Inspirace pro slavnostní pohoštění od pani-dyne.cz

Na této stránce uvádíme odkazy na jídla, která máme vyzkoušená jako pohoštění na rodinných oslavách, kde se snažíme uctít i naše blízké nevyznávající zásady zdravé stravy.

brokolice Velmi pohledné a pro řadu nemakrobiotiků i překvapivě chutné jednohubky – Zeleninové jednohubky s tempehem, recept č. 419.
Místo klasických brambůrků si velmi snadno připravíte pražená slaná semínka a oříšky. Je to recept č.410. Možné doplnit o opraženou řasu nori, kterou nůžkami nastříháte do nejrůznějších tvarů. semínka
karbanátky Velkým chuťovým překvapením bývají fritované karbanátky. Zde je kombinace strouhané mrkve, fazolí, ovsa a slunečnice, dochucené solí, oregánem a nattem, spojené pohankovou moukou na závěr obalené v sezamovém semínku.
Luštěninové karbanátky by mezi slaným pohoštěním neměly chybět. Jako předešlé mrkvové si je můžete připravit předem. Tyto jsou pro změnu ve tvaru šišek a klasické české chuti (čočka, majoránka, česnek). šišky
chuťovky Pokud chcete klasické chuťovky, připravte si jakkoli kořeněnou fazolovou pomazánku a ozdobně ji nastříkejte na plátky kvalitního chleba. Ozdobte sezónní zeleninou nebo jako zde polovinou květu lichořeřišnice. Viz recept č. 119.
Další chutnou variantou je tofu pomazánka, která pokud je dobře ochucená není k rozeznání od pomazánky z tvarohu. Můžeme ji udělat jako česnekovou, křenovou a tak podobně. Zdobeno pažitkou a pickles. Recept č. 217. pomazánka
sushi Sushi – pro čechy stále ještě exotický pokrm, nicméně velmi efektní a snadný na přípravu. Viz recept č. 254.
Pokud je na to počasí, doporučuji venkovní grilování marinovaného seitanu a robi plátků. Pokud na to počasí není, lze obdobně ogrilovat doma v troubě. Vždy chuťově zaujme i nemakrobioticky. Recept č. 379. grilování
omáčka Opečené ‚maso‘ doplníme nějakou grilovaní omáčkou. Klasickou kečupovou úspěšně nahradíme vynikající omáčkou z melounu a cukety. Recept č. 454.
Další variantou je omáčka ‚tzaziki‘. Použijeme kupovanou rostlinnou nebo sójovou majonézu nebo tofunézu a zjemníme ji sójovým jogurtem. Ochutíme umeoctem, česnekem a koprem. omáčka
okurky Na stole by neměl chybět zeleninový salát a kyselé okurky. Ty připravíme bez octa, ale přírodním mléčným kvašením podle receptu č. 463.
Chutný lisovaný salát připravíme z najemno nastrouhané mrkve a nadrobno nakrájeného květáku. Recept č. 396. lisovaný salát
přílohy Nejoblíbenější na naší oslavě byly tyto pirohy. Udělala jsem je z kupovaného listového těsta a zeleninové náplně. Náplň: na tuku orestovaná cibule, uzené tofu, mrkev, dušené houby, hiziki, mangold, solčanka, kurkuma, kmín, trochu zahuštěno maizenou. Inspirace v receptu č. 405.
Ze sladkého pohoštění jsem vybrala linecké cukroví. Je to recept č. 183. linecké
linecký koláč Velice úspěšný byl i jablečný linecký koláč, který jsem ani nestihla vyfotit, jak se po něm zaprášilo. Recept č. 445.
A na závěr: Nepečený dezert z jáhlového korpusu a švestkovo-makové náplně. Mnohým chutnal, a vůbec nebyli schopni identifikovat z čeho to vlastně je. Důležité: nešetřete datlovým sirupem a agarem. Recept č. 479. makový koláč
tempehové šneky Ještě jsem zapomněla na oblíbené tempehové šneky z listového těsta, které jsem také nestačila vyfotit. Dělávám dvě náplně: tataráček, tempeh, ostřejší koření a kysané zeli s tempehem. Recept č. 218.

Pokud máte vyzkoušené nějaké makrobiotické jídlo na podobné pohoštění, napište nám váš tip emailem a my ho přidáme k tomuto seznamu. Děkujeme. /ro.le/

Věcný obsah: info@pani-dyne.cz, Web admin: admin@pani-dyne.cz