odležet v ledničce a je skvěle vláčné a jde perfektně rozválet, jako např. klasické těsto listové. Doporučuji vyzkoušet:) Já ho určitě budu teď používat na štrůdl a záviny i na slano častěji.
05.01.2010
Terez
Moc dobrá, podařila se :)
11.10.2009
Nufka
Výborná, dělala jsem napůl jablka a hrušky, tuku 20dkg, stačilo to.
07.10.2009
xylda
Jo a tuku jsem dala jsem dala taky méně, tak 20dkg. Kypřící prášek jsem vynechala, maizenu taktéž. Nedala jsem tam ani rozinky, a sladká byla dost.
07.10.2009
xylda
Buchta zmizela než jsem se stihla rozhlídnout, naštěstí na mě zbylo, takže můžu zodpovědně prohlásit, že byla moooc dobrá.
16.05.2009
marketa
Výborný koláč! Příště dám ale méně tuku, těsto bylo hodně mastné a trhalo se. Ale i tak se povedl :-)
15.02.2009
Evik 24
Připadá mi tam mnoho tuku
15.02.2009
Evik 24
ale chutově dobrá
09.02.2009
Vendy
Ro.le já jsem teď prášek do pečiva také nedala, protože jsem na něj zapomněla a výsledek byl opravdu stejný :-). Markét maizena se sype na jablíčka, je to proto aby se zahustila šťáva, která z jablek vytéká. Těsto se ničím nesladí, osladí ho mrkvička a pak ty jabka+ rozinky.
08.02.2009
anonym
Vynikající, prášek do pečiva ani není třeba, já ho nedala a nebylo to znát. Maizenu na jablka jsem ani nedávala, jen jsem k jablíčkům přidala sušené jahody místo rozinek jelikož nevím co s nima :-)
08.02.2009
marketa
Ty nadšené komentáře mě čím dál víc přesvědčují, abych se do toho koláče pustila :-) Vendy, tou maizenou se posype náplň, nebo ji zapracováváš do těsta? A těsto ničím nesladíš?
08.02.2009
blanka
Vendy, koláč na naprosto dokonalý!
02.02.2009
Vendy
Recept mám od paní Zdeničky z Frýdku, je jí 83 let, mb dělá už přes 20 let a je to neuvěřitelně vitální paní :-). I u nás se tento koláč těší velké oblibě !
02.02.2009
stevey
tuku jsem dala méně a také šlo těsto dobře vyválet. Je to takový štrůdl z mrkvového těsta, klidně by šel i zarolovat.
27.01.2009
anonym
moje sestra (neMB) - mimojiné gurmán japonské kuchyně řekla, že to je jeden z nejlepších koláčů, které kdy jedla...to je co říct. moc chválím - mohu se zeptat vendy to byl tvůj osobní recept?
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit