Paní Dýně

Název
Druh jídla
Ingredience
Vyhledat
Bezinkový sirup bez cukru
Autor: Paní Dýně
Datum: 19.09.2018
Chod: Nápoj
Celkové hodnocení
Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení Paní Dýně - hodnocení
Moje hodnocení
Ingredience:
Sdílet
Oblíbený
Postup přípravy
Letos poprvé vyrábím domácí sirup a zvolila jsem všudypřítomné bezinky.
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Tak zní staré řčení, které poukazuje na léčebné účinky bezu černého. tj. květů nebo bobulí. Plody bezu obsahují spoustu prospěšných látek včetně vitamínu A, C a některých vitamínů B, dále nám mohou dodat řadu minerálních látek a stopových prvků. Bezinky, tedy plody černého bezu, podle dostupných informací posilují imunitu, pomáhají léčit zažívací problémy (průjem), dýchací potíže (nachlazení, kašel, chřipku) a tlumí bolest. Plody však nikdy nejezte syrové, vždy se musí tepelně upravit!

Příprava šťávy:
Bezinky sbírejte ideálně den po dešti, kdy už jsou oschlé, a bobulky otrhejte z větviček nebo alespoň větší větvičky odstříhněte. Plody vložte do hrnce a zahřejte k varu. Tím nám bobulky popraskají a bude možné vylisovat šťávu. Práci si ulehčíme tím, že vše pomixujeme tyčovým mixérem.
Potom směs zcedíme přes cedník vyložený plenou, plátnem nebo kusem zázlony a důkladně vylisujeme šťávu. A připravte se, že budete mít fialové ruce ;-)

Vaření sirupu:
Na 1 kg vylisované bezinkové šťávy přidáme 0,5 - 1 kg obilného sirupu a vše společně 20-30 minut povaříme. Do hotového vymačkáme šťávu z 1/2 citronu.
Bezinkový sirup za horka plníme do sklenic a zavařujeme při 80°C 20 minut.

Čím sladit?
Já používám světlý pšeničný sirup, která je navíc i bezlepkový. Zkoušeli jsme to i s medem, ten ale v bezinkovém sirupu podle chuti poznáte.

Bezinkový sirup používáme do dezertů, na přípravu domácích šťáv a limonád nebo jen tak po lžičce jako lék. Načatou skleničku uchovávejte v chladničce.


Pro tento recept by se vám mohlo hodit
Sirup pšeničný 1kg
69 Kč | Sirup pšeničný 1kg
Komentáře k receptu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

Vaše výtvory
Paní Dýně: Bezinky (plody bezu černého)
Paní Dýně: Výroba bezinkového sirupu
Pro přidání fotky se musíte přihlásit