Paní Dýně

Citrusový PEKTIN 10 g
bez lepku
Cena s DPH 20 Kč
Skladem 3 ks
KOUPIT
Sdílet

Práškový pektin z citrusových plodů je skvělé, čistě přírodní zahušťovadlo, které využijete při přípravě domácích džemů, zavařenin a sirupů.

Balení 10 g pektinu stačí na 1 kg ovoce.

Ovšem pokud vyrábíte zavařeniny z ovoce, které samo nějaký pektin obsahuje (rybíz, angrešt, jablka), můžete dát pektinu ještě méně - 5 g na 1 kg ovoce.

Výborné je, že pektin nezmění chuť ovoce a zavařenina má skvělou konzistenci.

Použití: Běžně se udává, že se pektin vmíchá do odváženého sypkého cukru, který vmícháte do rozvařeného ovoce. Pektin totiž v kontaktu s jakoukoli tekutinou začne rychle absorbovat vodu a směs kvapem gelovatí. Samotný pektin do horkého ovoce nesypejte, vznikly by vám tam hrudky, které se nerozvaří!

Pokud zavařujete džemy bez cukru a chcete zahušťovat přírodním citrusovým pektinem, použijte následující postup. Chtělo to trochu experimentování, protože pektin vyžaduje speciální zacházení.

  • Pokud si vaření džemu plánujete, tak pektin připravte den dopředu nebo alespoň hodinu předem.
  • Na kilo ovoce vezmeme 5 - 10 g pektinu.
  • Toto množství vsypeme do 2 dcl vody a snažíme se ho co nejlépe rozmíchat. Většinou se to nepodaří hned a máme tam hrudky. To ale vůbec nevadí, co chvíli s tím zamícháme a ono se to po chvíli rozpustí rovnoměrně. Pokud by vám tam přeci jen hrudky zůstaly, tak nakonec vemte tyčový mixér a pektin rozmixujte.
  • Ovoce v kastrolu se širokým dnem posypeme špetkou soli a pomalu je přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme asi 10 minut, poté přidáme sladidlo (obilný, agávový nebo javorový sirup, med nebo rozvařené datle) a zase 10 minut vaříme.
  • Pak již jen do ovoce vlijeme rozpuštěný pektin (hustou tekutinu) a vše krátce 1-2 minutky povaříme.
  • Do hotového džemu můžete přidat trochu citronové šťávy.
  • Džem plníme do vyvyřených skleniček a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Složení: pektin z citrusových plodů

Alergeny: na obalu neuvedeno

Dodavatel: Natural Jihlava JK s.r.o.

Země původu: Itálie

Balení: 10 g

Komentáře k produktu
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit

13.10.2017
Paní Dýně
Pektin před použitím rozmícháme v malém množství vody. pPidáváme ho vždy až k rozvařenému ovoci a již jen krátce, 5 minut povaříme.