Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Velikonoční mazanec s kvasnicemi, vejcem
Autor: Paní Dýně
Datum: 05.04.2017
Chod: Dezert
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Luxusní sladký a krásně nadýchaný mazanec, ovšem bez cukru a mléka.

Ingredience:
680 g mouky (dala jsem směs celozrnné špaldové, pšeničné chlebové a ječné mouky)
1 sklenička oleje
1/2 skleničky rostlinné smetany
1/4 skleničky vody
30 g kvasnic
2 vejce
1/2 lžičky soli
150 g kukuřičný slad sušený
100 g kukuřičný slad tekutý
---
rozinky (předem namočené v mirinu nebo rumu)
mandle (loupané, pokrájené)

Smetanu s vodou ohřejeme na teplotu těla, přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku s připraveným kváskem, vejci, olejem, solí a sladem a těsto necháme chvíli odstát. Asi po půl hodině důkladně prohněteme (měchačkou nebo metlami). V závěru hnětení přidáme rozinky a mandle a hotové těsto necháme 1-2 hodiny vykynout.
Z těsta vytvarujeme 3 bochánky, které před pečením necháme ještě na plechu chvíli kynout.
Pečeme asi 45 minut ve vyhřáté troubě na 180°C.
---
poznámka: 1 sklenička = 2 dcl
---

Z tohoto kynutého těsta si můžeme připravit i např. úžasný kynutý závin, plněné buchty nebo koblihy. (vynecháme rozinky a mandle).
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

05.04.2017
Paní Dýně
Tento recept sice neodpovídá striktním zásadám makrobiotiky, ale i tak se jím můžete nechat inspirovat. Je slazený kukuřičným sladem a po kvasnicích je pěkně nadýchaný :-)
Vaše výtvory
Paní Dýně: Velikonoční mazanec
Paní Dýně: Velikonoční mazanec
Paní Dýně: Kynuté buchty
Paní Dýně: Kynuté vdolky
Paní Dýně: Jablečný kynutý závin
Pro přidání fotky se musíte přihlásit