Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Kváskový chleba
Autor: Dei
Datum: 11.02.2008
Chod: Svačina, Večeře
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Ingredience:
kvásek
mouka žitná
mouka kukuřičná
ořechy
semínka sezamová
semínka slunečnicová
mouka pšeničná
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Kvásek rozmícháme s vodou a žitnou moukou na řidkou kaši a necháme tak 2 hodiny v teple vzejít, pak smícháme s moukou, olejem, vodou, kmínem, semínky a solí v tuhé těsto a dáme do olejem vymazané formy a necháme 2-4 hodiny nakynout. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 min na 250, 45 min na 200 a 5 min na 300. Po vyndání z trouby potřeba chleba peroutkou horkou vodou a po chvíli vyklopíme.

Mouku je možné použít jakoukoliv, je potřeba přidat vždy trochu kukuřičné pro kyprost chleba, a nedělat chleba jen z žitné mouky, aby nebyl mazlavý (co je mazlavé zahleňuje) a naředit ji pšeničnou celozrnnou i bílou. Kousek těsta uschováme v lednici na další kvásek a je třeba jednou za týden kvásek obnovit.

Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

27.11.2010
Nufka
Já jsem chleba dělala už 2x a pokaždé se moc povedl, porovitý, chuťově výborný, ale mám problém s vyklepáváním, jde to těžko a dnes se mi přetrhnul. Formu (korýtko) vymazávám, nevysypávám a chléb peču v troubě, napařit jsem ještě nezkoušela....mohl by mi někdo poradit? Je to formou? mám takovou tu klasickou, starou, prostě korýtko:-)
28.07.2009
monchi
Dnes jsem poprvé zkoušela kváskový chléb napařovaný a musím říci, že první pokus byl víc než zdařilý. Do velkého hrnce jsem dala napařovák, na něj postavila nerez misku s těstem, přikryla alobalem, aby na chléb nekapala sražená pára, hrnec jsem zakryla poklicí a napařovala asi 2 hod. Po vyklopení z misky měl chléb pěknou konzistenci a dokonce i kúrku! Obvykle dělám žitno-špaldový (1:1) se lněným semínkem, ale doposud jsem měla zkušenosti jen s pečením v dom. pekárně. Z páry jsem měla trochu obavy, ale po dnešním úspěchu vím, že se není čeho bát. Mrkněte na www.jecminek.info - Dáša Lužná tam má pár fotek z přípravy napařovaného kvásk. chleba ;-)
21.07.2009
Olga
Vyzkoušela jsem do chleba přidat trochu uvařené rýže a chleba je daleko lepší a opravdu vláčnější. Děkuji za tip a dávám hlas :-)
14.07.2009
Dei
popka...nejlepší je získat už hotový a dlouholetý, ty jsou nejlepší, jestli jsi z phy, můžu ti jej poskytnout. Jinak poslední dobou dělám chleba jen ze žitné a pšeničné mouky půl na půl, jen kmín a lněné semínko a je asi nejlepší. přijde mi že energie je čistčí a jemnější, jednodušší než když se míchá víc muk dohromady.
14.07.2009
Popka
Ahoj, jsem na Vašich stránkách úplně nová a nepolíbená. Můžete mi prosím tedy poradit, kde vezmu ten výchozí kvásek? Pokoušela jsem se ho kdysi dělat, ale nic moc. Utíkal mi ze džbánu a bylo to trochu nehezké a chleba moc nekynul...prostě potřebovala bych poradit. díky, pěkný den
13.07.2009
Dei
já někdy přidávám místo jednoho hrnku rýže hrnek vařené rýže nebo jiného obilý a je pravda, že je chleba jemnější a vláčnější, určitě to tak bude i se sojovými boby. nevhodná kombinace by to být neměla, nevidím problém v mouce s luštěninou.
13.07.2009
ro.le
Čau, to ti řeknu přesně, ten kvásek jsi měla překvašený, překyslý. Nejlépe je ho nechat přes noc v pokojové teplotě ne v troubě. Já ho večer rozmíchám do litru vody a přidám asi tak 300g mouky (od oka - řídká voda) a ráno přidám zbylou mouku (na 1 litr vody cca +- 1200g toť poměr pro začátečníky) a vše ostatní. odeberu 2 lžíce těsta (=kvásek na příště) do mikrotenového sáčku, který zauzluji a nechám na příští chleba v lednici. Nic s tím nedělám, nepřikrmuji. Jak k tomu nepřijde vzduch, tak to není třeba. Těsto dám do na pařák nebo do formy a kyne cca 2-4 max. 6 hodin. Čím déle, tím kysne. Jsem zvědavá na tvůj druhý pokus, určitě už to vyjde! :-)))
13.07.2009
lety
Á myslím, že jsem našla chybu, obnovit kvásek jednou za týden znamená přidat k němu trochu vody a mouky a dát ho zpět do lednice? Neobnovovala jsem a startovala jsem ho přes noc v teple, je to moc dlouho?
13.07.2009
lety
ahoj holky, tak jsem taky zkusila chleba, ale na první pokus nic moc. Kvásek jsem startovala přes noc v lehce zahřáté troubě a ráno jsem zadělala těsto. Těsto po zadělání jsem měla výstavní, skoro jako z kvasnic, ale potom během kynutí mi hrozně zřídlo a moc nenakynulo, tak o třetinu. No, napařila jsem ho a je tedy celkem jako zákalec dír tam mnoho není, ale co je horší je příšerně kyselý. Mouku jsem měla žitnou do kvásku a špaldovou potom na zadělání, co jsem udělala špatně?
13.07.2009
Olga
Holky, nemáte někdo zkušenost se sojovými boby v kváskovéch chlebu? Já pravidelně peču kolegyni kváskový chléb a když jsem do něj přidala uvařené sojové boby, řekla mi, že se jí zdá, že vydrží déle vláčný a tolik neztvrdne. Já jsem si toho všimnout nějak nestihla :-) Je to možné? Každopádně nevím, zda je to vhodná kombinace, ale chuťově můžu doporučit.
02.07.2009
Vendy
Leni, dříve jsem to tak dělala, že jsem chleba pařila v keramické míse normální bez dír, ale od pobytu u Věrky ho dělám na pařáku v utěrce a nemám s tím vůbec žádný problém. Jen se chleba po vytažení musí z utěrky okamžitě sundat, jinak se přilepí ...
01.07.2009
ro.le
Vendy, ty dáváš tedy na pařák keramickou mísu s chlebem? A je ta mísa dírkovaná nebo normální?
01.07.2009
ro.le
Olgo, já když zadělám těsto, tak část dám nakynout do formy a tu upeču v troubě a druhou část dám do hrnce na pařák (klasicky voda, pařák na to utěrku a do ní těsto) a po nakynutí (2-6hod) dám napařit na sporák.
24.06.2009
Olga
Vendy, jak píšeš ohledně kváskového chleba na páře, jaký máš přesně postup? Já nechávám klasický kváskový chléb kynout i 8-10 h kynout a pak peču v troubě. Už jsem slyšela i o této variantě a chtěla bych ji vyzkoušet. Podle mé úvahy bych postupovala stejně, jen místo pečení v troubě bych dala na pařák. Tak prosím o podrobnější popis tvého postupu. Děkuji :-)
10.02.2009
Beruška
Konečně se zadařilo a byl opět úžasný. Těsto jsem měla takové polotuhé, takže šlo celkem jednoduše ručně zpracovat, finta bude asi v dostatečně dlouhém čase na kynutí. Kvásek jsem kynula přes noc, ráno vyrobila těsto a dala do formy no a pekla až odpoledne, kdy už bylo pěkně vykynuté a zdálo se mi, že už začíná padat. Chlebík byl SUPER!
07.02.2009
Vendy
Dneska jsem zadělávala na chleba a dala jsem 30 dkg špaldové mouky, 20 dkg žitné, 10 dkg pohankové a 10 dkg uvařené obiloviny a semínek, 600 ml vody,6 lžic kvásku, lžičku soli a půl lžičky chlebového koření.
06.02.2009
Vendy
Já přidávám vodu od oka, ale zítra až budu zadělávat na chleba tak to schválně odměřím, kolik tam té voda dávám. Těsto mívám takové středně tuhé...no zpracovat ho ručně je docela fuška :-). S kváskovým chlebíkem už bojuju od léta a konečně se mi teď začalo dařit. Podkud chleba peču..tak ho peču asi hodinu a do trouby přidávám hrneček s vodou.
06.02.2009
Beruška
Těsto jsem si ošahala u Věrky Chasákové a zas až tak moc tuhé mi nepřipadlo. Navíc při mém prvním pokusu jsem ho měla celkem řídké (jako ostatně i při těch dalších) a poprvé se mi ten chlebík povedl špicově. Tak fakt nevím. O víkendu bude další pokus. držte palce :-)))
05.02.2009
ro.le
Tak tomu se u nás říká, že chleba (nebo buchta) má brousek :-))) My chleba děláme zhruba každých 14 dní, zlepšujeme se, ale pořád to není to co by to mělo být. Také mám horní kůrku krásně upečenou, chleba je při vyndavání z trouby krásný, ale po pár minutách ve formě klesne a dole má ten brousek (zákalec). Nemluvě o tom napařovaném, tam je zákalce víc než pěkného chleba. Vykynutý ho mívám dost a nakyne mně většinou za 4-6 hodin v teple. Myslím si, že to je tím, že nemáme těsto dost tuhé. Nebude to Beru i tvůj problém? Vím, že se to blbě popisuje, ale jak tuhé máte těsto, když ho dáváte do formy?
05.02.2009
Vendy
Zákalec je prostě takový kyžlinec :-))) ...tuhé nedopečené těsto .-). U nás se to slovo běžně používá a ani nevím, čím bych ho nahradila.
05.02.2009
ro.le
Co je to zákalec? To je nějaké nářečí? :-)))
03.02.2009
Beruška
Kvásek jsem kynula přes noc v chladnu, těsto ve formě potom asi 8 hodin a vypadalo, že už je ho dost (cca o větší třetinu více). Připadá mi, že chyba byla spíše v pečení, ale mohlo jich být i více.
02.02.2009
Vendy
Beruško a jak dlouho jsi chleba nechala kynout ? Když jsi z něho měla zákalec, vypadá to že nebyl dostatečně nakynutý. Já ho nechávám kynout v teple 10-12 hodin.
02.02.2009
Beruška
Poradí mi někdo s pečením? Chleba mi v troubě krásně vyběhl, zapekla se horní kůrka, ale po dopečení byla pod ní obrovská bublina a místo chleba jakýsi nepoživatelný zákalec. Kde se stala chyba?
04.11.2008
Vendy
Já dělám taky kváskový chleba na páře, dávám ho do keramické kulaté mísy a tu mísu do velkého hrnce na pařák a pařím hodinu. Mísu předem vymažu olejem a vysypu lněným semínkem a chleba jde z formy docela dobře.
24.10.2008
ro.le
Věrka Chasáková dělá chleba z kvásku, který má prý již 20 let :-) Večer smíchá mouku s vodou a kváskem (konzistence řídká vodová) a nechá v kuchyni do rána. Ráno zahustí moukou, přidá semínka, koření, sůl, odebere dávku kvásku na příště a dá do olejem vymazané formy. Kvásek uchovává v zavázaném mikrotenovém sáčku v lednici - vydrží i tři týdny a není nutné přikrmovat.
24.10.2008
ro.le
Peče 5 minut na 250°C, 45 minut na 180°C a 5 minut na 250°C. Po vyndání z trouby potřít vodou a co nejdříve vyklopit. Část těsta také dělá na utěrce na pařáku v hrnci což je vynikající pro děti a jangově stažené lidi. Doma jsme zkoušeli, ale mám problém s vyndaváním z formy. Prostě nejde vyklopit. Poradíte?
15.02.2008
Dei
hrnek oleje je do těsta, forma se jen vymaže. Jsou to malinkaté lžičky, spíš by se dalo říct větší špetky omlouvám se za nepřesnou informaci. Jinak je to vše o zkoušení, se mnou je to těžký, dělám všechno od oa :)
14.02.2008
ro.le
6-8 lžiček soli tak to mi přijde fakt hodně...
14.02.2008
Beruška
Prosím o upřesnění použití toho hrnku oleje, ten přijde na vymazání formy, nebo i do těsta?
12.02.2008
Dei
Těsto je dohromady z 6 hrnků mouky, přibližně 1 hrnek oleje a 1 hrnek vody, liju to od oka, velký hrnek řídkého kvásku, soli 6-8 malých lžiček. Forma je 30 na 12 cm.
12.02.2008
ro.le
Dei, mohla bys, prosím tě, ještě uvést z kolika mouky zaděláváš na ten bochník chleba a jak máš dlouhou formu? A kolik oleje a soli na to množství?
Vaše výtvory
Pro přidání fotky se musíte přihlásit