Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Velikonoční mazanec
Autor: monchi
Datum: 15.04.2009
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Ingredience:
kvásek
slad obilný
citron
rozinky
ořechy
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
500 g špald. mouky, 6 PL kvásku, 6 PL sladěnky, 250 ml teplé vody, 100 ml oleje, 100 ml sladu, špetka soli, citr. kůra, rozinky, sekané ořechy, skořice. Mouku vysypeme do mísy, přidáme kvásek, olej, sůl, skořici, kůru, rozinky, ořechy a vodu s rozpuštěnou sladěnkou. Vymícháme kypré těsto, které necháme kynout na teplém místě pod vlhkou utěrkou několik hodin. Mazanec a pečeme v předehřáté troubě.

Recept je z knihy pí. Lužné Nedělní mb vaření. Já jsem ale dělala 1/2 dávku (viz foto), zde uvádím dávku celou. Výsledný mazanec byl na můj vkus příliš mastný a nesladký. Proto bych ubrala olej a přidala slad. A navíc bych vodu nahradila teplým obilným mlékem. Výše uvedený recept je již upravený!

Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

18.03.2013
matejpet
Tak po první zkušenosti musím říct, že těch 6PL kvásku mi přijde strašně moc. Celé mi to v troubě úplně vyběhlo z formy (bochník se z toho ani náhodou udělat nedal, přestože jsem ještě nakonec kvůli lepivé konzistenci přidala o hodně víc mouky, než je psáno v základu), a chutná to víc jako chleba, než jako buchta. Sladké to celkem je, ale také hodně žitné.
18.03.2013
matejpet
Asi mi až pozdě došlo, že 6PL sladěnky znamená sušeného sladu? Něco se peče, ale těsto bylo velice tekuté, hodně nakvašené, musela jsem ještě hodně dohušťovat další moukou. Uvidíme, co z toho vzejde :)
30.04.2009
hanulka
moc díky,hned se do kvásku pustím a pak vyzkouším ten mazanec :-)
29.04.2009
monchi
Hanulko, já jsem zatím zkoušela jen kvásek žitný. Pšeničný kvásek, dle mého názoru, vyrobíš obdobně - prostě místo celozrnné mouky žitné použiješ cz pšeničnou :-) Zde je pěkný odkaz na stránky (i s fotkama), kde najdeš návod na výrobu domácího kvásku, podle něhož jsem tehdy postupovala... stále mám ten původní, který jen přikrmuji... http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku
29.04.2009
hanulka
můžu prosím poprosit o podrobný recept na ten domácí kvásek?-díky.ještě nikdy jsem ho nedělala.
24.04.2009
monchi
V původním receptu je uveden kvásek pšeničný, ale já jsem použila žitný, protože také peču kvásk. chléb a mám ho tudíž v zásobě, a šlo to bez problémů také. Jinak se sušeným nemám moc dobré zkušenosti - dříve jsem z něj sice párkrát pekla chleba, ale výsledek byl nic moc. Domací čerstvý je prostě lepší...
24.04.2009
hanulka
ahoj,taky bych se chtěla zeptat na ten kvásek.může použít sušený kupovaný?-jestli ano,jaký by byl nejlepší.díky moc
24.04.2009
Olga
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaký kvásek mám použít. Já si doma peču kváskový chléb a mám tedy chlebový kvásek z žitné mouky. To můžu použít i do mazance? Nebo mám vytvořit z jiné mouky? Moc děkuji za odpověď.
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit