Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Kváskový chlebík s rýží a sojovými boby
Autor: anonym
Datum: 26.02.2008
Chod: Svačina, Večeře
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Společně 2-3min hněteme 2/3 kvásku ze zavařovačky, 600g pšeničné mouky a 400g vody. Přidáme 4g moř.soli, 4g kmínu, trochu rostl.oleje, někdy chlebové koření, někdy navíc mouku žitnou či špaldovou, vařenou rýži či luštěniny (3 hrsti). Hněteme 3-5min. Necháme 2-4h kynout při 25-30°C. Přikryjeme formu a v páře pečeme cca 1h 45min. Zakryjeme utěrkou a necháme zcela vychladnout (přes noc).

Kvásek opět dokrmíme – 130g mouky z pšenice dvouzrnky + 100g vody, smícháme vařečkou a na mírném topení necháme vykynout k neuzavřenému víčku (cca 4h – někdy se ale k víčku ani nedostane, záleží na jeho náladě:-), pak víčko uzavřeme a dáme kvásek do ledničky, kde by měl týden bez krmení vydržet.
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

27.02.2008
anonym
Mlýnek - já mám zkušenosti jen s moukou, vločky mě nikdy nenapadli a asi ani bych nevěděl, jak na ně:-) Pokud máš nápad, sem s ním:-)) Pálka to je, to máš pravdu, ale za podstatné beru, že je to mlýnek s kameny a ne náhražkou. Dále už nemusíš kupovat mouku, ale vždy jen celá zrna a mouku s umlít vždy zcela čerstvou a hrubost nastavit dle své libosti:-) Probio - pro pytel jsem si byl osobně u nich
27.02.2008
anonym
Probio - pro pytel jsem si byl osobně u nich ve Starém Městě. Dovoz byl dost drahý. Ale pokud seženeš někoho s živností, třeba najdeš levné řešení. Dotázej se na www.objednavky@probio.cz. Já si teď jedu pro 25kg pytel Dvouzrnky za 1000Kč.
27.02.2008
anonym
Info z Probia - Dvouzrnka loupaná je balená ve 25 kg pytlích. Cena je 32,- Kč za 1 kg včetně DPH. Pokud jste jako soukromá osoba bez nákupu na živnostenský list, tak musíte počítat s 25% přirážkou z ceny zboží a to z důvodu podpory prodejen se zdravou výživou Úspora je 250Kč, když 500g stojí běžně 25Kč. No, jde hlavně o to, že máš doma železnou zásobu:-)
27.02.2008
anonym
Prosím tě, jak jsi tu někde psal, pšenici kupuješ přímo od pro-bia. To jako v obchodě Pro-bia, nebo v nějakém velkoobchodu? A může ji tak koupit i normální člověk, nebo jen podnikatel s ŽL?
27.02.2008
anonym
Lenko, více se o Dvouzrnce dovíš zde - http://www.probio.cz/vyrobky/psenice-dvouzrnka.htm
27.02.2008
anonym
A ještě, Petře, jeden hloupý dotaz :-) ohledně tvého mlýnku na mouku (http://www.vegetarian.cz/zajimavosti/mlyn2.html) To dělá jen mouku, nebo i vločky? Docela mě to láká, ale je to tedy pálka...
26.02.2008
anonym
dokončení....Konzumace dvouzrnky vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii výbec nevyvolává. Vliv dvouzrnky je individuální, vždy ale konzultujte její použití s lékařem!
26.02.2008
anonym
Dvouzrnka je nejméně šlechtěný druh pšenice a její alergení zátěž je dokonce nižší než u špaldy. Viz: Z dietetického hlediska je důležité, že dvouzrnka je lehce stravitelná, neobsahuje antinutritivní složky, působí příznivě i na trávící trakt a má i pozitivní účinek na snižování obsahu cholesterolu v krvi. Konzumace dvouzrnky vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v někte
26.02.2008
anonym
Petře, chtěla jsem se zeptat proč používáš do chleba pšeničnou mouku z dvouzrnky? Všeobecně se pšeničná mouka nemá používat, protože na ni máme generační zátěž. Dvouzrnka je natolik jiná (něco jako špalda), že se jí to netýká?
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit